Kolumna: Moj košček raja

21. 4. 2015
V objemu Uršlje in Pece. (foto: Osebni arhiv)
Osebni arhiv

Jaz pravim, da je naša majhna Slovenija raj na Zemlji. Tukaj sem si lahko odtrgala košček narave, kamor se rada zatečem po svežo energijo. "Naravo potrebujemo, da bi nam pokazala pot domov, ven iz temnice lastnega uma," je nekoč dejal Eckhard Tolle. "Pozabili smo, kar kamenje, rastline in živali še vedno znajo. Pozabili smo, kako biti - biti miren, svoj, tam, kjer je življenje: tukaj in zdaj."

V Sloveniji ni težko čutno dojeti trenutka 'biti tukaj in zdaj'. Namreč, smo edina država na svetu, ki v svojem imenu skriva 'ljubezen'. Z odprtimi očmi lahko slednje občutimo na vsakem koraku.

Kjerkoli drugje v Evropi bi težko našli več lepših jezer, morskih obal ali pa impozantnih gora. Razgledi na srednjeveška mesta in pogled na pravljične vasi in gradove, po možnosti vklesane v pečine, so brez primere. Pšenične njive in neskončni travniki sanj nikogar ne pustijo ravnodušnega. Morje ni nikoli izven dosega rok.

Delček tega raja sem si dovolila odtrgati samo zase.

Nad hišo, kjer živim, je travnik. In pod lipo v objemu Uršlje gore in Pece sem se znašla neko naključno belo nedeljo. "Še en lepotni presežek življenja," sem dejala v svoji notranjosti. Lesena klop, petje ptic, neskončnost zelenega, ki ga tako ljubim, mogočna vršaca, bahave razkošne kmetije, sij sonca in brezmejnost miru, ki osmišlja moj dih tukaj in zdaj. Odmerek te sveže energije je tako nalezljiv, da se vedno znova rada vračam po še. Nenasitno pasem svoje švigajoče misli v tem teatru tišine pod soncem in zvezdami. V tej oazi miru se vame naseli občutek, ki je veličasten, čaroben, pravljičen, osupljiv. Občutek za biti.

Kako rada si podarim vstopnico za hiter pobeg v ta kraj, kjer življenju kradem dragoceni čas. Vesela sem, da je ta delček sveta naplavilo v moje življenje. Res je Poseben, z veliko začetnico. Krepi mi intuicijo, blaži samosvojost, spodbuja entuziazem in usmerja razum, ki ga nekaj vselej vodi izven obhojenih poti. Sveža energija, toplina, prisrčna preprostost in prijetna samota. Hvaležna sem za ta očarljiv košček raja.

Kje imaš pa ti košček pod soncem, ki je samo tvoj? Si ga že našel?


Lahko mi slediš tudi na:
Facebooku
Instagramu

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ