Vivisekcija- peticija in mnenja

Vse o živalih.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

brunette*
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 35
Na forumu od: 22. 1. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a brunette* » 12. Okt. 2013 15:08

Tearjerker :respekt:
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 12. Okt. 2013 15:15

Tearjerker napisal/-a:Če pa slučajno koga zanima zgolj iz stališča raziskav, opravljanja testov oziroma česarkoli me lahko kontaktira na ZS. Sem pred leti delala obsežen raziskovalni članek na to temo in imam precej materiala.


če ti ni problem na forumu objavit, bi bilo lepo met še kej materiala na to temo, v tej temi.

izobraževanje javnosti je ključ do uspeha :schlaumeier:
dayđremer
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1107
Na forumu od: 4. 2. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a dayđremer » 12. Okt. 2013 15:51

Tista prva prilepljena slika je tak naivna omg :S

Dejstvo je, da je testiranje na živalih povsem nepotrebno. Že mesna industrija je nepotrebna, ampak vsemogočen človek nad vsem stvarstvom jo mora prakticirat, ker tako mora biti. Ampak se tudi s tem še lahko sprijaznimo, ker obstajajo tudi poskusi na živalih- ki so pa čisti primer dokazovanja premoči človeka nad živalmi. Fuj.

Teerjerker in Evelyn sta napisali vse. In Teerjerker bi lahko ta material omenla, preden sem se jaz lotla maturitetne naloge na temo testiranja na živalih :)
How quickly jealous I become of the wind when it, and not I, gets the privilege of properly messing up your hair.
Uporabniški avatar
..Evelyn..
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4757
Na forumu od: 4. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a ..Evelyn.. » 12. Okt. 2013 17:16

Evelyn ni ničesar napisala :D se pa v celoti strinjam s Tearjerker in ostalimi PROTI vivisekciji.
It was forever..but it didnt last long..
dayđremer
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1107
Na forumu od: 4. 2. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a dayđremer » 12. Okt. 2013 17:53

ups, emanuela*
How quickly jealous I become of the wind when it, and not I, gets the privilege of properly messing up your hair.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2446
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 13. Okt. 2013 8:02

Se popolnoma strinjam s peticijo... Ampak eno vprašanje, ki ga je že nekdo prej izpostavil...
Mogoče je to kje razloženo in v tem primeru se opravičujem, ker nisem podrobno prebrala vsega materiala okoli problematike. Torej, če se te zadeve prepovejo v EU, a bodo podjetja lahko lepo poskuse prestavila na naša smetišča aka države v razvoju? Ker to Zahodni svet konstantno dela. Juhej, bodimo napredni in civilizirani, sprejemajmo direktive za lepše okolje, proti testiranju na zajčkih in plačajmo našim šiviljam spodobno plačo. Ker pa v resnici brez tega ne moremo (ali mislimo, da ne moremo/še nismo pripravljeni na življenje brez tega), za nas umazano delo opravljajo v Pakistanu, Nigeriji, Bangladešu. In si zatiskamo oči, da mi s svojimi naprednimi zakoni nismo problem.
Bo tale peticija, če uspe, res kaj spremenila, ali problem (spet) samo odrinila stran od dosega našega pogleda, kjer bo samo še manj obvladljiv, bomo pa mi zato vsaj mirneje spali?
dayđremer
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1107
Na forumu od: 4. 2. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a dayđremer » 13. Okt. 2013 12:00

Jap, podjetja bojo poskuse prestavla v države v razvoju. Ali pa ostanejo kar v EU pod krinko medicinskih, farmacevtskih testiranj. Teh namreč ta peticija(in nobene drug) ne vključujejo.

Je pa en korak k prenehanju, ozaveščanje- vedno več jih bo proti, ljudje bojo vidli kolko ljudi je zgroženih nad tem in počasi se bo spreminjala miselnost ljudi. Hopefully
How quickly jealous I become of the wind when it, and not I, gets the privilege of properly messing up your hair.
*Abby**
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2046
Na forumu od: 2. 9. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a *Abby** » 13. Okt. 2013 12:21

To je naravnost grozljivo in sem že cel dan vsa zgrožena, ker sem si ogledala fotografijo na facebook strani Mačje hiše na to temo. :/

Ampak še vedno se mi pa zdi, da je veliko takih, ki so proti testom, proti mučenju ... ampak ne vedo dobro, kaj je odgovorno skrbništvo ... mja. Na področju živalovarstva je še cel kup nerešenih vprašanj.

Ja, samo jamrat sem prišla v to temo. :D
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2743
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 16. Okt. 2013 17:37

Ok, I'm back ker se strinjam s komentarjem od flori - izobraževanje je ključ do uspeha. :)

MIMIC je kratica za ''Modular Immune In Vitro Construct'', gre pa za konstrukt ki ustvari, recimo temu imunski sistem v epruvetki. Uprabi se celične kulture za izgrajevanje kolagena in ednotelialnih celic, ki predstavljajo nekako ogrodje. Iz krvi donorjev (ljudi) se uporabi mononukelarne celice (limfociti B in T), ki se nekako ''spojijo'' z ogrodjem in predstavljajo imunski sistem. Na ta način trenutno potekajo testiranja za vakcino proti virusu HIV. Kritiki so skeptični, ker je zadeva relativno preprosta. Ima pa več plusev: testiranje za vakcine za bolezni, ki so specifične za našo vrsto (npr. ne moraš testirat na kuncu vakcine za HIV, ker kuncev ne prizadane), se pravi dosti specifično, priprava, opema v tem primeru nista dragi, poteka hiteje kot testiranje na živali in prihrani se življenje ogromno opicam, na katerih sicer potekajo testiranja.

Hµrel je razvil 3D in vitro model človeških jeter. Te se lahko uprabijo v vrsti študij, od farmakoloških do toksikoloških, saj jetra predstavljajo pomemben organ v razklopu substanc (zdravila, toksini); posledično so okvare na jetrih eden od pomembnih stranskih neželenih učinkov.

Od računalniških simulacij se na primer uporablja Entelos Asthma PhysioLab, zelo detajlinar model respiratornega in imunskega sistema, ki upošteva vse faktorje, ki doprinesejo k pojavu astme (okoljski vplivi, genetska predispozicija, ...). Model, kot že ime pove, pomaga pri odkrivanju novih, učinkovitih zdravil proti astmi.

Računališko so simulirali model mišjih možgan. Mislim, da ne rabim niti poudarjat da je zaradi kompleksonosti samega organa to ogromen napredek. Seveda še ni popoln, ampak od tu naprej lahko gre samo še na bolje.

DANCER je program, ki se uporablja za digitalno anatomsko sliko eksperijo genov. To pomeni da na podlagi podatkov genetskega materiala izriše sliko, uporaben je seveda za raziskovanje bolezni, ki imajo vzrok v genskem zapisu oziroma so posledica ekspresije genov.

Organs on Chips - poglejte video :)

Pač ovkrino, za predstavo, kaj vse se je že naredilo in iz česa se da izhajat, te so mi sedaj prve padle na pamet. Mislim, da nihče od nas ne zanika, da so do sedaj testiranja na živalih doprinesla neke rezultate in uspehe, in kot ljudje, ki nam to pomaga, smo lahko samo hvaležni znanosti in milijardam živalim, ki so bile v teh eksperimentih ''postranska škoda''. In ja, res je testiranje na živalih doprineslo nekaj dobrega (zdravila, metode zdravljenja), a ne pozabite, koliko življenj živali, testiranj je bilo zaman, ker so se testiranje metode oziroma zdravila, izkazale za neučinkovite. Pri alternativnih metodah je škoda v primeru neuspelega poskusa neprimerno manjša. Vsak za nekaj milijonov življenj, ki jim samo milostno lahko rečemo življenje, ker obstajanje kot samo, v bolečinah, mukah, pohabi ni vredno, da se mu reče življenje.

Z alternativnimi metodami ne bomo iz danes na jutri našli zdravila za MS, Alzheimerjevo bolezen, cepiva proti HIV-u ali absolutnega uničevalca rakavih celic. Tega ne trdi nihče. Ampak tudi s testiranjem na živalih še niso prišli do teh rezultatov. Zato bi se moralo po mojem mnenju, ki sem proti testiranju na živalih, vlagati (denar, čas in znanje) v izboljšanje alternativnih metod, da bodo nekega dne v celoti nadomestile testne živali, kot pa v zastarelo testiranje na živalih, ki ga poznamo danes.

Stremeti moramo k napredku, znanstvenemu, strokovnemu in etičnemu. Izboljšanje alternativnih in vitro ter in silico metod je defitivno tu na mestu.

STOP VIVISECTION ni peticija navadnih živaloljubcev. Je pobuda državljanov, predlog nove direktive, ki je dodelana in bi nadomestila dosedanjo evropsko direktivo (o varstvu živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene).

EDIT: Ful premal smajlijev je spet v tti moji klobasi, tak da tu je edn kr tak, za dobro voljo vsem nam optimistom :D
Uporabniški avatar
*cukrr*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 529
Na forumu od: 29. 1. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a *cukrr* » 24. Okt. 2013 20:05

a bi lahko prišlo do kakšne zlorabe podatkov, če podpišeš? :)
Tu es dans toutes mes pensées.*
brunette*
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 35
Na forumu od: 22. 1. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a brunette* » 24. Okt. 2013 20:26

*cukrr*, ne.
Ti podatki so samo zato, da se potrdi identiteta, da pobudo podpišejo zgolj državljani EU in da je vsak podpisal samo 1x.
Osebnih podatkov ne smejo uporabljati v nobene druge namene.
Izjava o varstvu podatkov: https://ec.europa.eu/citizens-initiativ ... privacy.do

Presegli 1 000 000! :) Podpisi se zbirajo dalje, ker bo sigurno nekaj neveljavnih.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2743
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 17. Jan. 2014 12:13

Niall Shanks, Ray Greek, Jean Greek: Are animal models predictive for humans?

Abstract:It is one of the central aims of the philosophy of science to elucidate the meanings of scientific terms and also to think critically about their application. The focus of this essay is the scientific term predict and whether there is credible evidence that animal models, especially in toxicology and pathophysiology, can be used to predict human outcomes. Whether animals can be used to predict human response to drugs and other chemicals is apparently a contentious issue. However, when one empirically analyzes animal models using scientific tools they fall far short of being able to predict human responses.This is not surprising considering what we have learned from fields such evolutionary and developmental biology, gene regulation and expression, epigenetics, complexity theory, and comparative genomics.

Vrni se na Živali

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov