Francoski macarons - niso makaroni, temveč makroni :)

Že slišala za makrone, ki jim Francozi rečejo macarons? Gre seveda za sijajne sladke male priboljške iz mandljevo - beljakovinskih penic, ki so z aromatiziranim polnilom ljubko povezani v pare.

Francoski macarons - niso makaroni, temveč makroni :) (foto: shutterstock) shutterstock
8. 6. 2013

Makroni so nadvse priljubljeni v francoskih slaščičarnah, kjer obiskovalce presenečajo in navdušujejo z osupljivo izbiro barv in okusov.

Med glavne sestavine makronov sodijo jajčni beljaki, mandljeva moka ter drobno mleti sladkor in sladkor v prahu, prepoznamo pa jih po penicah z gladko zaobljenim zgornjim delom in nabranimi robovi ter čudovito mehki in rahlo žvečljivi sredici.

Nekaj izjemnih preprostih receptov, s pomočjo katerih boš vsakič znova tudi ti znala pripraviti popolne makrone, smo našli v knjigi Makroni, ki je pravkar izšla v zbirki Sladke skušnjave, za spodbudo k peki pa si v nadaljevanju enega od njih tudi izposojamo.

Makroni s poletnim jagodičjem

Za 6 makronov boš potrebovala: 75 g mandljeve moke, 115 g sladkorja v prahu, 2 velika jajčna beljaka, 50 g drobno mletega sladkorja in sveže metine vršičke za okras.

Makrone s poletnim jagodičjem napolnila z: 150 ml polnomastne smetane, 2 jedilni žlici limonove kreme, 115 g manjših jagod brez pecljev (razrezanih na četrtine, nekaj pa jih pusti celih za okras), 115 g malin in 2 jedilni žlici sladkorja v prahu.

Priprava makronov s poletnim jagodičjem: Mandljevo moko in sladkor v prahu stresi v mešalnik in mešaj 15 sekund. Presej mešanico v skledno. Pripravi pekač in ju obloži s papirjem za peko.

V veliki skledi stepi beljaka v rahel sneg. Postopoma vtepaj drobno mleti sladkor, da dobiš čvrsto, svetlečo beljakovo peno.

Mandljevo mešanico z lopatico vmešaj v beljakovo peno, tretjino za tretjino. Ko so vse suhe sestavine temeljito vmešane, še naprej mešaj zmes, dokler ne dobiš svetleče mase goste teksture.

Zmes vlij v dresirno vrečko z gladkim nastavkom širine 1 cm. Na pripravljena pekača nabrizgaj 12 velikih krogov. S pekačema potolci po delovni površini, da odstraniš zračne mehurčke. Pusti stati na sobni temperaturi 30 minut. Ogrej pečico na 160 stopinj C oz. nastavi na stopnjo 3 pri plinskih pečicah.

V ogreti pečici peci 15 do 20 minut. Po pečenju naj se penice 10 minut hladijo, nato pa jih pazljivo odlepi s papirja za peko in pusti, da se ohladijo do konca.

Polnilo pripravi tako, da rahlo stepeš smetano in vanjo vmešaš limonovo kremo in dve tretjini jadogičja. Preostanek jagodičja pretlači skupaj s sladkorjem v prahu in pokapaj dobljeni pire po jagodičju, nato pa pokrij s preostalimi penicami.

Ponudi okrašeno z metinimi vršički in s celimi jagodami.

In ne pozabi, peka dela mojstrico ;)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri