Barvaj pirhe tako, kot so jih barvale babice

Poudarek je seveda na: Naravno! Saj si že slišala za to, da so včasih velikonočna jajca barvali kar s peteršiljem, čebulo, rdečim zeljem …

17. 4. 2014

Zbrano po ljudskem izročilu:

Rožnati pirhi

  • Iz kozarca vložene rdeče pese vzemi tekočino in jo malce razredčite z vodo, v tekočini nato kuhaj (10 minut) in tudi ohladi jajca, ki bodo postala močno rožnata.
  • Jajca lahko skuhaš tudi v šipkovem čaju ali pa v razredčeni masi zamrznjenih malin (250 gramov na liter vode).

Rdeči pirhi

  • Zelo lepa jajca nastanejo, če jih kuhaš v razredčenem rdečem teranu.
  • Pirhi se obarvajo lepo rdeče, če vzameš rdečo čebulo, vodo in rdeči kis.

Črni, temno sivi pirhi

  • Jajca 10 minut kuhaj v gostem ruskem ali drugem pravem čaju.

Oranžni pirhi

  • V vroči vodi raztopi nekaj žlic rdeče paprike in v njej kuhaj jajca.
  • Lahko uporabiš tudi čili v prahu – odtenek bo bolj rjavkast.

Rumeni pirhi

  • V vodi najprej skuhaj skodelico ognjičevih cvetov z malo kisa in soli, nato precedi in v zavretku skuhaj jajca.
  • Za močno rumena jajca vzemite žafraniko ali kurkumo.
  • Star recept: v vodi skuhaš olupke 6 jabolk sorte zlati delišes, 3 žlice mlete kurkume, žličko žafrana v prahu, 2 žlici kamilic ali 4 pesti suhih bezgovih cvetov.

Zeleni pirhi

  • V vodi pol ure kuhaš špinačo, zeleni čaj, koprive, preslico, kislico in regrat (na 2 litra vode naj bo kar pol kilograma zelišč, žlica zelenega čaja in deciliter kisa). Nato s paličnim mešalnikom vse skupaj pretlači, precedi skozi gazo in v tej tekočini 40 minut kuhaj jajca. Tudi ohladiš jih v isti vodi.
  • Nežne zelene odtenke dosežeš s kuhanjem jajc v zelenem čaju.

Rjavi pirhi

  • Zagotovo ima največ slovenskih družin rjave pirhe, ki se kuhajo v vodi z olupki čebule.
  • Vroče trdo kuhano jajce namočiš v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (1 žlička na 2 dl kave).

Vijoličasti pirhi

  • Lepa vijoličasta jajca bodo nastala, če jih boš kuhala skupaj z rdečim zeljem.
  • Jajca lahko kuhaš tudi v tekočini iz enakega razmerja vode in soka iz črnega ribeza.

Vzorci z elastiko

Okoli trdo kuhanih jajc ovij navadne elastike, nato pa jajca potopi v barvo za živila. Odstrani jajca, osuši s papirnato brisačko in odstrani elastike. Deli pirha, prekriti z elastiko, ne bodo pobarvani. Ko boš elastike odstranila, lahko pirh potopiš še v drugo barvo.

Voskanje pirhov

Jajce pokapaj z voskom prižgane sveče. Ko se vosek strdi, daj jajce v barvo za živila, potem ga vzemi ven in osuši. Pozneje lahko vosek postrgaš z jajca in ga pomočiš v drugo barvo ali pa ga po želji pustiš na pirhu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri