11 največjih kuhinjskih zmot

... in kaj resnično drži!

14. 7. 2009

1 Odtajana živila se ne smejo več zamrzovati.

Res je, da zamrzovanje prekine rast mikroorganizmov, vendar jih ne uniči, tako da se ti ob odtajanju začnejo znova razmnoževati. Zato je treba odtajana surova živila kar najhitreje skuhati. Pripravljene jedi pa lahko znova zamrzneš.

2 Srebrna žlica zadrži ogljikovo kislino v steklenici.

Napačno. Edina možnost, da se prepreči uhajanje ogljikove kisline iz steklenice, je zamašek.

3 Olivno olje ni primerno za peko ali cvrtje.

Ne drži. Hladno stisnjeno olivno olje se začne kaditi pri 180 ?C, bolj rafinirano pa celo pri 210 ?C. Peka in cvrtje (tu nastane temperatura okoli 150 ?C) tako ne pomenita težave.

4 V mikrovalovni pečici se uniči več hranilnih snovi kot pri kuhanju.

Prav nasprotno: če jed pri kuhanju predolgo segrevamo, ta izgubi vse vitamine. Enako se zgodi, če odliješ vodo, v kateri se je živilo kuhalo. Mikrovalovna pečica pa, preprosto povedano, poskrbi, da vodne molekule pristanejo v notranjosti živila in ga tako hitreje segrejejo. Hranilne snovi tako ostanejo nedotaknjene.

5 Suši je surova riba.

Napačno. Suši dejansko pomeni kiselkast in se nanaša na riž, pripravljen s kisom. Surova riba se imenuje sašimi.

6 Maščoba škoduje zdravju.

Ni nujno. Veliko vitaminov lahko telo absorbira le s pomočjo maščobe. Dejansko naj bi našo prehrano sestavljalo najmanj 30 odstotkov maščob, sicer se poveča tveganje za debelost.

7 Cola uniči meso.

Ne drži. Cola vsebuje fosforno kislino, ki poskrbi, da meso nabrekne.

8 Močno zapečeno meso je bolj sočno.

Ne. Nežno ali pa močno zapečeno meso se glede sočnosti prav nič ne razlikujeta. Kvečjemu v okusu.

9 Plesniv kruh je treba vreči v smeti.

To velja le za narezan kruh – pri hlebcu ali štruci lahko le odstraniš plesnive dele. Tako lahko 'rešiš' tudi sir.

10 Pecilni prašek vpija neprijeten vonj v hladilniku.

Ne deluje. Bolje: jedi, ki imajo zelo močan vonj, zavij v prozorno folijo.

11 Spraskane teflonske ponve povzročajo raka.

Znak za konec alarma: teflon se začne razkrajati šele pri 260 ?C - pa naj bo spraskan ali ne. Šele takrat lahko tudi nastajajo snovi, ki bi povzročale raka. Ob teh temperaturah pa bi se tudi hrana spremenila v oglje.

Vir: Lisa

www.lisa.si

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri