Naj hrana za službo in faks

22. 10. 2013

Imaš tudi ti tako natrpan urnik, da se ti zdi, da za zdravo hrano nimaš časa? Cosmo je zate poiskal nekaj hitrih in preprostih receptov!

7 jedilnikov cosmo ustvarjalk

Manca Čampa,

v. d. urednice

ZAJTRK: pirini kosmiči

Prepraži jih in prelij z vrelo vodo. Ko se napnejo, dodaj dve žlici mandljevega mleka, narezana jabolka in cimet.

shutterstock, Photography by Nick Onken

MALICA V SLUŽBI: paradižnikova juha

Koščke paradižnika kuhaj 10 minut, nato jih pretlači. Na srednjem ognju daj v kozico žlico olivnega olja in žličko rjavega sladkorja, ko karamelizira, premešaj s paradižnikom. Dodaj ščepec soli, baziliko in rožmarin.

ALI: zelenjavna juha

Skuhaj po en krompir, korenje in bučko, pretlači ter dodaj himalajsko sol, ingver, malo česna in pet žlic sladke smetane.

Kumarična solata

Narezane kumarice prelij s petimi žlicami jogurta, žlico skute ter potresi s himalajsko soljo, poprom, orehi in sončničnimi semeni.

PRIGRIZKI:

Sadje – sezonsko in suho.

VEČERJA: goveji karpačo na posteljici iz rukole

Rukolo in redkvice prelij z bučnim oljem in balzamičnim kisom, nanje položi goveji karpačo in potresi z nastrganim parmezanom.

P. S.: Ker vem, da je za moje telo in počutje pomembno, da popijem dovolj tekočine, sem si na pametni mobilnik naložila aplikacijo Daily Water, ki me opomni, kadar se sama ne spomnim, da sem žejna.

Maja Možic,

urednica mode

shutterstock, Photography by Nick Onken

ZAJTRK: popečeni kruhki s paradižnikom in baziliko

Odlična izbira, ko nimaš svežega kruha.

MALICA V SLUŽBI: kamut s feta sirom in oreščki

V skuhan kamut na drobno nareži paradižnik, feta sir in popražene mandlje, potresi z začimbami in polij z olivnim oljem ter limonovim sokom.

KOSILO: lečina juha

Prepraži čebulo in česen, dodaj mleto kumino, na kolobarje narezano korenje, malo paradižnikove mezge, kuhano lečo, zalij z vodo, posoli in popopraj po svojem okusu ter kuhaj 10 minut, nato zmešaj s paličnim mešalnikom. Kot prilogo na olivnem olju in timijanu popeci kruh, narezan na kocke, ali skuhaj polento.

VEČERJA: popečeni šampinjoni

Popeci čebulo in šampinjone, dodaj malo čilija, timijan, šetraj in origano. Voda naj skoraj izhlapi, posoli in popopraj ter dodaj košček masla. Serviraj kot dodatek na kruhu (popečenem), k pečenemu krompirju ali s krompirjevimi polpeti.

Druga možnost: kuhan krompir s skuto

Skuhaj cel krompir z olupki, ga prepolovi in dodaj slano ovčjo skuto.

Petra Rozman,

urednica fotografije

ZAJTRK: ovseni in sojini kosmiči z narezanim sezonskim sadjem

Zmešaj jih s posnetim ali sojinim mlekom in osladi z medom.

MALICA: Čokokoko kroglice

Prva pomoč ob hudi lakoti doma in v službi: Zmelji skodelico lešnikov, po pol skodelice namočenih datljev in rozin pa zmešaj v mešalniku z S-rezilom. Oboje stresi skupaj, dodaj še ¼ skodelice kokosove moke, dve žlici pres­nega kakava v prahu in mali ščepec soli. Pregneti, oblikuj krog­lice in jih povaljaj v kokosovi moki ali nasekljanih lešnikih.

shutterstock, Photography by Nick Onken

KOSILO: polnjene bučke

Bučke prereži na pol in izdolbi, posoli in začini. Izdolbino zapolni z vloženo koruzo, jo prekrij z narezanim kuhanim jajcem, tega pa z narezano mocarelo. Peci 15 do 20 minut, da se mocarela razlije in porumeni.

VEČERJA: solata

Zeleno solato, avokado, jajce, ananas in tunino nareži na poljubne koščke ter prelij z jogurtom.

Petra Cvelbar,

art direktorica

ZAJTRK: zmešanček

Premešaj jogurt, pest zmrznjenih malin, pol banane, nektarine (ali kako drugo sezonsko sadje) in žličko medu.

KOSILO: solata

Zmešaj čičerko, paradižnik, lahko feto, sol, poper, olivno olje in baziliko.

shutterstock, Photography by Nick Onken

SLADICA: Banano daj z olupkom na žar za toliko časa, da začne iz nje kapljati sladek sok. Postrezi z nutelo ali vaniljevim sladoledom.

Druga možnost: Banano prereži po dolžini. Popeci jo na maslu, da postane rjavkasta. Daj jo na krožnik, v ponev dodaj še malo masla, sezam, ki naj zlato porumeni, med in malo sladkorja, da dobiš karamelo. Polij po bananah in dodaj kokosovo moko.

Katja Jakopovič,

urednica lepote

shutterstock, Photography by Nick Onken

ZAJTRK: misliji

Ovsene kosmiče in koščke banane prelij z navadnim jogurtom in agavinim sirupom.

KOSILO: kvinojina 'rižota'

Premešaj kuhano kvinojo, koruzo, popečene rakce (gambere), paradižnik, bučko (oz. tisto zelenjavo, ki jo imaš v hladilniku), tofu, pečen na sojini omaki, črne olive in zeliščno sol.

VEČERJA: pečen losos na rukoli, polenta s sirom

Na oljčnem olju popeci lososa, ga začini in položi na lističe rukole. Zraven je odlična kuhana polenta, ki jo pretreseš v pekač in zapečeš posuto s sirom ravno toliko, da se sir raztopi po njej.

Špela Zupanc,

spletna podpora

ZAJTRK: zmešanček

Zmešaj proteinski piškot, pol banane, maline, chia in konopljina semena, vodo. Ali pa zmešaj banano, špinačo, zeleno, proteinski piškot in chia semena.

MALICA V SLUŽBI: skuta z  banano

Pretlači in dodaj cimet.

shutterstock, Photography by Nick Onken

KOSILO: tortilje s piščancem

Popraži čebulo, papriko, bučke, koruzo, beli fižol. Dodaj popečene koščke piščanca, sol, baziliko, poper, česen, malo paradižnikove mezge – napolni tortilje, čeznje polij paradižnikovo mezgo in kislo smetano ter posoli. Peci 15 minut na 200 ˚C.

Druga možnost: Solata s piščancem, avokadom, popečenimi bučkami, korenčkom, semeni in rukolo.

MALICA: Oreščki in ledeni čaj s svežo baziliko.

ZDRAVA SLADICA: panakota

Beljakovine z okusom panakote zmešaj z mlekom in postavi v hladilnik za 2 uri. Pretlači gozdne sadeže, malo sladkorja ter limoninega soka. In zdrava sladica je pripravljena!

VEČERJA: namaz iz avokada

Pol avokada zmešaj s tunino, na drobno narezanim paradižnikom, olivnim oljem, soljo in poprom. Okusen je na polnozrnatih ploščicah.

Tina Torelli,

urednica kontaktnih rubrik

shutterstock, Photography by Nick Onken

ZAJTRK: Jajčka

Domača jajčka na oko, sveža bela žemljica, jogurt in bela kava. Tak zajtrk 'drži' za skoraj ves dan.

MALICA V SLUŽBI:  Jabolka z vrta moje mami – 100-odstotno bio in odlična za crkljanje med enim in drugim odstavkom.

KOSILO: SOLATA XXL-zelena solata, še raje pa radič, natančneje castelfranco, to je moj ljubček, z vsemi dodatki: korenje, orehi, češnjevi paradižniki, bučna semena, dva manjša krompirja, fižol, zabeljeno z bučnim oljem in balzamičnim kisom.

POPOLDANSKA MALICA: Temna čokolada z visoko vsebnostjo kakava je dober vir energije in me odvrne od stote kave.

VEČERJA: humus

V mešalniku zmešaš pločevinko čičerke, žlico sezamove paste ali tahinija, sok polovice limone, svež koriander, brizg oljčnega olja, malo solnega cveta in poper ter strok česna. V humus nato pomakaš popečen kruh, ker v bližini ni arabskega kruha, ki so ga nekoč pekli na ulicah Damaska.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord