8 napotkov do "hudega joba"

9. 6. 2014
Kako izgleda tvoj "hud job"? (foto: osebni arhiv)
osebni arhiv

Gotovo sem v 12 letih in po številnih bolj ali manj uspešnih zaposlitvah naredila nekaj prav, da me sedaj bereš iz strani Cosmopolitana. Te zanima kaj?

Po 12 letih dela v najrazličnejših službah, od telefonskega anketiranja in lepljenja deklaracij na eno tvojih najljubših kozmetik, pa do tistih,  ki so me končno usmerile na pravo karierno pot, imam za seboj dovolj znanj in izkušenj, da jih lahko nekaj delim tudi s tabo:

1. Preizkusi se na različnih področjih

Če še nimaš izdelanega življenskega plana in pravzaprav nimaš pojma kaj boš ko boš velika, se preizkusi na različnih področjih. V času študija je to najlažje in je to tudi čas, ko lahko malce eksperimentiraš, ne le karierno temveč tudi življensko.

Kako ti ustreza življenski slog sodobne umetnice? Ali večne žurerke? Morda uspešne poslovne ženske? Preizkusi se v različnih poklicih, vendar se nikjer ne zadrži predolgo. Nauči se kar se da naučiti in napreduj naprej. Ko ti delo ne bo več v izziv, boš tako vedela, da poklic ni zate. Ali pa ravno obratno, morda boš med počitniškim delom na luksuzni jadrnici ugotovila, da je to življenski slog, ki te izpopolnjuje.

2. Izkušnje brez meja

Izkušnje v tujini ti bodo prinesle več priložnosti pri zaposlovanju, prav tako pa te bodo naučile pomembnih življenskih lekcij, ki ti bodo prišle prav tudi na kariernem področju.

Zaposlovaci so zelo naklonjeni tistim, ki imajo v svojem življenjepisu vsaj eno ali dve taki izkušnji, pa naj bo to v okviru študentske izmenjave, delavne ali osebne izkušnje. Razmisli o Erasmus izmenjavah, študiju v tujini, občasno pošiljaj prošnje tudi izven naših meja. Evropska Unija je prinesla prost pretok delavne sile in sedaj res nimaš razloga da ne bi bila to ena od zgodb, ki jo boš pripovedovala svojim vnukom.

Manekenka v Parizu

Razmisli kako bi lahko k temu prispevala tudi od doma, morda lahko s kakšnim podjetjem iz tujine sodeluješ tudi na daljavo. Internet je zakon!

3. Za referenco

Na začetku karierne poti je izredno nadležno, saj je v večini profilov potrebno delati brezplačno, zato da pridobiš potrebne izkušnje in reference, ki so z njimi povezane. Delodajalce in projekte na katerih delaš izključno za reference izbiraj premišljeno.

Kadar svoje storitve in znanje ponujaš brezplačno mora biti sodelovanje vzajemno, tudi ti moraš nekaj imeti od njega, bodisi v smislu pridobivanja novih kontaktov ali znanj. Včasih je težko sprejeti, da delo opravljaš brez plačila, vendar vedi, da se bo slej ko prej obrestovalo.

Prav tako razmisli o dodatnih orodjih, ki ti lahko pomagajo na tvoji karierni poti. Sama sem začela s pisanjem bloga, ki me je potem vodil naprej v novinarstvo. Po 6ih letih je blog še vedno aktiven, pišem ga z ljubeznijo do mode ter pisanja samega in kjub temu, da se pri nas blogerska platforma ne smatra za profesionalno novinarstvo, me na razgovorih še vedno zelo pogosto vprašajo ali pišem blog.

4. Izvenslužbene aktivnosti

Naj se sliši še tako nepomembno, ampak majhen prostorček v svojem življenjepisu nameni tudi hobijem.

Pred kratkim sem brala članek o Facebooku in kako to vsem dobro poznano podjetje priporoča svojim delavcem, da ne delajo niti minute dlje kot do 5-ih, hkrati pa po službi zaprejo maile, svoje profile in pozabijo na vse službene dolžnosti, ter se raje posvetijo svoji družini, prijateljem in nenazadnje svojim hobijem.

Ljudje, ki razvijajo tudi svoje druge talente, ne le tistega s katerim služijo, so namreč dokazano bolj srečni, uspešni in produktivni na delu. 

nike superge

Te osrečuje šport, morda si ustvarjalna ali pa se vsakih nekaj mesecev odpraviš raziskovat novo Evropsko prestolnico? Vse to zapiši v svoj CV in kdo ve, morda bo tvojega novega delodajalca navdušila prav tvoja ljubezen do vzrejanja pasemskih psov. 

5. Spimpaj svoj življenjepis

Si tudi ti bolj copy in paste sorte? Polagam ti na srce, lenoba se nikoli ne obrestuje.

Če si prav zares želiš to službo, potem se je zanjo vredno vsaj nekoliko potruditi, kajne? Situacija je danes taka, da delodajalci na objavljeno prosto delavno mesto prejmejo več 100 prijav, v tujini pa tudi tisoče, povrhu tega pa še vsak dan kakšno prošnjo kar tako. Vse so si zelo podobne med sabo, ne le po strukturi temveč tudi vsebini, zato moraš izstopati. 

Te zanima kako je izgleda moj "Hud job" življenjepis?

Oblikovala sem ga po templatu Cosmopolitan spletne strani. V okvirčke sem namesto naslovov člankov zapisala svoj izkušnje in jih v pdf obliki tudi polinkala na svoje objave, na medije kjer sem delala in svojo osebno spletno stran.

cosmo življenjepis

Če se prijavljaš na delavno mesto receptorke ali asistentke odvetniške pisarne tega verjetno ne boš storila, vendar kljub temu svoj predstavitveni dokument oblikuj tako, da bo že na pogled izstopal. Pri kreativnih poklicih pa si privošči več ustvarjalnosti in pokaži, da si te službe res želiš.

6. Navduši na intervjuju

Če si dobila vabilo na razgovor, si z eno nogo že v podjetju. Nekaj v tvojem življenjepisu je vzbudilo zanimanje in želijo izvedeti več o tebi. Tu je tvoja priložnost, da jih popolnoma navdušiš s svojo osebnostjo.

Razgovor naj ne bo le naštevanje dejstev, ki si jih zapisala že v življenjepis, temveč ta dejstva utemelji z dejanskimi izkušnjami. Ko te bo potencialni delodajalec povprašal po tvojih spretnostih ali osebnostnih lastnostih, mu le te vedno utemelji z dogodkom, ki se je zgodil na delavnem mestu.

Če želiš naprimer izpostaviti svojo prijaznost, ne reci le, da si prijazna, temveč mu povej za situacijo, ko te je prijaznost na delavnem mestu rešila iz neprijetne situacije ali je na stranko naredila še poseben vtis. Tako bo delodajalec vedel, da ne gre le za naštevanje lastnsoti, ki jih želi slišati.

7. Ne čakaj na razpise, priložnost ustvari sama

Priložnosti se največkrat pojavijo, ko najmanj pričakuješ. Če ti je všeč točno določeno podjetje, z njimi naveži oseben stik. Oglasi se v podjetju, spoznaj njihovo ponudbo in se seznani z njihovo poslovno politiko, spremljaj jih na socialnih omrežjih, na LinkedInu, naroči se na njihov newsletter in prek vseh teh kanalov naveži stik. Tako boš na tekočem z novostmi v podjetju, tudi ko bodo potrebovali nove sodelavce.

socialne ikone

Če imaš to možnost se ponudi podjetju, da za njih sprva opravljaš neplačano pripravništvo, jim morda pomagaš za polovični delavni čas ali le ob vikendih/ko so dopusti redno zaposlenih. Če boš pokazala tako velik interes za njihovo podjetje, te gotovo ne bodo mogli zavrniti niti, ko bo govora o zaposlitvi. 

8. Nikoli ne odnehaj

Če si nečesa res želiš, potem nikoli ne prenehaj delati na cilju.

Tudi ko te življenje vodi na druge poti, boš slej ko prej zašla na stara pota. Zato kar koli delaš in kjer koli delaš, delaj 100%, izkusi vse kar se izkusiti da, spoznavaj, pridobivaj nova znanja in hkrati bodi vedno pozorna na nove priložnosti.

Morda podjetje ravno sedaj ne zaposluje novih kadrov, toda že čez nekaj tednov se lahko delavno mesto sprosti. Zato jih večkrat spomni nase, da boš res prva na katero bodo pomislili, ko se po kokazala priložnost za rekrutiranje novih sodelavcev.

Hkrati ne obupaj, če po desetinah poslanih prošenj ne dobiš pozitivnega odgovora. Mnogo slavnih priznava, da so bili na začetku svoje kariere neštetokrat zavrnjeni, dokler jih po letih pošiljanja prošenj in dvigovanja telefona končno ni opazila prava oseba. Zato verjemi, tudi ti si lahko priznana znanstvenica/gastronominja/supermodel/psihologinja.

Pa veliko sreče pri iskanju hudega joba ;)

Spremljaš me lahko tudi na:

* blogu The Stylist
* twitterju
* instagramu
* facebooku

Novo na Metroplay: Filip Flisar iskreno o obdobju, ko je končal kariero: "Bilo je težko …"