Odstrel gozdnih živali

Vse o živalih.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Dead_kid
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 879
Na forumu od: 13. 11. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Dead_kid » 14. Jul. 2007 18:40

Jst v gozdu, ko je čas odstrela vedno opazujem Dona, pa skrbim, da je skoz zraven mene, ker je take barve kot so lisice. :? (Zlat prinašalec brez rodovnika, pa je malo temnejši kot drugi)
You migt think i ain't worth a dollar, but i feel like a millionare.
stranger
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 1
Na forumu od: 25. 10. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a stranger » 15. Jul. 2007 12:01

Spoštovani uporabniki!

Ko berem to debato ne morem brez da bi se vključil. Ja, sem lovec, čeprav me je dandanes tega malo sram, in to samo zaradi tega, ker ima javnost tako ukrivljeno podobo o lovstvu, da se mi obrača želodec. Hitra primerjava: niso vsi vozniki avtomobilov pokvarjeni pijanci, norci na cesti in morilci nedolžnih ljudi. Enostavno ne moremo tako. Ljudje ki lov vidite kot nekakšno nesmiselno pobijanje živali v gozdovih živite v veliki zmoti, v svojih stanovanjih sredi betona, kjer vam je en pajek ali martinček vsa fauna, ki jo premorete. Opravičujem se, če zvenim napadalno, to ni moj namen.

Veste, lovci delajo v dobro divjadi, ne v dobro ljudi. Lovskim družinam je na prvem mestu divjad, in tega velika večina ne razume. Da bi razumeli vam bom zadevo poskušal opisati z malo bolj strokovne strani, saj je v tej debati zaslediti samo brezvezne komentarje na tematiko, brez kakršnih koli argumentov, da o strokovnosti sploh ne govorimo.

No, gremo na strokovnost. Kot vsi vemo, narava ZNA sama uravnavati ravnovesje, in tukaj ni nobene dileme. Problem je nastal po tem, ko je človek z svojimi uplivi posegel pregloboko v naravo, in le ta se je danes sposobna uravnavati z zelo drastičnimi ukrepi, ki se v veliki večini primerov izkazujejo kot bolezni vseh vrst (steklina, garje, razna gnojna vnetja itd.). VSE te bolezni so posledica samo enega faktorja, in sicer prevelike populacije, ki pa je posledica krčenja živlenjskega prostora živali. Tukaj dam komentar na enega izmed postov, kjer je pisalo da se gozdovi krčijo do zadnje bilke in ta je to fulllll slabo itd. Ljudje dragi, živite v neverjetni zmoti, res neverjetni. V Sloveniji se gozdovi širijo!!, in to zaradi tega, ker človek ne obdeluje več zemlje, in se le ta postopoma zarašča. Ker se travniki zaraščajo, in nastajajo gozdovi, v le teh počasi izginja vsa podrast (hja, to je treba vedet, in tega vsevedni meščani ne poznajo). V vsakem gozdu postopoma izginja podrast, zaradi tega ker odraslo drevje prekriva tla, kjer ni sonca, in se kopiči listje. Zaradi tega, ker ni podrasti, in divjad nima kaj jesti, se spušča v dolino, v urbano okolje, kjer še dobi kaj za pod zob. statistika nam kaže, da imamo iz leta v leto več povožene divjadi, in to ravno zaradi tega, ker se le ta vedno bolj bliža urbaniziranem okolju. Glede cest dodam še nekaj in sicer: stečine, kakor imenujemo ustaljene poti divjadi so starejše od cest, in z gradnjo novih in novih cest človek konstantno uničuje migracijske poti divjadi, ter ji s tem dodatno otežuje življenje.
Gremo naprej, na zloglasnega medveda, katerega se vsi tako bojimo, navečjo podporo pa ima ta prelepa žival v mestih, zakaj? Zato ker v mestih medvedov ni, so samo na internetu, v poročilih, itd... Da se ne bomo razumeli narobe, osebno NEEEEEE podpiram odstrela rjavega medveda, in povem vam tudi, da lovci pri tem nimamo besede, saj vse skupaj ureja podobnikovo ministrstvo, ki si misli da drži boga za jajca, v resnici pa nimajo pojma. Najbolj žalostno pa je pri tem dejstvo, da nasrkajo medvedi, in ne lovci, in ne kdo drug, medved! Ljudje, z našo državo je nekaj hudo narobe, če ljudje ravnajo na tak način, in govorijo, kako je medved ne vem kaj vse... Gremo na statistiko: V zadnjih stotih letih je na slovenskem več kot medved povzročila ena druga prostoživeča vrsta in to je, verjeli ali ne KLOP!!!!!! Medved ni nevaren, mediji pa rabijo kruh, pa smo nazaj tam. Zadnji napad na človeka ki je bil, kateremu je sledil pokol mladičev itd. Pisalo se je, kako krvoločno je medved napadel tistega človeka da ga pokonča. To je že spet ena totalna življenska zmota, ki ji večina ljudi totalno naseda, in povem vam zakaj. Ne mečimo si peska v oči, saj vsak, ki vsaj malo pozna biologijo medveda, in njegove sposobnosti ve, da medved človeku z enim udarcem pošlje glavo na luno, tako da pridemo do zaključka, da bi medved pokončal človeka v sekundi, če bi mu res bilo do tega. Ponovno je glavni krivec vsega ČLOVEK, in tega se mnogi nočejo zavedati.
Če še malo povzamem glede odstrela in uravnavanja števila vam lahko opišem par desetletij staro zgodbo iz TNP-ja (triglavski narodni park). Ker je bil v tistih časih ne vem zaradi česa zelo zelo premajhen odstrel gamsa, je izbruhnila bolezen, garje. Lovci so v zadnjem momentu uspeli rešiti gamsa z odstrelom, v nasprotnem primeru ga danes v TNPju nebi bilo več. Podobno se pri človeku zaradi prepopulacije pojavlja vse več bolezni. Enako je pri lisicah in na splošno vseh živih vrstah na tem svetu. Narava pač ne pozna srednje poti, samo drastične ukrepe, in tega se mi najbolj bojimo. Enako zgodbo lahko gledamo čisto globalno, ko gledamo kako gre naš prepeli planet totalno u k***c (oprostite besedi), in raziskave kažejo, da bo v naslednjih 100tih letih na tem planetu izumrla tretjina vseh živalskih in rastlinskih vrst, in to ne zaradi lovcev. Zavedam se, da je tudi med lovci določen delež takšnih, ki bi jim morali pobrati puško, a tako je povsod. Saj bi še kaj napisal, samo bom tukaj zaenkrat končal, upam pa samo, da mi je uspelo opisati sliko človeštva in njegovega ravnanja do narave. In povem vam še nekaj od mojega odnosa do živali. Ni me toliko sram biti lovec na tem planetu, najbolj me je sram biti človek, ko gledam koliko gorja je tale živalska vrsta sposobna narediti vsemu okoli nje....

Samo še nekaj v zvezi z medvedom:

V Sloveniji so pred časom lovcem prepovedali mrhovišča, ki smo jih uporabljali za to, da smo medvede držali daleč v notranjosti gozdov, jih zalagali z mrhovino, da smo se s tem izognili, da bi medved prihajal v urbano okolje, in se loteval drobnice. Zakonodaja nam je prepovedala mrhovišča, hkrati pa je država začela subvencionirati rejo drobnice na veliko. Da se ne bomo razumeli narobe, mrhovišča so postavljena samo zato, da bi tam medvedu dali dovolj, da nebi hodil v bližino domačih živali. Veste, medvedu ni po godu hoditi v bližino človeka po hrano, saj bi v nasprotnem primeru vsako jutro odšel v bližnji mercator ali interšpar, in si privoščil malo hrane. U glavnem, mrhovišča so prepovedali, in začeli subvencionirat rejo drobnice. Kaj lahko pričakujete drugega od medveda, kot da si po postregel tam, če pa smo mu odvzeli kar je imel pred tem. Ni kaj, res fajn država...Na žalost pač zakone pišejo birokrati ki medvede gledajo na internetu in po poročilih...

Lep pozdrav vsem, veliko strpnosti in sreče!
Uporabniški avatar
Tonja
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 974
Na forumu od: 4. 12. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tonja » 15. Jul. 2007 13:25

Popolnoma se strinjam s strangerjem, ki je vse skupaj pojasnil več kot čudovito. Oče mojega bivšega je bil tudi lovec in ti ljudje so potrebni za ravnovesje v naravi. Žal morajo lovci opravljati umazano delo ljudi, ki posegajo s svojimi stroji v gozdove, jih uničujejo in zmanjušejo bivališče živalim - posledično ta rinejo v "naša" mesta.
Lovci (registrirani), ne lovci na črno, opravljajo predvsem dobra dela, saj ohranjajo naravo v nekem ravnovesju, kolikor se da. Potegujejo se za boljše razmere, ampak pač jih birokrati ne upoštevajo.
Še vedno smatram, da so hujše barabe vsi tisti znanstveniki, ki preizkušajo teste na živalih (npr. NASA na šimpanzih, ko so delali poskusne lete in preizkušali varnostne pasove - poginulih je bilo mislim da preko 2000 šimpanzev), pa poskusi na podganah in miših, da imamo boljšo kozmetiko, pa pobijanje živali za usnje, krzno in rogove... In še in še in še.
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 16. Jul. 2007 23:08

stranger..najpre začneš svoj post s tem kako nekateri ne znamo/znajo razmišljati, na koncu pa spišeš čist vse to kar sm že jst povedala.
sej sm na začetku rekla, da mogoče res niso lovci krivi, ampak vseeno lovci so tisti kateri pobijajo živali...
lih včerej sem se pogovarjala z enim od lovcev na našem koncu, pa sem ga malo po ovinkih in premetano sprašpevala in je dobro povedal kako take stvari potekajo...zdej ne rečem, da si ti tukaj vmes, ampak vem pa kaj počnejo oni...vem da ko dobijo številko koliko živali gre na odstrel, jih ne postrelijo samo toliko, ampak več..samo tistih par, pa prijavijo (nevemkam)...in to zato da majo doma potem fine golaže... :roll:

ni vse tako nedolžno kot se sliši, tudi lovci niso čist nedolžni, nekateri že mogoče, vsi pa vsekakor ne!

mogoče imamo mestni ljudje res drugačno predstavo o tem, ampak ne mi pa rečt da se nebi dalo živet z živalmi..še vedno ne hodijo kar po cesti in v štcunce v krajih kjer živijo (medvedi).
sem dobro povedala primer z ovcami...in dobro vem da to tako je...folk profitira na državi, ker država na medvedja življenja ti dopusti, ker jo boli k***c.tistag podobnika bi pa tud sam v hosto direkt med medvede nagonila :roll:
Uporabniški avatar
gemini
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1680
Na forumu od: 8. 9. 2004
Kraj: notranjska

Neprebrana objavaNapisal/-a gemini » 17. Jul. 2007 8:04

*purple* napisal/-a:še vedno ne hodijo kar po cesti

Brez zamere, ampak tuki se pač ne morve strinjat. Najbrž je človek edini razlog za to, ampak medvedi se sprehajajo tud po naši cesti.
Ko odvržeš vso strast
in me prideš nežno krast
tvoji poljubi z dlanmi kot bi mi
ustavil čas in že se dani (Neisha)
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 17. Jul. 2007 9:57

to je blo mišljeno na tak način, dane hodijo kar tko po cesti kot ljudje, če me razumeš :D

Vrni se na Živali

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov