Novinar pod krinko: (ne)varna vožnja z neznancem

1. 5. 2016
Novinar pod krinko: (ne)varna vožnja z neznancem (foto: Nina Vidrih)
Nina Vidrih

Propadli načrti so me prisilili, da se domov odpeljem z neznancem in držim pesti, da do cilja prispem srečno ali pa vsaj s hudo dobro zgodbo za blog.

Hudjobovci smo dobili avto - Smart fourfor. Ta vikend naj bi se z njim odpeljala domov in po poti preizkusila aplikacijo Drajv, ker pa stvari redko gredo po planu, sem se morala znajti drugače...

Ko sem si dopisovala z bratom in mu povedala, da pridem domov s prevozi (prevoz.org), je bil njegov odgovor »Sej ti ponavadi dobiš super prevoze (ironija), mogoče pa napišeš iz tega članek«.

O aplikaciji Drajv

Mobila aplikacija, ki jo je razvilo podjetje Triglav, spremlja vožnjo, jo ocenjuje in ti pomaga, da postaneš boljši voznik. Neka stvar v tvojem telefonu (t.i. akcelerometer) zaznava prekomerne pospeške in pojemke, sledi prekoračitvam hitrosti in ti glede na vse našteto podeli končno oceno vožnje. Število vseh možnih točk je 100, od tvojega pritiskanja na zavoro in gas pa je odvisno, kako se boš odrezal.

Toliko o teoretičnem, sedaj pa na praktični del.

Pot domov

Ob 15h sem na Tobačni in čakam, da me pobere prevoz, s katerim sem dogovorjena. Podrobnosti pustimo ob strani, naj navržem le (brez vrednostne sodbe), da je voznik mlad moški. Sicer pa se mi zdi to preverjanje vožnje pod krinko še toliko bolj zabavno in verodostojno, ker voznik ne ve, da bo njegova vožnja ocenjena.

In gremo. Na cesti ni veliko prometa, večinoma poti se peljemo po avtocesti in nekako imam ob umirjeni voznikovi vožnji občutek, da bo ocena visoka. Ko me odloži, pogledam na telefon in na aplikaciji Drajv »zaključim vožnjo«. Varno sem se pripeljala iz Ljubljane, končni seštevek pa...

"hudjob#3", "aplikacija Drajv", "zavarovalniva triglav"

...odličen! Posledično nisem uspela dobiti tragikomičnega zapisa, kot bi ga lahko že mnogokrat v preteklosti (npr. ko sem se peljala z voznikom, ki ni vedel, kje se vklopijo brisalci in na kateri pas cestninske postaje se razvrsti avtomobil z vinjeto...), mi pa zato ni bilo treba celo pot domov paničariti in najbližjim pošiljati smsov, da se mogoče dobimo na urgenci (ja, se je že zgodilo).

Sklepam, da je na dobro oceno vplivala enakomerna vožnja, ki jo avtocesta omogoča. Podobe rezultate so dobili tudi Marko, Ana in Lana, ko so se peljali na Štajersko. (več o tem)

Aplikacijo sem zato še enkrat preizkusila z bratom za 4 vijugaste kilometre, ki vodijo iz mesta do mojega doma. Verjetno bo vsaj dinamična vožnja po podeželski cesti zabeležila drugačne rezultate. 

Nemogoče, da bi bili kar vsi 99% zanesljivi in varčni vozniki!?

"zavarovalnica Triglav", "aplikacija Drajv"

Seveda ne...Aplikacija sporoča: Za varčnejšo vožnjo se boš moral bolj potruditi, bratec! ;) Sicer pa, hvala za idejo za ta zapis.

Novo na Metroplay: Filip Flisar iskreno o obdobju, ko je končal kariero: "Bilo je težko …"

Projekt so podprli: