Častitljiva leta

Danes je prav poseben dan za malo napravico, ki jo imaš ta trenutek na mizi … računalniške miške po vsem svetu namreč praznujejo 40 let obstoja!

9. 12. 2008

Na današnji dan leta 1968 je bila javno predstavljena prva računalniška miška, ki je bila videti kot navadna otroška igračka – lesena škatlica s koleščki.

Za interaktivno delo

Ta sprva skromno oblikovana lesena napravica je bila plod dolgoletnega (domnevno kar sedemletnega) raziskovanja na stanfordskem raziskovalnem inštitutu. Pod vodstvom inovatorja dr. Douglasa C. Engelbarta, ki mu je dolga leta ob strani stala skupina raziskovalcev, so skušali ustvariti napravico, s katero bi lahko interaktivno delali z računalnikom. In nastala je prva miška, ki je luč sveta ugledala na današnji dan pred 40 leti v San Franciscu.

Zanimiva pot po svetu

Od takrat pa do danes, ko je računalniška miška pravzaprav nepogrešljiva napravica za vsakega uporabnika računalnika, se je naselila po vsem svetu, se razvijala tehnološko in oblikovno, ob njenem razvoju pa so nastale tudi številne elektronske napravice s podobnimi funkcijami. A klasična miška se je obdržala na površju vse so danes, v prihodnje pa ji kljub bleščeči karieri grozi izumrtje.

Na goli dotik

Samo pomisli, da že marsikateri prenosni računalnik miške ne uporablja več, novodobni strokovnjaki za računalniške inovacije pa že iščejo ideje, kako bi računalniške ukaze, ki jih je do zdaj obvladovala miška, izvrševali kar direktno s prsti. Ko bo to mogoče, se bo miška zagotovo upokojila.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri