Linška torta, ki se ji ne boš mogla upreti! (originalen avstrijski recept)

Ni ti potrebno več v Linz po njihovo znamenito okusno torto. Sedaj si jo lahko pripraviš kar doma in navdušiš svoje najbližje z originalno recepturo linške torte!

Linška torta, ki se ji ne boš mogla upreti! (originalen avstrijski recept) (foto: Arhiv austria.info) Arhiv austria.info
9. 6. 2018

Zate ekskluzivno smo izbrskali recept za najbolj okusno linško torto daleč naokoli!

Še preden pa se je lotiš, preberi nekaj dejstev o tem čudovitem mestu:

  • Linz, glavno mesto dežele Zgornje Avstrije, je bil leta 2009 razglašen za 'kulturno prestolnico Evrope'.
  • Mesto ob Donavi je s svojimi zanimivimi projekti že nekaj časa znano kot kraj kulture in avantgarde.
  • V trinadstropni Mozartovi hiši je Wolfgang Amadeus leta 1783 skomponiral svojo 'Linško simfonijo'.
  • Cerkev sv. Martina v Linzu, del katere izhaja iz leta 788, je izvorno najstarejša ohranjena cerkev v Avstriji.
  • Linz se lahko pohvali z najstrmejšo tirno gorsko železnico v Evropi, ki vozi na goro Pöstlingberg. Tam lahko uživaš v panoramskem razgledu na mesto Linz in ob dobri vidljivosti vse do Alp.
  • V središču mesta se nahaja ena najbolj obleganih nakupovalnih ulic v Avstriji, ki je hkrati tudi njena druga največja nakupovalna ulica.

Recept za linško torto

Potrebuješ:

  • 150g masla
  • 250g moke (tip 700)
  • 150g sladkorja v prahu
  • 100g praženih lešnikov
  • 1 jajce
  • začimbe (vanilija, limona, cimet, mleti klinčki)
  • 10g pecilnega praška
  • 300g ribezove marmelade

Postopek:

Maslo pomešaš s sladkorjem. Moko preseješ in pomešaš s pecilnim praškom, dodaš oreščke, jajce in začimbe. Vse skupaj dobro zmešaš in zgneteš v čvrsto testo, ki ga nato zaviješ v folijo za živila in postaviš v hladilnik.

Testo nato razdeliš na dva dela. Tri četrtine testa razvaljaš, tako da dobiš krog s cca. 15 cm premera (premer tortnega modela naj bo cca. 22 cm), ki ga namažeš z ribezovo marmelado.

Iz preostalega testa oblikuješ mrežo, ki jo položiš na vrh torte in rob. Namažeš z jajcem in rob posuješ še z mandljevimi lističi.

Pečeš 40-45 minut pri cca. 190 stopinj.

V kolikor pa si med vikendom zaželiš spremembe, odpotuj v sam Linz. Unesco City of Media Arts namreč navdušuje s svojim edinstvenim vzdušjem ob Donavi, z medijsko umetnostjo in živahno kulturno sceno, ki bo nate vsekakor pustila močan vtis.

www.austria.info

Sodeluj tudi v nagradni igri: Osvoji merilnik aktivnosti Garmin vívofit 3!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri