6 razlogov, da sem izbrala tek

7. 5. 2015
"Either you run the day or the day runs you." ~ Jim Rohn (Foto: Pinterest) (foto: Neznani avtor)
Neznani avtor

Si vedela, da so ljudje, ki tečejo, srečnejši v primerjavi s tistimi, ki tega ne počno? Tek je tudi eden boljših načinov, ki nas v najkrajšem času pripelje do želenega cilja (pri tem imam seveda v mislih hitro preoblikovanje postave). Pri teku gre za enega izmed manj zahtevnih športov. Saj veš, potrebujemo le par športnih copat in udobna tekaška oblačila.

Že, že ... Vse drži. A kaj, ko sama spadam med tiste, ki za tovrstne bajže potrebujejo malo več časa in motivacije. Zatorej sem se teka letos lotila v sledečem vrstnem redu.

Najprej sem si na telefon naložila brezplačno mobilno aplikacijo Strava, s katero lahko spremljam podatke svojih pretečenih poti (od dolžine, hitrosti, višinske razlike pa celo do ogleda zemljevida), svoje rezultate pa lahko s pomočjo spletne strani primerjam tudi s svojimi tekaškimi prijatelji.

Nato sem ugotovila, da bom posledično potrebovala tudi ročni trak za telefon, da mi tega med tekom ne bo potrebno držati v rokah. Odpravila sem se do prve trgovine z dodatki za mobilne telefone, po uspešnem nakupu in povratku nazaj domov pa sem le skočila v športna oblačila, pograbila par športnih copatov (katere moram letos zamenjati ... fix!) in svojemu telesu ter glavi pred kosilom podarila 6,6km teka.

In tu je dokaz. Ta-daaam ...

Zemljevid poti

Ugotavljam, da ljudje tečemo iz različnih razlogov – nekateri, da ostajajo v formi, drugi si s tekom lajšajo vsakodnevni stres.

Sama tečem iz 6 razlogov, ki jih navajam spodaj. Prepričana sem, da bodo tudi tebe pripravili v vsakodnevno 'borbo s pločnikom' in do skoka v športne copate, ki si jih že pred časom poslala na prisilni dopust.

Razlog 1: Pospravlja »podstrešje«

Prof. Brennan, znani univerzitetni profesor iz Muhlenberga je nekoč dejal, da ljudje pospravljamo svojo glavo, medtem ko tečemo. To stanje duha zajema reševanje problemov ali zgolj miren sprehod po našem umu. Pravi, da nam daje tek svobodo do sprejemanja najrazličnejših notranjih procesov, do katerih zaradi prezaposlenega vsakdana pogosto ne najdemo poti. Tako med tekom velikokrat (tudi čisto nehote) zaslišimo sebe in si prisluhnemo.

Razlog 2: Tek na dan odžene zdravnika stran ...

... in s tem, ko ustvarja protitelesa, krepi naš imunski sistem. Deluje približno podobno kot če za ohranjanje zdravega načina življenja jemo veliko sadja in zelenjave. Sicer pa kakršna koli vadba neposredno spodbuja pretok energije po telesu, ki omogoča celicam in snovem imunskega sistema, da se prosto gibljejo in učinkovito opravljajo svoje delo.

Razlog 3: Vse v enem

Tek je v glavnem koristen za mišice nog in za krepitev srca in ožilja. Obenem pa pri teku nevede oblikujemo tudi trebuh. Doktrina namreč pravi, da nam naše trebušne mišice dajejo ravnotežje in moč, ter pomagajo stabilizirati hrbtenico, medtem ko tečemo. Zato zlahka trdimo, da je tovrstna vadba pravzaprav 'all in one'. (Ja, ja ... med tekom gara celo telo.)

Razlog 4: Poskrbi, da gledamo na svet bolj pozitivno

Med tekom naša čustva oživijo. Vsaka športna vadba ima direktno povezavo s človeško stopnjo sreče, zato se včasih zalotimo, da se smejemo, medtem ko tečemo. Naj razložim, med tekom se v našem telesu odvija divja zabava endorfinov, notranjih opiatov, ki povzročajo občutek evforičnosti. Preprosta logika govori: več ko tečemo, več endorfina se sprošča v možganih, bolj srečni smo. Med tekom sicer naši problemi ne izginejo, imam pa občutek, da so z vsakim pretečenim kilometrom manjši.

Razlog 6: Ponoči spimo bolje

Pa še tole, že nekaj časa ugotavljam, da zaspim veliko hitreje, kadar tečem, in tudi moj spanec je takrat kvalitetnejši.

Tako torej, ko začneš, je naporno, ko pritečeš do zastavljenega cilja, je zadeva osvobajajoča. Kdaj začneš tudi ti?

Mojim izzivom lahko slediš tudi na:
Facebooku
Instagramu

Novo na Metroplay: Filip Flisar iskreno o obdobju, ko je končal kariero: "Bilo je težko …"