Marelice, nekatarine in breskve - sončni trio

Na soncu dozorele marelice, nektarine in breskve so še posebno aromatične in sočne. Na višku njihove sezone si jih privošči na vse načine.

19. 7. 2011

Sladkosneda?

Poskusi enega od naslednjih enostavnih receptov ...

Karamelizirane marelice

Postrežene s pistacijevim jogurtom

Sestavine za 4 osebe:

  • 8 marelic
  • 1 žlica kardamoma v zrnju
  • 100 g sladkorja
  • 150 ml marsale (ali jabolčnega ali grozdnega soka)
  • 2 žlici grobo sesekljanih pistacij
  • 250 g naravnega jogurta

1 Marelice operi in osuši. Prereži jih na pol in odstrani koščice. Kardamom nekoliko zdrobi z nožem ali v terilniku.

2 Marelice, kardamom in sladkor deni v lonec. Pri srednji temperaturi med mešanjem segrevaj toliko časa, da se sladkor raztopi. Ko postane sladkor zlato rumen, dodaj marsalo oziroma sok. Tekočino med mešanjem pri srednji temperaturi povri na približno dve tretjini. Pazi, da se marelice med kuhanjem ne prismodijo, zato jih ves čas mešaj.

3 V suhi ponvi brez dodane maščobe popraži pistacije. Praži jih toliko časa, da zadišijo. Nato jih takoj pretresi na mrzel krožnik in pusti, da se ohladijo. Jogurt premešaj, ga razdeli v 4 skodelice in posuj s pistacijami. Postrezi ga s karameliziranimi marelicami.

Priprava približno 30 minut. Preprosto. Na osebo približno 250 kcal. Pripravljeno, kot bi mignil.

Marelične tortice

S slastno vaniljevo kremo

Sestavine za 6 tortic:

Za krhko testo:

  • 100 g moke • 50 g zmletih mandljev
  • 1 jajce
  • sol
  • 30 g sladkorja
  • 60 g hladnega masla
  • suhe stročnice za slepo peko

Za oblogo:

  • 1 strok vanilje
  • 100 ml mleka
  • 150 g smetane
  • 3 rumenjaki
  • 30 g sladkorja
  • 6 marelic
  • 1 zavitek tortnega preliva
  • 3 žlice nalistanih mandljev

1 Moko, mandlje, jajce, ščepec soli, sladkor in maslo, narezano na koščke, zgneti v gladko testo. To oblikuj v kepo, ga zavij v prozorno folijo za živila in postavi v hladilnik za približno 20 minut.

2 Pečico segrej na 220 stopinj (ventilatorsko na 200). Testo razdeli na 6 delov in vsakega razvaljaj v krog, ki je nekoliko večji od modelčkov. Modelčke za tortice (premera 10 cm) namasti in obloži s testom. Testo z vilicami večkrat prebodi. Pokrij ga s papirjem za peko, obloži s suhimi stročnicami in na slepo peci približno 20 minut. Nato vzemi tortice iz pečice, odstrani stročnice in papir ter pusti, da se ohladijo.

3 Vaniljev strok po dolgem razpolovi in izpraskaj sredico. Mleko zmešaj s smetano ter dodaj vaniljev strok in sredico. Smetano prevri, odstavi in ohladi. V skledi penasto stepi rumenjake in sladkor. Počasi prilij mlačno vaniljevo smetano. Maso prelij v lonec in jo pri nizki temperaturi med mešanjem segrevaj toliko časa, da nastane krema. Pazi – krema ne sme zavreti! Nato odstrani strok, kremo odstavi in jo med mešanjem ohladi.

4 Marelice popari in olupi. Prereži jih na pol in odstrani koščice. Marelične polovice na izbočeni strani pahljačasto zareži. Kremo razdeli po torticah in nanjo okrasno položi po dve marelični polovici. Preliv pripravi po navodilu z embalaže in z njim premaži marelice. Tortice okrasi z nalistanimi mandlji.

Priprava približno 30 minut. Hlajenje približno 20 minut. Peka približno 20 minut. Srednje zahtevno. Na osebo približno 400 kcal. Slastni mini posladki.

Breskov crumble z borovnicami

Sočno sadje pod hrustljavimi mrvicami

Sestavine za 4 osebe:

  • 100 g moke
  • 100 g sladkorja
  • 50 g zmletih mandljev
  • 100 g masla
  • 150 g borovnic
  • 4 breskve
  • 1 žlička cimeta v prahu
  • ½ žličke ingverja v prahu

1 Pečico segrej na 190 stopinj (ventilatorsko na 170). Moko, sladkor, mandlje in maslo, narezano na koščke, zgneti v drobne mrvice. Borovnice preberi, oplakni in osuši. Breskve navzkrižno zareži, popari in olupi. Prereži jih na pol in odstrani koščice. Breskove polovice zreži na koščke.

2 Breskve zmešaj z borovnicami, cimetom in ingverjem. Mešanico razdeli v 4 namaščene modelčke ali ognjevarne skodelice (prostornine približno 250 ml) ali pa deni v 1 velik pekač za narastke. Sadje enakomerno prekrij z mrvicami in ga v pečici peci približno 25 minut, da se mrvice zlato rjavo zapečejo.

Priprava približno 25 minut. Peka približno 25 minut. PREPROSTO. Na osebo približno 430 kcal. Sočen posladek.


Izposojeno iz julijske edicije Lisa - Čarovnija okusov

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri