Praznična dilema: narediti ali kupiti

5. 12. 2014

Umetnost podarjanja doma pripravljenih daril je v zadnjem času dobila nova krila. Z modnostjo ročnega dela raste tudi število ustvarjalnih sejmov, trgovin in dogodkov, ki nas spomnijo, da vsega ni potrebno vedno izdelati sam. Da, prav ste slišali. Tudi meni se včasih zdi popolnoma v redu prekiniti razmerje s kvačko, ali za kakšen dan škarje in lepilo odložiti na vrhnjo polico, na katero ne sežem brez dodatne pomoči.

Ustvarjanje je mega! Vsak pozna svoje razloge zanj, meni je preprosto sproščujoče. In čeprav je umetnost ustvarjanja v mojem svetu nekaj podobnega kot jesti in dihati, je lahko občutek, v katerem hočeš vse izdelati in poskusiti sam, na trenutke nadležen. 

petite deco milo v obliki ameriškega krofa

Moja najnovejša ustvarjalna obsesija - mila v obliki ameriških krofov

V mojem svetu še vedno velja, da rojstnodnevna, božična in vsa ostala podobna darila izdelam sama. Verjamem, da nas je tu veliko takšnih, ki si še vedno vzamemo čas za razmislek in izdelavo darila, ki je obdarovancu pisano na kožo. Kakorkoli, leta so minevala, darila so se izdelovala in podarjevala ... in postalo je samo po sebi umevno, da se od Kaje prejemajo ročno narejena darila, kar je na neki način ... zame postalo obremenjujoče (20 prijateljev = 20 daril). Potem, sem lani nekaj daril kupila v trgovini, ki podpira ročno izdelavo. Na ta način sem lahko še vedno z enako vnemo podpirala našo malo ustvarjalno skupnost, moji prijatelji so še vedno dobili nekaj posebnega, osebnega in ročno izdelanega, ... jaz pa sem si na ta račun prihranila nekaj časa.

petite deco svečke v skodelici

Svečke v starinskih skodelicah, ki sem jih lani izdelala za dame moje družine

Kot ustvarjalka se v tem trenutku čutim dolžna spomniti na to, kako malo je treba, da človeka, ki se trudi ustvarjati, biti drugačen in spomniti na čarobnost ročne izdelave podpre. Da je lahko podpora obisk ustvarjalnih delavnic, klik na "Like" pod sliko izdelka, ki ga je pretekle dneve in noči izdeloval in izpopolnjeval, nakup novoletnega darila v eni od trgovinic z doma pripravljenimi izdelki, obisk ustvarjalnega sejma, vspodbudna beseda ali obisk njegove spletne strani. 

Včasih se kot zunanji opazovalci ne zavedamo truda in časa, ki ga vsak ustvarjalec nameni izdelavi in izpopolnjevanju njegovega izdelka. Prav tako se včasih radi obregnemo ob ceno, češ, kako lahko za skodelico na ustvarjalnem sejmu zaračunajo dvajset evrov ... na to nimam komentarja. Tako kot za vsako stvar je treba tudi tukaj pogledati iz drugega zornega kota. Da mora vsak ustvarjalec iz nič ustvariti nekaj dovolj dobrega, nekaj, kar se lahko tako s kakovostjo, videzom in ceno primerja z izdelki iz običajnih trgovinskih polic. Da je za to potrebna kreativnost, brskanje za najbolj ugodnim in kakovostnim materjalom, ure in ure izdelave ter boja za prodajo izdelkov v trgovinah ali na sejmih. In ne glede na to, da bi za skodelico takšne izdelave odšteli dvajset evrov, bi ustvarjalka, ki stoji za njo, po tem ko bi sešteli strošek dela, materiala in časa dobila bore malo. Ustvarjalci smo še vedno tu, da delamo za vas. Smešno, kot se sliši. 

In če smo že pri ustvarjanju, ... tiste ki ste iz okolice Nove Gorice, vas v torek (da, ta torek 9. decembra 2014) vabim na ustvarjalne delavnice Petite deco male šole ustvarjanja, na katerih bomo izdelovali novoletna darila ZANJO. Več o delavnicah si lahko preberete s klikom tu, spodaj pa pripenjam še razpored delavnic za mesec december.

Petite deco ustvarjalne delavnice december

Več ustvarjalnih idej in namigov najdete na:

Instagramu

Facebooku

Osebnem blogu deklica.si

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord