Polaroindi fotoaparati

3. 6. 2015
Moja polaroida (foto: Nejc Wenzelberger)
Nejc Wenzelberger

Pobrskajte po podstrešju ali pa za rokav pocukajte svoje stare starše. Morda vas v kakšnem pozabljenem kotu čaka zaprašen polaroiden fotoaparat, ki je še delujoč in ponovno 'in'.

No, polaroidni fotoaparati so že nekaj časa ponovno odkrit pozabljen zaklad. S svojim retro izgledom in občutkom, da v rokah držimo analogen instagram so nas ponovno osvojili. Tu pa je še praktični vidik tovrstne naprave, saj lahko novo nastale fotografije takoj delimo s prijatelji, ali jih primagnetimo na domač hladilnik. Tako se izognemo bojazni, da bodo že tako kot mnoge druge, tudi te fotografije končale zgolj na spominski kartici fotoaparata, ali v kakšni pozabljeni mapi na računalniku.

Nekaj podobnega se je pred kratkim pripetilo tudi meni. Našel sem kar dva. Prednost teh fotoaparatov je, da so še iz časov, ko vgradnja razne elektronike še ni bila razširjena. Baterija, ki poskrbi za vso potrebno delovanje, je namreč vgrajena v kaseto s polaroidnimi lističi (filmom). Ta se tako zamenja ob vsaki menjavi kasete, ko porabimo vse posnetke. Tako ni nevarnosti, da bi se baterija razlila in povzročila škodo. V kolikor na vašem polaroidu ni kakšnih večjih fizičnih poškodb, kot so udarnine, ki bi utegnile v notranjost aparata prepuščati svetlobo, ali pa prask na objektivu, obstaja velika verjetnost, da bo naprava deloval tako kot mora.

Vse kar morate storiti, je toraj le še da najdete polaroidni film. Odsvetujem nakup starih filmskih kaset, saj je lahko baterija že izpraznjena, ali pa je poškodovana svetločutna emulzija zaradi neprimernega hranjena (izpostavljenost toploti, pretirani vlagi itd.).

Originalnih kaset ni mogoče več kupiti, ker so jih tovarne prenehale proizvajati. Proizvondjo pa je skupaj z recepturami za film prevzela skupina mladih ljudi, ki se sedaj trži pod imenom The Impossible Project.

Če ste nad opisanim navdušeni, a po temeljitem pregledu podstrešja ali kleti vseeno niste našli nobene polaroidne kamere, lahko obiščete bolšji sejem, ali pa kakšno spletno trgovsko platformo. Znani proizvajalci fotografske opreme pa pa so prav tako že pred časom na tržišče poslali številne nove modele majhnih kompaktnih polaroidnih aparatov, skupaj s polaroidnimi filmi, ki so tudi cenovno dostopnejši.

Novo na Metroplay: Filip Flisar iskreno o obdobju, ko je končal kariero: "Bilo je težko …"