Mladi Slovenski Couturisti

15. 6. 2014
Skupek kreativnosti mldaih dizajnerjev (foto: Ana Gregorič)
Ana Gregorič

Mladi Slovenski oblikovalci niso le izredno kreativni, temveč so tudi vir navdiha stilistom, fotografom in ostalim modnim navdušencem. Ker se večina še prebija skozi študij, je njihova eksperimentalnost primerljiva s pariškimi couturisti.

Delo stilista v Sloveniji poteka nekoliko drugače kot v velikih modnih metropolah. Namesto Chanela, Dolce & Gabbane in Prade se na našem meniju raje pišejo imena mladih Slovenskih oblikovalcev, katerih kreatinost ne pozna meja. Tule je le nekaj meni najljubših.

Anja Dragan

Od kar sem prvič sodelovala z Anjo, mi je bilo jasno, da je njen oblikovalski vidik drugačen. Namesto na funkcijo se obrača na samo formo, ki je prej umetniška kot modna. Sploh me ni presenetilo, da se je znašla sredi studia coutur oblikovalke Iris van Herpen in komaj čakam, da se iz študija na Nizozemskem vrne nazaj domov.

http://www.anjadragan.com/

Anja Dragan

Anja Dragan

Anja Dragan

Matic Veler

Mladi Squatovec katerega dizajn je poetičen in hkrati drzen. Njegova tehnika izrezovanja je zdaj že zaščitni znak, ki jo prepoznam na daleč. Ustvarja namreč čudovito 3D iluzijo, nekaj kar je še nevideno in povsem unikatno.

Matic Veler

Matic Veler

Janja Videc

Janja mi je po estetiki gotovo najbližja, saj uporablja veliko asimetrije, široke kroje in temne barve. Na čase je nekoliko temačna, a vedno z občutkom. Njene kreacije redno uporabljam v svojih stylingih in prav nič se ne bi branila, če bi se katera izmed njih znašla tudi na mojem obešalniku.

http://janjavidec.com/

Janja Videc

Janja Videc

Nenad Nenadić

Nenadova oblačila so med bolj nosljivimi, kroji so preprosti, vsa pozornost pa gre materialom in estetiki preprostega. Je minimalističen, a nikoli dolgočasen. 

http://nenad.tictail.com/

Nenad

Nenad Nenadič

Andreja Bističič

Oblikovalka, ki sem jo odkrila šele nedavno, sicer prihaja iz sosednje Hrvaške, a jo z veseljem uvrstim na seznam mojih najljubših. Povsem me je prevzela s svojim talentom krojenja in uporabo printov, ki se jih oblikovalci običajno na široko izogibajo. Njena zadnja kolekcija, ki jo je ustvarila skupaj z Majo Merlič, bi se prav lahko znašla tudi na straneh style.com.

http://dioralop.org/

Andreja Bistričič

Andreja Bistričič

Damir Rakovič - Atelje Ponorelii

Oblikovalec in kostumograf, ki sicer največ oblikuje za gledališče ima prav poseben vidik, ko gre za modo. Njegove kreacije so katarzične in v sebi vedno nosijo nek globji pomen. Damir oblikuje za nadnaravna bitja.

http://ponorelii.tumblr.com/

Damir Rakovič

Damir Rakovič

Moje modne podvige lahko spremljate tudi na:

* blogu The Stylist
* instagramu
* twitterju
* facebooku

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord