Sladkanje brez slabe vesti: zdrava osvežilna poletna tortica

8. 6. 2017
Sladkanje brez slabe vesti: zdrava osvežilna poletna tortica (foto: Profimedia)
Profimedia

Kaj praviš, da bi tokrat naredili eno zdravo in osvežilno sadno tortico?

Ko se odločimo za korenito spremembo (beri: izgubo kilogramov), so prva stvar na seznamu za odpis kaj drugega kot pa sladkarije.

Pozabiti moraš na vse okusne tortice, čokoladne kreme, biskvite s sadnim nadevom, skutine zavitke, sladoled... se tudi tebi že cedijo sline? 

No, ni ti treba pozabiti na čisto vse. Tu in tam si lahko kaj privoščiš – če gre pa za zdravo tortico, pa nimaš več kaj razmišljati (vseeno pa pazi, saj so kalorije le kalorije ;)).

Če spremljaš Cosmov fit projekt Plaža 2017, si trenerja Vitjo zagotovo že spoznala (če ne, se nujno prijavi tukaj). Na njegovi strani smo našli tale noro dober recept, ki ga želimo deliti tudi s teboj, da bodo priprave na poletje nekoliko lažje.  

Sadna osvežilna spomladanska tortica

Tortica je polna vitaminov, zdravih maščob in kvalitetnih ogljikovih hidratov.

Sestavine za podlago:

  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 100 g kokosove maščobe
  • 2 jajci
  • 50 g mletih mandljev
  • 50 g mletih orehov
  • 50 g mletih lešnikov
  • 5 žlic naravnega medu (oziroma po želji)
  • 1 jogurt s 3,2% maščobe
  • 1 dl mleka
  • 5–6 suhih marelic
  • pest suhih brusnic

Sestavine za kremo:

  • 4 dl mleka
  • malinin puding (brez dodanega sladkorja)
  • 2 dl sladke smetane
  • žlička agar-agarja ali 1 listič želatine
  • 200 g višenj
  • 250 g malin
  • opcijsko: žlička naravnega medu

Postopek priprave:

1. Suhe marelice in brusnice nareži na manjše koščke ter zmešaj skupaj z vsemi ostalimi sestavinami. Za lažje mešanje lahko kokosovo maščobo segreješ.

2. Maso postavi v hladilnik za približno 3 ure, nato pa jo razporedi po pekaču za torto, ki si ga prej namastila z maslom. Peci 15 minut na 200 °C.

3. Malinin puding skuhaj  v 4 dl mleka in v kuhan puding dodaj že stepeno smetano (tako bo sama krema bolj mehka in rahla). V njo vmešaj višnje, ki so lahko še hladne (če uporabiš zamrznjene) in kremo razmaži po pečeni podlagi.

Če želiš imeti tortico z več beljakovinami, lahko v kremo vmešaš še nekaj meric kakovostnih sirotkinih beljakovin po okusu.

4. Tortico za nekaj ur postavi v hladilnik.

5. Ko se strdi, naredi glazuro iz malin in jo enakomerno razmaži po vrhu. Glazuro iz malin narediš takole: maline spasiraj in dodaj žličko agar-agarja ali listič želatine. Za dekoracijo lahko po vrhu tortice dodaš tudi nekaj borovnic.

Nato jo ponovno daj v hladilnik, da se vse skupaj strdi in poletna sladica je pripravljena!

Preberi še: Kosilo na hitr'co: 5 zdravih solatnih krožnikov za poletno osvežitev ali pa Živila za vitek pas.

Priporočamo tudi: Zdrav zajtrk: 5 idej za pripravo zajtrka vnaprej (+vzelo ti bo zelo malo časa!).

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord