Kako prirediti zabavo z enim hlebcem kruha

18. 4. 2016
Kako prirediti zabavo z enim hlebcem kruha (foto: Nina Vidrih)
Nina Vidrih

O tem, kako izziv, ki ti sploh ni pisan na kožo, obrniti v zabavo – dobesedno!

Pekarna Grosuplje je za na trgovske police napekla čisto nov kruh. Njihova stara znanca, Skorjavc in Temni skorjavc, sta dobila novega člana družine. Nov hlebec z razpokano skorjo, tokrat iz pirine moke s krompirjem ali preprosto Pirin skorjavc.

Pripravniki smo bili med prvimi, ki smo Pirin skorjavc lahko odnesli domov in bili izzvani, da z njim pripravimo kulinarično poslastico. Verjetno se vsi člani moje družine in prijatelji, ki berejo ta zapis ob besedi »kulinarična poslastica« hudomušno nasmihajo. Priznam, kuhinja je v mojem stanovanju le majhen kotiček, kjer se vsakodnevno kuha bolj ali manj samo kava.

V navodilih, ki smo jih prejeli je pisalo nekaj v smislu: »Predstavljate si, da prirejate zabavo in morate postreči z nečim posebnim ...«. Po »tehtnem« razmisleku, sem se odločila, da bom storila prav to – pripravila zabavo oz. druženje s prijateljicami.

Fondi set (januarsko rojstnodnevno darilo) je že nekaj časa stal nedotaknjen na vrhu omare in sedaj je bila enkratna priložnost, da ga končno preizkusim. Za recept sirnega fondija sem se obrnila, kar na fante, ki ustvarjajo kuharski blog SORTEDfood. Njihovi recepti zadovoljijo vsakega sladokusca, hkrati pa so postopki priprave jedi, poenostavljeni do te mere, da jih pač razumeš :) .

"siri fondi", "pirin skorjavc"

Punce so bile precej v dvomih, kaj sploh lahko nastane iz pol kg sira. Vendar se je fondi, ki sprva ni bil dovolj tekoč (kozarček vina in dodaten sok limone reši zadevo), izkazal za odličen prigrizek.

Poleg sirnega fondija lahko postrežeš še svežo zelenjavo (češnjev paradižnik, narezano bučko in korenje), orehe in seveda na kocke narezan kruh. Kozarček vina, dobra glasba in voilà, uspešen večer je zagotovljen...

...ali če zaključim z besedami perzijskega pesnika Omarja Hajama: »Kozarec vina, kos kruha in ti..., in meni je raja dovolj«.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"

Projekt so podprli: