Ta sijajen TEST ti bo v trenutku povedal, ali si preobčutljiva na določeno hrano!

7. 5. 2018
Ta sijajen TEST ti bo v trenutku povedal, ali si preobčutljiva na določeno hrano! (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Nepoznavanje preobčutljivosti na hrano lahko pospešuje staranje kože in poleg vsega povzroča še nadležne kožne težave. Si še prepričana, da res veš, kaj je najbolje za tvoje telo? Preveri v testu na dnu članka!

Morda se ne zavedaš, toda živila, ki jih uživaš vsak dan, lahko povzročajo sistemsko vnetje, ki spodkopava zdravje in škoduje tvoji koži.

Vsak drugi človek trpi zaradi neprepoznane preobčutljivosti na hrano, torej imaš kar 50 odstotkov možnosti, da si med njimi tudi ti.

Med preobčutljivostjo in alergijo na hrano je velika razlika. Le en ali dva odstotka ljudi ima pravo alergijo. Sproža jih določena beljakovina v hrani, na katero se imunski sistem odzove s protitelesi IgE. Preobčutljivost pa lahko sporži katerakoli hranilna snov, ki sproži imunski odziv s protitelesi IgG.

Ti se odzovejo veliko počasneje kot protitelesa IgE, zato lahko traja več dni, da se pokažejo znaki preobčutljivosti. Zaradi zapoznelega odziva je prepoznavanje preobčutljivosti na hrano zahtevno.

Znakov preobčutljivosti na hrano je veliko, pogosto pa mednje spadajo trdovratne prebavne težave, utrujenost, možganska megla, nihanje razpoloženja, otrdelost sklepov ali bolečine, glavobol, in seveda tudi kožna vnetja, kot so akne, ekcem in rozacea.

In čeprav lahko zdravnik ali zdravstveni delavec opravita določene preiskave, s katerimi določita preobčutljivost na hrano, lahko doma s preprostim preizkusom ugotoviš, katera hrana ti povzroča težave, in to s testom srčnega utripa.

Kako test srčnega utripa deluje?

Gre za preprost, toda učinkovit način za prepoznavanje prehranske preobčutljivosti. Ker sprožilci povzročajo stresno reakcijo, ti bo zaradi uživanja narasel utrip. Na podlagi tega boš lahko odkrila morebitno preobčutljivost.

Pomembno je, da preverjaš samo eno živilo hkrati.

Najbolje je začeti z najpogostejšimi sprožilci, kot so mleko in mlečni izdelki, pšenica ali gluten, jajca, koruza, soja, stročnice in žita. Če boš preverjala polnovredna živila, boš dobila natančnejše podatke kot pri predelani hrani z veliko sestavinami.

Opomba: Če jemlješ zdravila za uravnavanje utripa, na primer zaviralce kalcijevih kanalčkov ali beta blokatorje, izsledki najverjetneje ne bodo točni.

Test deluje takole:

1. Sedi, globo vdihni in se sprosti.

2. Določi osnovni utrip, tako da minuto šteješ srčne utripe. Številko zapiši.

3. V usta daj grižljaj hrane. Žveči jo ali jo minuto drži na jeziku, vendar je ne pogoltni. Brbončice potrebujejo dovolj časa, da se povežejo z imunskim sistemom.

4. Po minuti žvečenja oziroma okušanja hrane v ustih znova minuto preverjaj utrip. Zapiši hrano in utrip, potem ko jo boš prežvečila. Če je narasel za šest ali več, je to stresna reakcija na sprožilec.

5. Izpljuni hrano (ne pogoltni je).

6. Če nisi imela stresne reakcije, testiraj naslednje živilo, tako da ponoviš vse od drugega do petega koraka. Če se je telo odzvalo, si splakni usta z vodo, jo izpljuni in počakaj nekaj minut, preden znova preveriš utrip, da boš videla, ali se je vrnil na običajno hitrost. Šele takrat lahko preveriš novo živilo.

Namig je objavljen v knjigi Sijaj - S prehrano do naravno čudovite kože, avtorice Nadie Neumann.

Svoj izvod knjige najdeš TUKAJ.

Fotografije: Shutterstock, Profimedia

Preberi še: Ljubezen po domače: tega o udeležencih (skoraj) zagotovo še ne veš!

Priporočamo tudi: NA TESTU: Navdušil nas je novi Huawei P20 Pro, na katerega prisegajo tudi slovenske instagramerke – Poglej, zakaj!