Koktajli in pijače za zabave

Najbolj znane mešane pijače so in ostajajo koktajli.

11. 11. 2013

A že v samem izrazu se skriva past - beseda koktajl namreč izvira iz ameriške angleščine in v dobesednem prevodu pomeni 'petelinji rep' ali 'petelinje perje'. O njenem nastanku krožijo številne legende, najbolj priljubljena pa je tista, ki jo povezujejo z nekoč priljubljenimi petelinjimi boji ('let's have a drink on the cock's tail'). Trdnih dokazov za slednje seveda nimamo. Prva omemba koktajla, se je pojavila leta 1806 v nekem ameriškem časopisu, v kateri so koktejl opisali kot 'alkoholno pijačo s sladkorjem, vodo in grenčico'.

koktajliDanes koktajl pravimo tistim mešanim pijačam, ki vsebujejo vsaj dve alkoholni sestavini, pri tem pa skupna količina ne sme presegati 5 do 10 centilitrov.

Zabava se lahko začne - s klasičnimi koktajli in longdrinki, vsestranskimi bovlami in punči, kremastimi flipi in mlečnimi napitki ali pa brezalkoholnimi sadnimi pijačami.

Med recepti iz lične male knjigice Koktajli in pijače za zabave smo izbrali tri priljubljene recepte:

Mojito

Za en kozarec: 1 pest lističev mete, 2 cl soka limete, 1 cl sladkornega sirupa, zdrobljen led, 6 cl belega ruma, mineralna voda, 1 vejica mete.

V visok kozarec stresemo lističe mete in jih zmečkamo s tolkačem. Prilijemo sok limete in sladkorni sirup ter premešamo. Dodamo led in rum. dobro premešamo in prilijemo mineralno vodo. Kozarec z mojitom okrasimo z meto.

Mojito lahko poudarimo tudi s sladkorno skorjico na robu kozarca. Zanjo na krožnik stresemo nekaj rjavega sladkorja, na drugi krožnik pa malo soka limete. Kozarec najprej previdno pomočimo v sok, nato ga nekoliko potisnemo še v kupček rjavega sladkorja. Preden v kozarce nalijemo koktajl, jih vedno dobro ohladimo. Najbolje, da jih izdatno napolnimo z ledom in za nekaj časa postavimo v hladilnik.

Bovla proti mačku

Za 1 kozarec: 2 čajni žlički medu, 2 cl pomarančnega soka, 3/4 l mleka, 1 rumenjak, 1 brizg angosture, kocke ledu, 1/8 pomaranče

V šejkerju na dveh kockah ledu dobro pretresemo vse sestavine. Koktajl nalijemo v visok kozarec in vanj porinemo slamico. Na rob kozarca zataknemo pomarančno rezino.

Mlečni punč

Za 2 kozarca: 400 ml mleka, 4 čajne žličke sladkorja, 2 cl ruma, 3 cimetove palčke, 1 jedilna žlica vinjaka, 1 jedilna žlica pomarančnega likerja, tanki trakovi iz pomarančne lupine

Segrejemo mleko. Na šibkem ognju segrejemo sladkor, rum in cimetovo palčko. Prilijemo vinjak in pomarančni liker ter vse skupaj segrejmo tik pod vreliščem. Vročo mešanico prelijemo v vrč in dodamo še vroče mleko. Punč razdelimo v dva visoka kozarca, okrasimo s cimetovo palčko in tankimi trakovi pomarančne lupine.

Vir: Koktajli in pijače za zabave - Več kot 100 okusnih novih receptov, foto: felix.si, profimedia

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri