Zate, narejeno z ljubeznijo!

9. 4. 2015

Hud job ljudje smo bili včeraj postavljeni pred prvi Hud job izziv. Obiskali smo Pekarno Grosuplje in si ogledali postopek izdelave kruha od A do Ž. Ker smo kreativni in inovativni, smo spekli čisto pravi Hud job kruh brez kvasa, ki ga boste kmalu lahko poskusili tudi vi.

Delo pekovskih mojstrov je dandanes ob pomoči sodobne tehnologije zagotovo lažje kot je bilo v preteklosti. Vseeno pa prefinjenega občutka za krušno testo nikakor ne more zamenjati prav noben stroj. Hud job pripravniki smo se prepričali, da v Pekarni Grosuplje niso nikoli opustili tradicionalnih in zahtevnih postopkov peke. Znanje, ki se že leta in leta prenaša iz generacije v generacijo, je krivec, da spečejo več kot polovico vsega kruha brez dodanih aditivov, po starodavnih dolgotrajnih postopkih in da kruhu dodajajo naravno kislo testo. Slednjega do sedaj nisem poznala. Je pa menda najstarejše vzhajalno sredstvo na svetu, poznali naj bi ga že stari Egipčani. Zanimivo, kajpada!

Če sem bila doslej vajena le strogo hierarhičnega sistema v različnih podjetjih, je bilo tokrat malce drugače. Človek tukaj ne potrebuje veliko časa, da se navadi na povezanost zaposlenih in njihovo zavzetost ter ljubezen do kruha. Že kar ob prihodu skozi vrata Hiše kruha te sprejmejo v svojo 'krušno' družino. S prisotnostjo na rednem sestanku, ki ga tamkajšnji zaposleni imenujejo 'koordinacija' smo bili priča obravnavanju tekoče problematike, poročanju o vtisih z obiska trgovine s pekovskimi izdelki v Gradcu, degustaciji in primerjavi izdelkov. Sodelovali smo pri preverjanju kvalitete moke in poskusni peki. Ker pa si v podjetju vseskozi zelo prizadevajo za ohranjanje krušne dediščine, ki jo spajajo z novodobno ustvarjalnostjo, smo sodelovali pri razvoju novega izdelka - kruha brez kvasa, ki smo ga sami poimenovali kar 'Hud job kruh'.

Ko sem pred obiskom pekov Pekarne Grosuplje nekje prebrala, da je njihov kruh tako omamnega okusa in svežine, da ga lahko prepoznaš z zaprtimi očmi, me je prešinilo: »Ja pa ja de!« Sedaj vem, da je temu res tako in vem tudi zakaj to drži. Pri njih uporabljajo dobre in kvalitetne surovine ter moko slovenskega porekla, imajo dobre ljudi, ki znajo narediti dober kruh. Za nas, z ljubeznijo. Z veliko ljubezni.

Več o našem prvem Hud job izzivu izveste v majski številki Cosmopolitana.

Fotografije: Nejc Wenzelberger

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord