Enostaven recept za okusno jesensko bučno juho

Zvezde jeseni so zagotovo buče, ki lahko krasijo tvoje stanovanje in jesensko dekoracijo, seveda pa so buče največje zvezde prav v kuhinji. Že poznaš skrivno moč, ki se skriva v njih? 

Enostaven recept za okusno jesensko bučno juho (foto: Profimedia) Profimedia
21. 11. 2016

Buče so visoko hranljiva vrsta hrane, vsebujejo veliko prehranske vlaknine, malo kalorij in antioksidante – karotenoide. Karotenoidi so temno oranžne, rumene ali rdeče snovi, ki so topne v maščobah. Dobrodejno vplivajo na zdravje in pomagajo preprečevati bolezni, kot so različne vrste raka (rak na pljučih, širokem črevesu, mehurju, materničnem vratu, dojkah in koži), srčne bolezni in očesna mrena.

Za pripravo so najboljše Hokaido buče. To pa zato, ker so sladke, polne okusa in aromatične.

Ali si vedela, da Hokaido buče sploh ni potrebno lupiti, saj ima ta buča že sama po sebi veliko škroba, tako da so juhe goste in polne ter ne potrebujejo nobenega zgoščevanja.

Za pripravo bučne juhe POTREBUJEMO:

- polovico Hokaido buče

- 1 čebulo

- olivno olje (lahko tudi kokosovo maslo)

- 2 stroka česna

- zelenjavno jušno osnovo (ali vodo)

- po želji in po okusu (sladka smetana ali kokosovo mleko)

- za serviranje (po želji): bučna semena, parmezan, bučno olje, kisla smetana 

Najprej bučo prepolovimo in izdolbemo notranji mehki del z bučnicami, ostalo bučo pa narežemo na koščke.

Pristavimo lonec, vanj vlijemo malce oljčnega olja (ali kokosovega masla) in dodamo nasekljano in osoljeno čebulo in česen.

Dodamo narezano bučo, ki jo prav tako malce popečemo, da se še bolj razvijejo njeni polni in sladki okusi.

Nato vse skupaj zalijemo z zelenjavno jušno osnovo (ali pa kar z vodo) in pokuhamo do mehkega (cca. 15 min).

Nato juho zmiksamo s paličnim mešalnikom in po želji dodamo še malce sladke smetane ali kovosovega mleka.

Po želji še dodatno solimo in popopramo. Ko je juha servirana na krožniku, dodamo še suho pražena bučna semena, potresemo malce parmezana in po želji dodamo še žlico kisle smetane.

Pripravila: Tjaša Kokalj Jerala

Preizkusi še recept za Slastne pudingove kroglice (brez peke) - Hitro in enostavno! ali pa recept za Skutni kolač z nebeško rikotino maso.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri