Kako izbrati pravo karierno pot?

Zdaj je pravi čas za iskanje zaposlitve. A če ne veš, kaj bi počela v življenju, moraš pa si poiskati delo … se verjetno sprašuješ, katero delo je pravo zate?

15. 6. 2007

Pravilno zastavljeno vprašanje

Lahko se vprašaš: »Kaj bi rada počela v življenju?« To je pravzaprav čisto preprosto vprašanje, seveda če bi se tako z lahkoto prikazal tudi pravi odgovor! Verjetno pa je odgovor težko najti, ker ne veš, kaj bi počela ali pa preprosto zato, ker ti je všeč preveč področij, v katerih bi rada želela razvijati kariero. Če ti je težko odgovoriti na takšno vprašanje, pozabi nanj in se raje vprašaj: »Kaj bi se v življenju rada naučila?«

Predlog: pisanje seznamov

Seznam št. 1: Kar ti pade na pamet

Vzemi v roke list papirja in naredi seznam vsega, kar bi se še rada naučila v svoji karieri. Na primer:

  • kako ravnati s strankami
  • kako pridobiti zaupanje poslovnih partnerjev
  • kako razviti nov izdelek
  • kako uspešno komunicirati v javnosti
  • kako voditi samostojno podjetje

Seznam št. 2: Preuredi ga po časovni pomembnosti

Ko boš končala, natančno preglej seznam in izloči tiste, ki bi se jih rada naučila takoj, tiste, ki bi jih rada osvojila v roku enega leta, v roku več let in nenazadnje tiste, ki bi se jih rada naučila, niso pa tako pomembne!

Seznam št. 3: Delovni dodatek

Prejšnjemu seznamu pripiši delo, ob katerem bi se najbolj učinkovito naučila tisto, kar si zapisala na seznamu po časovni pomembnosti.

Pričakuj spremembe

Seveda se v nobeni službi ne boš naučila vsega, kar imaš na seznamu in morda se bo pomembnost stvari, ki bi se jih rada naučila danes, v naslednjih letih spremenila. Zato bodi pripravljena na redno obnavljanje seznama.

A zdajšnji seznam je zagotovo najboljše vodilo za naslednji korak, ki ga boš lahko še danes naredila pri iskanju zaposlitve.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri