Naj tvoje brbončice okusijo razliko

Na površini jezika imaš približno 9000 okušalnih brbončic, vendar nimajo vse iste naloge.

26. 1. 2010

Konica jezika

S konico jezika okušaš sladko in slano, zato skušaj prestice, krompirček ali kremni vaniljev sladoled zadržati predvsem na sprednjem delu jezika, da bo užitek ob hranjenju trajal čim dlje.

Ob straneh

Če obožuješ vložene kumarice, je dobro, da veš, da kisel okus najbolje zaznavamo na straneh jezika.

Zadnji del

Za grenak okus so še posebej občutljive okušalne celice, ki so na zadnjem delu jezika, medtem ko je na osrednjem delu jezika brbončic najmanj, zato je okus hrane težje prepoznati, če jo položimo na ta predel jezika.

Šteje lastna izkušnja

Če zapreš oči, zamašiš nos in položiš na sredo jezika kos jabolka ali krompirja, ne boš zaznala razlike. Ne verjameš?

Enkrat na dan bi si morala vzeti čas za kratek počitek - čeprav imaš občutek, da si najbolj zaposleno dekle na tem planetu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri