Po enem tednu meditacije sem prišla do zanimivih ugotovitev

27. 4. 2017
Po enem tednu meditacije sem prišla do zanimivih ugotovitev (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Meditacija. Kaj pa, če je vse res?

Prejšnji teden sem pripravljala članek na temo prisotnosti v danem trenutku, ki je v meni sprožil sledeče razmišljanje.

Ljudje smo danes redkokdaj popolnoma prisotni v situaciji, ki smo ji izpostavljeni. Da, fizično smo že tukaj, naše misli pa 3000 kilometrov stran. Sama to največkrat občutim v pogovorih z bližnjimi ali prijatelji, ko po koncu pogovora ugotovim, da sploh ne vem o čem vse smo se pogovarjali. Moje misli skačejo v preteklost ali pa z vso hitrostjo drvijo v prihodnost - kaj moram še narediti, kateri projekti me čakajo v prihodnjih dneh, kako bom naredila določeno nalogo itd. Brez konca in kraja. 

1. Stop!

Tudi v trenutku, ko pišem tole objavo, moje misli že bežijo v jutrišnji dan in preletavajo moj 'to do' seznam. Za objavo bom tako verjetno porabila več časa kot bi želela, s tem pa lahko rečem tudi adijo produktivnost in motivacija, živjo stres.

Ravno iz tega razloga sem se odločila, da preizkusim metodo, ki naj bi med drugim pomagala umiriti misli, izboljšati zbranost, sprostiti živčni sistem in izboljšati spomin. Danes mineva en teden odkar sem vsak dan, 10 minut svojega časa v večerni rutini namenila meditaciji. 

2. Kje začnem?

Meditacija. Opevana metoda, s katero sem se dolgo časa spogledovala, a ves čas tudi dvomila o njeni učinkovitosti. Vendar, saj veste, kaj pravijo. Če ne poskusiš, ne moreš vedeti ali deluje. Ker prej še nikoli nisem meditirala in niti nisem vedela, kako se zadeve lotiti, sem za nasvet povprašala strica Googla, ki me je usmeril na mobilne aplikacije. Rečeno, storjeno. Na telefon sem si naložila aplikacijo Calm, ki  ima pripravljen 7-dnevni uvodni program meditacije (na voljo so tudi programi za premagovanje stresa, za večjo samozavest, za učenje hvaležnosti), izbirate pa lahko tudi med različnimi zgodbami za boljši spanec ali pa vodene dihalne vaje, ki jih spremljajo zvoki iz narave.

3. Tišina, prosim. Meditiram.

Prebrala sem, da je za začetnike najboljša izbira kratkih 10-minutnih dnevnih meditacij, ki jih je najbolje izvajati zjutraj ali zvečer. Sama sem se odločila, da bom meditirala preden se odpravim spat. Predvsem zato, ker tudi, ko sem enkrat že v postelji, pripravljena, da zaspim, imajo moje misli drugačne načrte. 

Meditirala sem na postelji, pri tem pa sem seveda prevzela tipičen položaj za meditacijo: po turško prekrižane noge, vzravnan hrbet, roke počivajo na kolenih, oči so zaprte.

Prvi dnevi meditacije so bili posvečeni predvsem dihanju in osredotočenju na naše misli. V aplikaciji te skozi proces vodi ženski glas, ki podaja navodila in pomaga usmerjati tok misli. Namreč skozi meditacijo naj bi ljudje pričeli opazovati svoje misli namesto, da jim sledimo.

4. Pobegle misli.

Najbolj zanimiva stvar pri mojem tedenskem projektu meditacije je bila ta, da sem dejansko videla, kako hitro naše misli preskakujejo in se nam prikradejo v um, čeprav se trudimo, da bi se osredotočili samo na naše dihanje. Prvi dan so moje misli bile obremenjene že s tem, ali jaz to sploh prav počnem, ali bom svoje misli lahko pretentala in jih samo opazovala brez razmišljanja. Očitno še ne. ;)

Prav tako sem prve tri dni, komaj čakala, da se vse skupaj že konča, saj se mi je zdelo, da meditacija traja celo večnost. Menim, da predvsem zaradi tega, ker nisem navajena (mislim, da nihče izmed nas ni), da bi 10 minut sedela pri miru brez, da bi karkoli delala ali o čemer koli razmišljala. 

Sredi tedna so se stvari že malo obrnile. Namreč ena izmed vodenih meditacij je bila namenjena predvsem našemu dihanju in sledenju našega diha - vdih, izdih, vdih, izdih. V tem procesu naj bi mislili samo na to, kako potuje zrak po našem telesu. Vmes so moje misli seveda odtavale drugam, vendar z eno spremembo, in sicer sem pobegle misli zaznala, vendar jih nisem 'zagrabila'  temveč sem misleni tok in pozornost usmerila nazaj na dihanje. 

5. Majhen korak za človeštvo, velik korak za Tamaro.

Prve korake v svetu meditacije sem že naredila in odločila sem se, da meditiram naprej, ker mi moja 'firbčna' narava ne da miru in želim videti, ali lahko v procesu še napredujem in s tem naredim nekaj dobrega zase, za svoje telo in um.

Je tudi tebe zamikala meditacija?

Preberi še:

Pripročam še:

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord

Projekt podpirajo: