Martinovanje: Vino, ki se prileže h goski, raci in purici za Martina!

Pri Slovencih najbolj čaščen svetnik, Sveti Martin, nas bo kot vedno 11. novembra pričakal s prvim čistim, dobrim in mladim vinom.

6. 11. 2011

Martin seveda ni le zavetnik vina, temveč tudi zaščitnik živine.

Stari ljudski običaji!

Martinovo je bilo včasih pastirski praznik, ki so ga pastirji veselo proslavljali, saj je pomenil konec paše za tisto leto, je v reviji Čarovnija okusov med drugim zapisal poznavalec etnodobrot z naših prostorov, dr. Boris Kuhar.

Med pastirskimi šegami o martinovem je tista o skupni pojedini na pašniku, na kateri so na Gorenjskem pastirji skuhali Martinovo kašo. Ob ognju so peli in vriskali in se zabavali. Veljalo je tudi pravilo, da mora na martinovo vsak pastir tudi plesati. Ob novem vinu so si na masti cvrli jajca in skuhali Martinovo kašo.

Ponekod kmetje še danes praznujejo za Martina zahvalno nedeljo in prinašajo poljske pridelke k blagoslovu v cerkev.

Posebno slovesno proslavljajo Martina v naših dolenjskih in belokranjskih vinskih krajih kot vinskega svetnika.

Povsod pripravijo tudi vinske krste. Ta je skoraj v vsakem kraju drugačen. Na Dolenjskem se zbirajo vinogradniki in se sprašujejo:

"Ali ste ga že kaj krstili danes?", vsi pa poznajo tudi odgovor:

"No, pa pojdi pit!"

Ljudje se šalijo, da jim je ponoči nekdo ves mošt ukradel ali popil ali pa za to obsodijo kar svetnika: 'Sv. Martin je mošt pokral!'

Dolenjci sploh radi hodijo po hramih pokušat novo vino z izgovorom:

"Daj, da poskusimo tvojega, bomo videli, kako ga je sv. Martin krstil."

Pri tem tudi radi modrujejo:

"Če je vino slabo, ga je dal Bog, če pa je dobro, ga je naredil vinogradnik sam."

Na Štajerskem se je marsikje prijela že stara navada, da vino po kleteh blagoslovi kar farni župnik.

Martinova pojedina

Ob krstu vina mora biti tudi obilna jedača, npr. hrustljavo zapečena gos.

Bi se je upala lotiti?

Na osebo gre računati približno 550 g teže. Če je gos zamrznjena, jo v hladilniku tajaj vsaj 24 ur. Pred pripravo jo zunaj in znotraj oplakni in temeljito osuši. Tako pripravljeno gos zunaj in znotraj natri s soljo in poprom. Trebušno votlino napolni z nadevom. Odprtino spni z zobotrebci in jih po potrebi med seboj še navzkrižno poveži s kuhinjsko vrvico. Gos položi na rešetko v ogreti pečici, pod njo pa postavi pekač, da prestreže maščobo, ki se izcedi.

V pekač nalij malo vode, da se začetne kapljice maščobe ne bodo zažgale.

Med peko gos previdno obrni.

Na vrsti je počasna peka. Če boš gos pekla pri nižji temperaturi, bo meso ostalo mehko in sočno. Pri 165–175 stopinjah jo peci 60 minut na kilogram teže. Da bo koža lepo hrustljava, jo vsake pol ure premaži s sokom, ki se nacedi v pekaču.

Katero vino se prileže k martinovi pojedini?

 

K martinovim dobrotam se podajo predvsem mlada, sadna vina z lahkim telesom, s srednjo do visoko kislostjo in z nizko vsebnostjo taninov.

Idealen spremljevalec martinove goske je svetovno znani beaujolais, ki ga pridelujejo v istoimenski francoski pokrajini. To vino z izraženo aromo po malinah in češnjah je na trgu že meseca novembra.

Med slovenskimi vini jih je kar nekaj, ki se odlično podajo k martinovi pojedini in bodo zadovoljili predvsem zahtevnejše gurmane, na primer Batičev rosso, Erzetičev mladivo, prvin iz kleti Goriška brda ali pa cuvée iz Ptujske kleti.

Sicer pa pečeno gosko in druge jedi iz martinove kuhinje lepo dopolnjujejo cviček, modra frankinja in sivi pinot, pa tudi lahek laški rizling, šipon in chardonnay.

Pa na zdravje in po pameti, seveda ;)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri