Iz starih arhivov: Dora Maar

Dora Maar - fotografinja, slikarka, pesnica in Picassova muza!

25. 11. 2012

Dora Maar se je rodila 22. novembra 1907 kot Teodora Marković v francoskem mestu Tours.

Bila je hčerka svetovno znanega arhitekta, Hrvata Josipa Markovića, ter Francozinje Julie Voisin. Otroštvo je zaradi očetove službe preživela v Buenos Airesu v Argentini. Leta 1927 je začela študirati slikarstvo v Parizu, vendar se je kmalu preusmerila na fotografijo. Kmalu se je izkazala s portreti poznanih umetnikov kot tudi s fotomontažami, akti, pejsaži, modno reklamnimi ter uličnimi fotografijami. Picassa je spoznala pri 29 letih ter ga fascinirala s svojo lepoto kot tudi z znanjem španskega jezika.

Njuno ljubezensko razmerje je trajalo devet let.

picassoPicasso, imenoval jo je moja zasebna muza, je izdelal številne portrete žalostne Dore, ki je bila v depresiji zaradi svoje neplodnosti, saj si je neskončno želela otrok. Po prekinitvi razmerja je Dora doživela popolni živčni zlom in potrebovala veliko časa, da je ponovno prišla k sebi. Fotografijo je zanemarila, pisala je poezijo ter slikala abstraktne slike južne francoske pokrajine. No, počasi se je le spravila k sebi in se ponovno začela gibati v umetniških krogih.

Čeprav je imela veliko moških prijateljev, nikoli ni noben mogel nadomestiti Picassa.

Slikala je do svoje smrti.

Umrla je 16. julija 1997 v Parizu, stara 89 let.

Zanimivosti o Dori Maar:

  • Njen oče Josip Markovič je sprojektiral cele četrti v Buenos Airesu in velja za utemeljitelja moderne hrvaške arhitekture.
  • Picassov portret Dore, imenovan Dora Maar au Chat, naslikan leta 1941, je pred šestimi leti kupil gruzijski tajkun Boris Ivanishvili, in to za 74,3 milijona evrov.
  • Dora je znana tudi po fotoportretih Picassa med slikanjem slovite slike Guernica.
  • Picasso je Dori poklonil nekaj svojih umetniških del in tudi hišo v Provansi v Franciji.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri