Spakiraj kovčke!

1. 5. 2015

Rada potujem, kadar le imam možnost za par dni ali tednov pobegniti iz delovnega vsakdana. Celo leto preživim ob sanjarjenju, katera bo moja naslednja destinacija in kadar se vrnem, že razmišljam o naslednji. Si tudi ti taka?

Na žalost mi ne čas in ne finančno stanje na računu ne dopuščata, da bi potovala celo leto. Kljub temu pa suha denarnica ni izgovor zato, da boš celo poletje preživela za domačimi vrati. Z nekaj preprostimi triki si boš lahko med potepanjem marsikaj privoščila in ohranila stabilno stanje na bančnem računu. Torej, nizki štart!

Plaže v Indoneziji so fantastične

  • Letalske karte so drage, če ne začneš načrtovati svojega potepanja vsaj nekaj mesecev pred datumom odhoda. Že res, da je mogoče najti ugodne „last minute" karte, vendar se ti že med letom splača redno kukati na spletne strani, ki objavljajo tekoče akcije letalskih kart.
  • Spakiraj kar se da malo prtljage! Nizkocenovne evropske letalske družbe zaračunajo pošteno veliko vsoto za prekoračenje teže, poleg tega pa se s potovanja vrjetno ne boš vrnila brez spominkov.

Zgodilo se mi je, da sem čez dublinsko letališče hitela v dežnih škornjih, ki sem jih kupila dan pred tem in jih nisem več utegnila stlačit v kovček, pa tudi, da sem polovico garderobe pustila v Indiji, saj je bil nahrbtnik pretežak.

  • Če si vsaj malo avanturistka rezerviraj svojo namestitev na lokaciji sami ali pa pokliči ponudnika po telefonu. Marsikatera stran sicer ponuja ugodno namestitev, vendar ti zato zaračunajo manjši odstotek. Sploh če potuješ v bližnje države, preveri kupone na spletnih straneh ali pa izkoristi pestro ponudbo hostlov.
  • Bivanje v manjših mestih ali predmestjih je običajno cenovno ugodnejše od centra mesta. Predvsem med potovanjem po Evropi preveri ponudbo izven strogega mestnega centra vendar kljub temu nedaleč od metroja, železniške postaje ali avtobusne proge.

Spoznavanje oddaljenih kotičkov Indije

  • Če rada spoznavaš domačine ali pa potuješ sama in si želiš imeti nekaj družbe se vpiši na „couchsurfing", priporočam vsem, ki za namestitev ne potrebujejo hotelske postelje in sobne strežbe. Na ta zabaven način boš spoznala tudi nekoliko manj znane kotičke mesta, vendar zato še toliko bolj dragocene. A pazi, vedno preveri gostitelja in ga preko sporočil vsaj malo spoznaj že pred samim potovanjem.
  • Ne zadržuj se predolgo v bližini najbolj turističnih točk, hrana je namreč draga, zaračunali pa ti bodo prav za vsako malenkost. Rajši v svoj dnevni urnik vpleti tudi nekatere manj obiskane lokacije, morda tudi obisk mestnega parka, kjer se boš spočila po napornem raziskovanju mesta.

Toplo ti priporočam obisk Madrida, prepričana sem da te bo poleg ostalih znamenitosti povsem navdušil mestni park z velikim jezerom, morda pa so ti ljubše galerije, v katere imaš porst vstop. Če pa si ljubiteljica dobrega vina in živahnega vzdušja obišči Porto in obrežje reke Douro, zagotavljam ti, da boš ob kozarčku portovca preživela nepozabno popoldne.

  • Načrtuj svoje obroke vnaprej. Odloči se, da si boš en obrok privoščila v restavraciji, zvečer pa si boš v trgovini kupila sendvič ali jogurt in tako prihranila nekaj denarja. Cenovno ugodne rešitve so ponavadi solate, pice,... vendar kljub temu ne varčuj preveč, saj je tudi lokalna kuhinja posebna znamenitost kraja.

Tako! Katera bo torej tvoja naslednja destinacija!?

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ