3 (DOBRI) razlogi, zakaj bi morala jesti več beljakovin!

31. 5. 2018
3 (DOBRI) razlogi, zakaj bi morala jesti več beljakovin! (foto: Unsplash.com/Toa Heftiba)
Unsplash.com/Toa Heftiba

Če te skrbi, da te bo dieta, obogatena z beljakovinami, preobrazila v sestro dvojčico Neverjetnega Hulka, je preplah odveč! 

Beljakovine so namreč sestavni del vsakega zdravega obroka, prav tako pa bodo tvojemu telesu pomagale pravilno delovati - ne glede na to, ali si športna duša ali popoldneve raje preživljaš na kavču. Preveri, zakaj bi jih morala večkrat umestiti na svoj jedilnik! 

1. Dalj časa boš sita

Raziskave kažejo, da so beljakovine najbolj nasitno makro hranilo, ki vpliva na to, da se po obroku dlje počutiš sito in nezdravim skušnjavam ne podležeš tako hitro.

2. Vzdržujejo mišice

Tvoje telo potrebuje beljakovine, saj te gradijo in po vadbi obnavljajo tvoje mišične celice. Za čvrsto telo je treba torej povečati količino beljakovin, ki jih zaužiješ. In še to: več mišic kot imaš, več kalorij boš pokurila med počitkom. Zmaga.

3. Pomagajo ohranjati zdrave kosti

Osteoporoza je med ženskami precej pogosta. Zato je pomembno, da za zdrave kosti poskrbiš že danes. Pri tem so ti lahko v veliko pomoč beljakovine, ki telo spodbujajo, da bolje absorbira kalcij, zaradi česar so tvoje kosti močnejše.

Koliko beljakovin je dovolj?

Za posameznika zadostuje 0.8 grama beljakovin na kilogram telesne mase dnevno. Priporočljivo je torej, da dekle, ki tehta 60 kilogramov, dnevno zaužije okrog 48 gramov beljakovin.

Kje vse se nahajajo beljakovine?

Nemastno meso (piščanec ali puran), ribe (losos ali tuna), jajca, grah in stročnice so odličen naravni vir beljakovin. Če pa potrebuješ preprost in zdrav prigrizek, da preprečiš kruljenje trebuščka med glavnimi obroki, ti predlagam, da zaviješ do prve trgovine in se oborožiš z beljakovinskimi kroglicami Medex.

Napisano po predlogi Cosmopolitan.com/uk

Fotografije: Unsplash.com/Toa Heftiba, Promocijsko gradivo Medex

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ

Projekt podpirajo: