Cosmo kuharica: Kitajski rezanci s tofujem

Preizkusi se kot kuharica kitajske hrane, priprava je enostavna, degustatorji pa bodo več kot navdušeni.

Cosmo kuharica: Kitajski rezanci s tofujem (foto: Profimedia) Profimedia
23. 3. 2013

Sestavine za 5 oseb

  •  1 sesekljana mala čebula
  •  2 stroka česna
  •  1 por, zeleni del, narezan na trakove
  •  1 rdeča paprika, narezana na trakove
  •  1 mala zelena paprika, narezana na trakove
  •  1 korenje, narezano na trakove
  •  2 žlici sesekljanega svežega ingverja
  •  2 žlici bambusa, narezanega na lističe
  •  par posušenih gob mu err ali šitake
  •  6 posušenih gob šitake
  •  čili po okusu
  •  500 g kitajskih rezancev
  •  1 zavitek tofuja (150 g)
  •  kokosova mast za pečenje

Omaka

  •  1 žlička sladkorja
  •  2 žlički sojine omake
  •  1 žlička ostrigove omake
  •  kitajsko vino za kuhanje
  •  2 dl vode (še bolje, če uporabiš vodo, v kateri si namakala suhe gobe)
  •  1 žlička riževega kisa

Marinada za tofu

  •  1/2 stroka česna
  •  1 žlička sezamovega olja
  •  1 žlička sojine omake

vcccv

Kako pripravimo

1 Posušene gobe (mu err in šitake – pozor: šitake imajo zelo močan okus, zato z njimi nikar ne pretiravaj!) namakaj v vreli vodi, dokler se ne zmehčajo (pribl. 30 minut). Gobe nareži. Preos­tala voda je polnega okusa, zato jo ne zavrzi, ampak jo uporabi pri omaki.

2 Tofu nareži na kocke in jih zmešaj s preostalimi sestavinami. Mariniraj vsaj pol ure, da se napije različnih okusov. Ko imaš pripravljene vse sestavine, lahko že pokličeš prijatelje, da počasi pridejo k mizi, saj vas do večerje loči le dobrih deset minut.

3 Rezance skuhaj v vreli vodi po navodilih proizvajalca. Drži se načela, da so po koncu kuhanja še vedno malo al dente.

4 V voku na žlički sezamovega olja ali kokosove maščobe popeci tofu, da malo porjavi, nato ga odstavi na krožnik, ker ga boš pozneje vmešala v jed. Vok očisti s krpo.

Nato na srednji temperaturi na nekaj žlicah olja popraži gobe. Dodaj na­sekljano čebulo, ingver, bambus in čili. Vseskozi mešaj in pazi, da se ne zažge. Dodaj narezani papriki in korenje. Praži in dodaj česen, da zadiši, nato še tofu in prilij že prej pripravljeno omako. Kuhaj v pokritem voku nekaj minut. Na koncu dodaj še por in rezance ter praži še kakšno minuto.

5 Pripravljeno jed ponudi s sojino omako v posebni kitajski skodelici.

Pripravila: Manca Čampa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri