Doma pripravljen mlečni sladoled je bolj zdrav

Sladoled vsebuje veliko zraka, zato v primerjavi z drugimi sladicami njegova absolutna energijska vrednost ni toliko višja. Dve kepici kakovostnega sladoleda na dan si zato lahko privoščiš skorajda brez kakršnekoli slabe vesti ;)

29. 7. 2011

Ogibaj se zgolj ogromnim sladolednim kupam in velikanskim sladkim kornetom, saj ti pogosto vsebujejo tudi sladkorne prelive ter veliko smetane in so zato prave kalorične bombe.

Ni ga čez domače!

Pri domačem sladoledu je najbolje to, da je narejen iz kakovostnih mlečnih sestavin in svežega sadja ter brez dodanih konzervansov, ojačevalcev okusa, barvil in drugih umetnih dodatkov. Osladiš ga lahko po svojem okusu, s sladkorjem ali z bolj zdravim javorovim sirupom.

Tudi sicer velja, da mleko, sadje in oreški celo v zamrznjenem stanju ohranijo dragocene sestavine, kot so kalcij, beljakovine in vitamini.

In čeprav velja, da je smetanov sladoled izmed vseh nedvomno najboljši, pa se tudi mlečni lahko pohvali s kremastim okusom, pri čemer vsebuje precej manj kalorij.

Če ga pripraviš s skuto, jogurtom ali pinjencem, bo ne samo lažji, temveč še bolj okusen. Še nekaj dodatnih kalorij lahko privarčuješ, če uporabiš lahke mlečne izdelke z manj maščobe.

Cosmo priporoča

Vaniljev in čokoladni sladoled s skuto

Sestavine za 8–10 porcij:

  • 500 g sladke smetane za stepanje
  • 500 g pasirane skute
  • 150 g kisle smetane
  • 50 g in 1 žlica sladkorja
  • 3 zavitki vaniljevega sladkorja
  • 150 g kuverture z okusom mlečne čokolade

Priprava:

Po 250 g sladke smetane ločeno stepi in postavi v hladilnik. Skuto zmešaj s kislo smetano, 50 g sladkorja in 1 zavitkom vaniljevega sladkorja. Skutno maso razdeli na pol in v eno polovico najprej vmešaj 1 žlico sladkorja in 2 zavitka vaniljevega sladkorja ter nato še eno polovico stepene smetane. Posodo za sladoled (prostornine približno 900 ml) napolni z vaniljevo maso, zaprite in postavi v zamrzovalnik za najmanj 6 ur ali še bolje čez noč. Maso vmes večkrat temeljito premešaj. Kuverturo sesekljaj in jo raztopi nad toplo vodno kopeljo. Vmešaj jo v preostalo skutno maso in jo z električnim mešalnikom nekoliko stepi. V maso vmešaj še preostalo stepeno smetano. Čokoladno maso daj v posodo za sladoled in jo zamrzni enako kot vaniljevo.

Priprava: 30 minut, zamrzovanje: 6–8 ur

Na porcijo: približno 400 kcal, beljakovine: 28 g, maščobe: 31 g, ogljikovi hidrati: 21 g

Marelični sladoled s pinjencem

Sestavine za približno 8 porcij:

  • 300 g marelic iz pločevinke
  • 3–4 žlice sladkorja v prahu
  • 1 žlico limoninega soka
  • 250 ml pinjenca
  • 100 g sladke smetane

Priprava:

Odcejene marelice, sladkor v prahu in limonin sok zmelji v pire. Smetano čvrsto stepi. Pire najprej zmešaj s pinjencem in nato vmešaj še stepeno smetano. Maso prelij v kovinsko posodo in jo postavi v zamrzovalnik za 5–6 ur. Vmes jo večkrat premešaj.

Priprava: 30 minut, zamrzovanje: 5–6 ur

Na porcijo: približno 170 kcal, beljakovine: 2 g, maščobe: 4 g, ogljikovi hidrati: 22 g

Skutni sladoled z limono

Sestavine za približno 8 porcij:

  • 1 biolimona
  • 400 g pasirane skute (še najraje tiste z manj maščobe)
  • 100 g sladke smetane
  • 40 g sladkorja

Priprava:

Limono temelji operite, lupino naribaj in sok iztisni. Odmeri 50 ml limoninega soka in ga zmešaj s skuto, smetano, sladkorjem in limonino lupino. Maso prelij v kovinsko posodo za sladoled, jo pokrij in postavi v zamrzovalnik za najmanj 6 ur. Sladoled vmes večkrat temeljito premešaj.

Priprava: 30 minut, zamrzovanje: 6 ur

Na porcijo: približno 130 kcal, beljakovine: 6 g, maščobe: 7 g, ogljikovi hidrati: 10 g

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri