Odločitev glede pasme

Vse o živalih.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
SWEETprinces
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1360
Na forumu od: 30. 9. 2008
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a SWEETprinces » 13. Sep. 2009 13:07

no...si se ze kej odlocla?
Uporabniški avatar
Yammamai
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 43
Na forumu od: 27. 7. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Yammamai » 13. Sep. 2009 13:48

Ne, nismO se še, ker se ne odločam sama. Čakamo, da bodo legla, pri določenih pa smo že v kontaktu in gremo na oglede. Vsekakor ne mislimo kupiti psa kar tako čez noč, zato tudi po ogledih ne bomo takoj rekli ta bo naš. :wink:
Uporabniški avatar
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3322
Na forumu od: 21. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala_mrha » 13. Sep. 2009 14:10

Saj super to, edino pravilno. :wink: Psa kupiš za najmanj desetletje (in največ do cca 15 let, lahko tudi več) in je dobro premisliti kakšnega imeti. V vsakem primeru pa vam želim čim več pasjih radosti. :) Pa poročaj za katerega si se odločila.
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 698
Na forumu od: 25. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *Gaja* » 13. Sep. 2009 14:48

Upam, da ni nič narobe, če tukaj vprašam, da ne bom odpirala nove teme zaradi podobnega vprašanja. Pri nas doma pa po zatišju nekaj časa, ko smo bili brez psa, iščemo čuvaja, a hkrati prijetnega značaja, temperamentnega, skratka tudi dobrega spremljevalca in družinskega psa v enem. Kakšni predlogi? Seveda sem že sama iskala informacije, a me vseeno zanimajo vaše izkušnje s katerim čuvajem. Do zdaj smo imeli nemškega ovčarja, vendar bi zdaj imeli kakšno drugo pasmo. Gledali smo na primer labradorca, za katerega bi naj bilo značilno, da je sorazmerno dober čuvaj in družinski prijatelj. :) Kaj pa kakšen doberman? Je tukaj kakšna lastnica oz. lastnik dobermana/ke in mi lahko kaj pove s prve roke? Sem že brala forum namenjen posebej lastnikom te pasme, a bi rada izvedela čim več informacij, ker to ni pes, ki tudi v primeru premalo ukvarjanja z njim ne bo delal težav, pač pa nasprotno. Je kaj narobe, če takega psa ne šolaš, a se doma z njim vseeno veliko ukvarjaš? :?: Na kaj je treba biti posebej pozoren?
ališa
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 121
Na forumu od: 6. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a ališa » 13. Sep. 2009 17:39

Yammamai napisal/-a:Bernski planšar mi ni lep, pa tudi dlako ima kar precej dolgo, mi pa iščemo kratkodlakega (še zlatega prinašalca smo zdaj izločili iz ožjega izbora), sploh ker želimo zdaj imeti hišnega psa, ki bo ves čas z nami. :wink:
Boston terierja je videti prikupen, karakterno bi nam ustrezal, pa tudi kakšnega živ žava ne bi bilo, ker pri hiši nimamo drugih živali (razen zunanjo mačko, ki pa itak skos spi na terasi ali pa na drevesu, tako da mu ne bi pogosto prekrižala poti :D) - glede na to, da zna biti hitro dominanten pri drugih živali. Mogoče ve katera, kje so legla teh terierjev v Sloveniji? Na zs prosim, ker se verjetno tukaj ne sme omenjati vzrediteljev. :?: Trenutno se odločamo med pritlikavim pinčem, mopsom in boston terierjem. Ima kdo katerega od teh psov doma in lahko pove še kaj izčrpnega s prve roke, da se bomo lažje odločili? :D


no ja usak malar ima svoje oči :)) ampak useen jst sm za bernko ...jo imam doma in dlaka gre lih tako ven pri labradorcih kod pa pri prinašalcu razn tega da ma on dolgo :) no okey malenkost več ....drugač pa je še švicarski planšar k ma kratko dlako :))))
Uporabniški avatar
bubabiba
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 975
Na forumu od: 8. 12. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a bubabiba » 13. Sep. 2009 18:10

Labradorec ni lih za čuvaja. Glede šolanja je pa tako, da vsakega psa moraš peljat v šolo, ne gre tukej samo za ukvarjanje, ampak ga je treba socializirat do te mere, da te uboga tudi, ko je zraven veliko ljudi, psov in tako okolje imaš v pasji šoli. Polrg tega ima tam tudi že od začetka stik z drugimi psi kar je nujno za socializacijo. Posebej doberman je dokaj zahteven pes za začetnike (praviš da ste imeli do sedaj samo 1 ovčarja) in komot ga imaš tudi če je to tvoj drugi pes, samo obvezno šolanje, da ti strokovnjaki svetujejo tudi. Pa ne samo pri dobermanu, tudi pri drugih pasmah se šola zelo toplo priporoča. SIcer ne razumem zakaj se ljudje tako otepajo pasje šole, ko pa je to najlepši čas s psom, fajn se imata oba, vezi se utrjujejo..
*Gaja*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 698
Na forumu od: 25. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a *Gaja* » 13. Sep. 2009 18:40

Mi se ne otepamo pasje šole, je pa res, da se imamo s psom čas ukvarjati samo ko smo doma, kar je vseeno že veliko, ker do zdaj še nobenega psa nismo zanemarjali glede vzgoje (od čuvajev smo imeli dva NO, vendar je samo eden bil večji del mojega otroštva, prvi je umrl takrat, ko sem imela nekje 5 let), poleg tega pri nas v bližini ni pasje šole, pač žal nismo vsi doma v mestih oz. v bližini pasjih šol. No, bom se obrnila na forum, kjer so posebej lastniki dobermanov. Če se pa še tu kdo javi in malo več pove o izkušnjah s tem psom, bom tudi zelo vesela. :wink:
Uporabniški avatar
red_rose
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2239
Na forumu od: 12. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a red_rose » 13. Sep. 2009 18:44

labradorec je za cuvaja! povsod to pise, da majo to karakterno lastnost. moj je mesanec med labradorcem in zlatim prinasalcem in je IZREDNO! dober cuvaj! res nenormalno naju cuva, kjerkoli smo. ko kampiramo ne spusti nikogar blizje kot 10m od sotora :lol: pustima lahko odprt sotor in avto in vse pa vema da ne bo nikogar :lol: tudi doma strazi, skos je v pripravljenosti...je pa fajn ker ne napade, samo ful ful laja in vse, ampak vem da ne bo ugriznu. pa ce je kdo poznan in mu ga predstavim se ze takoj pusti bozat :P tisti ki ga ne poznajo, se ga pa posteno ustrasijo :D to bolj ponoci seveda, cez dan ni tok hud.
Uporabniški avatar
bubabiba
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 975
Na forumu od: 8. 12. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a bubabiba » 13. Sep. 2009 19:08

Poznam kar ene par labradorcev pa lastniki priznavajo, da česar bi se vlomilec lahko ustrašil bi bilo njegovo navdušeno tekanje proti njemu, ker bi se prišel pobožat. :wink: Ok, obstajajo tudi izjeme pri vseh psih jasno, ampak v splošnem ni čuvaj. Tudi včasih so ga uporabljali (in ga še nekje) v povsem druge namene.
Gaja, ja saj v pasjih šolah je tudi dosti takih lastnikov psov, ki niso iz mesta, pa? Tudi tukaj iz Ljubljane je dosti takih, ki ne grejo v šolo, ki jim je najbližje doma, ampak v tako, ki je najboljša pa čeprav se vozijo na drugi konec.
Uporabniški avatar
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3322
Na forumu od: 21. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala_mrha » 13. Sep. 2009 19:30

Mogoče pa vsi nimajo ravno možnosti glede prevoza ali pa jim je to dodaten strošek. Kakorkoli že, če se boste odločili za dobermana, vsekakor priporočam pasjo šolo, da se pes socializira (smo imeli rottweilerja in gre za podobni pasmi). Če pa te možnosti nimaš oz. je razlog karkoli drugega, se raje odločite za drugo pasmo, ker doberman je res zahtevna pasma in ji ni vsak kos. Zna pa bit cukr kot vsaka pasma, jasno. :wink:
Labradorec je dovolj dober čuvaj kar se tiče lajanja - če vam je to dovolj. Ni pa njegova glavna lastnost, da čuva, vsaj ne v takem pomenu kot recimo nemški ovčar ipd. pasme.
Uporabniški avatar
bubabiba
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 975
Na forumu od: 8. 12. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a bubabiba » 13. Sep. 2009 20:12

Ja jasno da je dodaten strošek, a ni pes in vse kar je v povezavi z njim dodaten strošek? Zato pa ga ne more imet vsak ane.
Uporabniški avatar
Tamala_mrha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3322
Na forumu od: 21. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a Tamala_mrha » 14. Sep. 2009 9:11

Je ja, saj zato pa sem ji tudi predlagala kakšno drugo manj zahtevno pasmo. Čeprav je vsaka pasma na svoj način zahtevna in potrebna šolanja, vseeno obstajajo razlike.

Pri pasmi kot je doberman je pač treba biti dosleden in imeti trdo roko pri vzgoji, kar pa nikakor ne pomeni agresiven pristop lastnika k psu, pač pa to, da NE vedno pomeni NE, tudi med crkljanjem (če kaj prepovedanega da v usta ipd.). :wink: Doberman je pes, ki je zelo preračunljiv in vedno razmišlja kako bi te prinesel okoli ter bil on na boljšem. :D

Glede stroškov sem napisala za prevoz in pasjo šolo, ker vse stane. Seveda je pes strošek, in tega naj bi se zavedal vsak, ki kupuje psa, a pasja šola je še dodaten strošek in če šole nima blizu, bi to pomenilo, da bi tudi bencin kar precej nanesel. Zato je v tem primeru bolje razmisliti o kakšni drugi pasmi, ki se jo da normalno vzgojiti tudi doma. Vsaj mi nismo nikoli imeli problemov z našim rotijem ali dalmatinko. Tako kot ga naučiš na začetku tako bo vedno, je pa res, da je šolanje psa - takšno ali drugačno, proces, ki poteka ves čas njegovega življenja, in ne nekaj, kar se nauči iz danes na jutri, potem pa se zanemari priučeno. :wink:
Je pa pasja šola v vsakem primeru dobrodošla tako za psa kot za njegovega lastnika, da vesta, kako se obnašati med drugimi psi itd. :wink:
Uporabniški avatar
frigga
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 817
Na forumu od: 23. 12. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a frigga » 14. Sep. 2009 9:41

Tamala_mrha napisal/-a:Doberman je pes, ki je zelo preračunljiv in vedno razmišlja kako bi te prinesel okoli ter bil on na boljšem. :D


Tole je v bistvu zelo dober opis za skoraj vse pse, ne samo za dobermana. :)
Pristajati na povprečnost pomeni pristajati na poraz.
Uporabniški avatar
Yammamai
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 43
Na forumu od: 27. 7. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Yammamai » 04. Okt. 2009 14:43

No, smo se odločili za dalmatinca in gremo novembra v Zagreb ponj. :wink:
Uporabniški avatar
Seyfullah
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 851
Na forumu od: 4. 6. 2009
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Seyfullah » 04. Okt. 2009 15:58

Pol bo taprav Dalmatinec :D
***Everything is possible...Impossible just takes a while longer***

Vrni se na Živali

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov