Yuri Bradač o delu z Lady Gaga

23. 6. 2014

Spoznala sva se na dogodku agencije New Intelligence, ki me bo to poletje pospremila v Los Angeles. Da, dan po tem, ko sem izvedela, da sem zmagovalka izziva Pozor, hud job! jaz, sem z najbolj slavnim igralcem in manekenom pri nas poklepetala o njegovi najbolj razvpiti vlogi z Lady Gaga v zmagoslavnem videospotu Bad Romance, moškemu za kovinsko masko, manekenu, s strupenim pogledom ...

Mudilo se mu je. Dogodka se je udeležil kot predstavnik Slovencev v tujini. Kot izseljenec, ki je svoj prostor pod ameriškim soncem začel iskati že zelo zgodaj, pri svojih petnajstih. Potegnila sem ga na stran in začela s svojim standarnim repertoarjem vprašanj, ki se je (kako pričakovano!) ob pogovoru s tako karizmatičnim človekom spremenil v pogovor s široko razprtimi očmi in spuščeno čeljustijo. Njegov značilni znak, pokerski izraz, s priprtimi očmi, ki požirajo vsako besedico, ki jo izrečeš, se je med najinim pogovorom razblinil kot hiša iz črepinj ...

yuribradač, model, kaja milanič, cosmopolitan

Ko si govoril o svojem zadnjem, trenutnem projektu nisem dobro slišala njegove zgodbe. Mi jo lahko na hitro obnoviš?

Zadnji projekt, ki sem ga snemal v LA-ju je videospot uspešne Ruske pevke Angelice Agurbash, ki je kakšnih šest, sedem let nazaj prišla v finale Evrovizije. V njenem novem videospotu Black Veil igram eno glavnih vlog z Ericom Robertsom, bratom Julie Roberts. On je fenomenalna oseba. Vedno sem ga spoštoval kot igralca, zdaj pa tudi kot prijatelja. To ne moreš verjet kašno produkcijo so Rusi pripeljali v LA.

Kako pa prideš do tako velikih projektov? Preko agencjij, menedžerjev, sam?

Imam svoje menedžerje, agente. Ko prideš na nivo, ko si narediš svoje ime gre za direkten booking. Tako so naredili tudi pri mojem zadnjem projektu. Pevka me je verjetno videla v video spotu Bad Romance, videla moj resume, ... Poleg tega, da imam svojega agenta in menedžerja, je veliko tudi na tebi. Koliko se ti lahko sam spromoviraš, dokler nisi resnično takšna zvezda, da imaš svojega osebnega agneta, ki samo za tebe dela 24 ur na dan, ... Veliko moraš delati na svoji spletni strani, kastingih, avdicijah, moraš veliko spremljati kako se odpirajo novi projekti, ki ustrezajo tvojim karakteristikam. Sam lahko vedno narediš veliko, vendar pa brez menedžerjev in agnetov ne moreš. Brez njih ne moreš prit do največjih projektov, ker naročniki, producenti najprej vprašajo njih, oni pa potem poiščejo primernega kandidata.

Kaj pa projekt z Lady Gaga. Njeni ljudje so verjetno kontaktirali tvojo agencijo ...?

Ne, to je bila ena druga situacija. Jaz sem bil na slikanju enega editorijala, vmes pa je prišlo do te avdicije. Agencija mi je poslala e-mail, da me želijo videti za enega v stranski vlogi. Vmes slikanja za editorijal, ki je bil v bližini te avdicije sem šel v njihove prostore, kjer bi mogel biti tudi režiser, Francis Lawrence (Men in Black, I am the Legende, videospoti Justina Timberlaka, Constantin, ...), ker ga je Lady Gaga hotela za svoj videospot. On bi moral biti tam ob točno določeni uri, ker naj bi imela petnajst minutni intervju. Ker ga ni bilo, sem se odpravil nazaj proti snemanju, ker me je tam čakala druga ekipa. Na avdiciji so me vsi prosili naj počakam, ampak jaz sem moral oditi. Ko smo zapuščali stavbo, so za mano pritekli producenti in celotna ekipa, ki so hoteli posneti nekaj polaroidov, kar mi je na koncu dneva prineslo klic ekipe, da me želijo za stransko vlogo mafijca. Ko sem prišel na snemanje videospota nisem vedel kdo je Francis Lawrance. Na snemanju je bilo samo nas pet, ki smo igrali v stranski vlogi. Francis me je gledal, kot da se poznava. Gledal sem kaj me zdaj ta tako gleda, spraševal sem se, ali se od kod poznava ... Lady Gaga je bila nekje v zakulisju, nekaj je gledala. Potem sem šel v masko, ko je do mene pristopil asistent režiserja in rekel, da bi me Francis rad še enkrat videl in da me želijo imeti v glavni vlogi. Glavni igralec, leader, pa je takrat že bil izbran. Moj prvi odgovor je bil "WHY?, why me?", asistent pa mi je odgovoril "I don't know why, are you f****** kidding me? Be happy! Objel me je in zakričal: "Lady, we got him!". Takrat sem točno vedel zakaj, ampak sem malo zaglumil, saj veš, tisto ... "WHY, me?". Potem sem bil seveda počaščen, honoured, saj veš ... Tisti, ki je bil pred mano izbran za leaderja je potem igral na mojem mestu, jaz pa namesto njega. Pri tem ni bilo nobene jeze, nobenega ljubosumja iz njegove strani. To je posel, pri katerem nikoli ne veš. Včasih tudi ko si bookiran ne veš zagotovo do zanjega, ali bo, ali ne bo.

Kaj pa delo z Lady Gaga ...

Ona je ekstremist. Ona je v ta videospot največ vložila, želela da je na prvem mestu. Prvi dan smo snemali cel dan samo jaz in ona, potem še tri dni dan in noč, vmes samo po dve uri spanja. Meni je počasi prekipelo ... "Ajde, dost mam" ... Jaz sem tudi že dal nekaj do takrat skozi, in povem kaj mi leži na srcu. Poklicali so me stran, do production avtobusa in so mi rekli: "Yuri zdrži, vsi smo utrujeni, splačalo se bo, ... Povej, kaj lahko naredimo zate?" Evo, en Red bull bom", sem rekel. "Get the f****** Red Bull from the gas station for Yuri" so kričalo naokoli. Zdelo se jim je smešno, kako sem si od vsega zaželel samo en Red Bull. Lady Gaga je profesionalka. Ona piše, poje, pleše, igra inštrumente. Je res workaholic. V privatnem življenju je druga oseba, ko se dela, se pa dela. Kakšna dva meseca po tem, ko je bil videospot že zunaj me je Gaga poklicala in: "Yuri, plešem, pojem se trudim, delam koreografijo in potem me vsi sprašujejo kdo je ta moški z zlato masko v tvojem videospotu? You stole my video" mi je rekla".

yuri bradač, yuri, bradač, model, cosmopolitan, kaja milanič, hudjob

Utrinek iz videospota Lday Gaga Bad Romance

Kakšna razlika v delu s celotno ekipo v Sloveniji in L.A. -ju?

Je razlika, sigurno. S tem, da imamo tukaj zelo dobre stiliste, ekipe ... enostavno mislim, da je tam zelo drugačen market, drugačni projekti, bolje plačani, zato si lahko tudi privoščijo vsega uh in ah. Zvezdniki poiščejo najboljše stiliste, koreografe, režiserje, ... sigurno je razlika. Smo majhni, ampak glede na to koliko smo veliki delamo zelo dobro in verjamem, da bo ša kakšen naš lahko najdel svoj prostorček v tem svetu.

Prej si rekel, da si se v ZDA velikokrat počutil sam, na dnu ... kam si šel v takšnih trenutkih, kje si našel svoj varen prostorček? 

Najraje sem doma, v postelji, ko izključim telefon, ko ni nikjer nobenega. Ali pa s kakšno družbo na tekmah Anžeta Kopitarja, NBA, ... tu se najdem. Včasih s kakšnimi prijatelji na BBQ, bazenčku, stran od vsega tega blišča, za zaprtimi stenami, ... da se lahko sprostiš, odpočiješ, pripraviš na naslednji dan, ki te zopet sooči z realnostjo.

Mojim izzivom lahko sledite na:

Instagramu

Facebooku

Osebnem blogu

Ostalih prispevkih mojega pripravništva

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ