Dober kot kruh!

10. 4. 2015
Kruh brez kvasa (foto: Nejc Wenzelberger)
Nejc Wenzelberger

Že od samega začetka kruh ni le običajna hrana, temveč je povezan z nešteto pregovori in pomeni. Stoletja nazaj so si ga lahko privoščili le bogatejši sloji, danes pa nas s svojim omamnim vonjem vabi v trgovine in pekarne po vaseh in mestih.

  • V starem Egiptu so kruh zaradi izredne vrednosti uporabljali tudi kot plačilno sredstvo. Poleg tega so ga večkrat polagali v grobnice za popotnico umrlemu.
  • Kruh je poznan po celem svetu, vendar se razlikuje po sestavi, obliki, uporabi in namenu. Uporabljen je tudi kot prispodoba miru.
  • V Skandinaviji verjamejo, da se bosta fant in dekle, ki jesta isto štruco kruha, poročila. V Rusiji pa ob dobrodošlici ponudijo koščke kruha in sol.
  • V srednjeveških časih naj bi vrste kruha poimenovali po tistih, ki so ga najpogosteje uživali.

V sklopu prvega izziva za Hud job smo se odpravili v Pekarno Grosuplje, kjer so nam prikazali postopek peke kruha. Poleg tega pa smo imeli priložnost sodelovati pri razvoju nove vrste kruha – brez kvasa. Hlebček sem odnesla tudi domov in moja babi, velika dvomljivka v vse kar ni domače, je okus nadvse pohvalila ter si vzela še en kos. Sama si nikoli nisem znala predstavljat, kako izgleda delo v pekarni in kot sem spoznala je neverjetno zahtevno, saj je kruh živ in diha. Najbolje pa vzhaja, če je narejen z ljubeznijo..

deloNekateri so namreč prepričani, da se kruh s pekarn ne more primerjati z doma pečenim. Ti zagotovo niso poskusili hlebčka kruha vzhajanega v Pekarni Grosuplje. Toplina in domačnost vloženi v peko kruha se odražata tudi v okusu in vonju. Hrustljava skorjica in mehka sredica pa sta pravo razvajanje za brbončice. Prepričajte se sami :)

Novo na Metroplay: Filip Flisar iskreno o obdobju, ko je končal kariero: "Bilo je težko …"