Morski prašiček

Vse o živalih.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1198
Na forumu od: 17. 4. 2006
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 23. Avg. 2008 18:36

če mu daš dovolj hrane, potem s tega stališča ni problem. problem je edino, ker je pujsek sam. morda bi bilo lažje, če sta dva. aja, že kaj veš če imaš predavanja usak dan? ker na mojem faxu smo letos imeli 3 dni faxa, in use sošolke so hitro bežale iz ljubljane, takoj ko so lahko. one bi že v ponedeljek šle domov :D v tem primeru boš mogla skos pujska gor pa dol vozit, ker več kot 3 dni pa pomoje res ne sme bit sam.
krEna
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 42
Na forumu od: 21. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a krEna » 24. Avg. 2008 15:32

Ja kak dan res nebi smel biti problem. Avto zna biti za njih stresen, samo bolje to kot da je več kot 2 dni sam.

Aja ko sem jaz veterinarja vprašala, koliko je narobe ker je pujs vsak dan 10 ur sam (služba), je rekel, da je znanstveno ugotovljeno, da je čakanje najhujša oblika stresa (npr. človek pri zdravniku), in da za pujse ni kaj dosti drugače, tako da če sta dva bi jima bilo definitivno lažje. En sam zna depresiven postati.

Aja pa si kaj razmišljala kje boš imela pujsa ko bodo razni dopusti... imaš varstvo?

No naj povem, da ko midva seliva pujsa, ko greva na dopust, da v avtu zavzame več prostora njegova kot najina prtljaga :D . Kletka je itak tako velika, da je treba sedeže podreti, potem pa vso seno, žaganje, hrana, brisačke, hiške, zavzamejo več kot eno potovalko (sicer ni težko, več je volumna).

Aja pa je v študentu sploh dovoljeno imeti domače živali?
Uporabniški avatar
srčica*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 731
Na forumu od: 20. 6. 2005
Kraj: v njegovem srčku

Neprebrana objavaNapisal/-a srčica* » 25. Avg. 2008 8:41

*purple* napisal/-a:Izogibajte se Trstenjaku!!!On ne zna delat s pujsi!
mojga je zajebu :evil:


kako to misliš zajebal... kaj mu je pa naredil?
"moški znajo odlično povedati svoje zadnje besede in oditi z odra"
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 25. Avg. 2008 9:46

^^Prašiček si ni znal sam brusit zobkov, čeprav je imela vse primere zadevščne za to.
in ko smo mi to ugotovili in da ma prevelike zobke (sprednjedva zoba), smo ga peljali h trstenjaku, ker naj bi bil takrat on primeren veterinar in edini (celo iz klinike v murglah so nas h njemu napotili) za tele male živalce.
nakar bi mogu on prašičku počas počas odbrusit oziroma spilit zobe s pilco, on se je pa odločil da mu bo pol zoba kar stran odrezal pa pol pilil, ker bi bilo počasno piljenje preveč dolgotrajno in se mu ni dalo očitno.
in seveda mu skuša odrezat pol zoba stran in odreže skoraj celega.samo en ošček čist mjčkn od obeh sprednjih zobov mu je ostal.in ga nam prinese ven, da naj ga nesemo domov, da bo vse ok, da to nima veze.Ok, mi takrat pač nismo vedl usega, nesemo praseta domov in seveda prase ni hotu nč jest.Bolel ga je ful in sprednja dva zoba sta tud ključna za sekanje/rezanje hrane pri njih.drug dan smo še čakal, če ga slučajno popustijo bolečine in bo kej pojedel, usaj kej mehkega.Nič od nič.ga spet peljemo nazaj, se mat razburi, začne noret po ambulanti, če so neumni al kaj, mu veterinar da infuzijo in ga z infuzijo pošlje domov.
smo mislil, da bo uredu, sam tok da si opomore, nakar popoldne soči ven iz letke, še zadnjič zacvili v pozdrav in umrčka. :(
je bil ornk preslaboten, da bi se še dalo popravt.Bolečine, lakota, verjetno še kakšna nevidna infekcija :(
Potem smo poklicali zaninovičevega veterinarja, je prišel do nas in še enkrat pregledal praseta.zdej oni (nevem če so zdaj), takrat niso bli za take živalce zdravt in mi je veterinar takrat povedal, kako bi oni mogli use to narest in da je seveda umrl, ker je to prevlka bolečina zanj in se mu ubistvu po tem ko mu je odrzeal zoba ni šans ni dalo več pomagat in je bil obsojen na smrt tako ali drugače.veterinar pri trstenjaku je pa to jasno vedel.skratka jezna sem na njih do konca in nikoli nobene žival ne pripeljem več tja, ker tam se jim očitno negre za reševanje ampak dejansko za zaslužek!
in tega praseta je blo škoda biu je svetoven!
vsako jutro se je navadil, da se ob sedmih zbuja in me budil z glasnim piskanjem, namesto udilke.sploh nisemveč rabla budilke.skos ke biu spuščen iz kletke, nič ni zrgizel, pančal je z našimi mucki, mucki so ga tud umival in vse...kr srce me boli, še vedno, čeprav je do tega že kr nekej časa.
:cry:
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1198
Na forumu od: 17. 4. 2006
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 25. Avg. 2008 10:41

^^ a se da v takih primerih tožit veterinarja za malomarnost?
Uporabniški avatar
*purple*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7612
Na forumu od: 23. 1. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a *purple* » 25. Avg. 2008 12:01

nevem če bi to šlo.
poleg tega pa nismo nekaj pri denarju, da bi si privoščili lahko kšno tako tožbo :?
sej je mami klicala takrat tud inšekcijo, takoj po tem ko nam je zaninovičev veterinar opisal postopek, kako bi mogu vse to narest, pa so tam rekl, da se je verjetno že prav odločil in da se pačs mrti tud dogajajo :eek: :evil: mah, itak, če oni nč ne nardijo, težko da bi an sodišču dosegla kaj zarad enga morskega prašička, ker pač v naši državi je tko, da je žival zadnje sviralo in da se jim ne da s tem ukvarjat. :roll:
Uporabniški avatar
ashi
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 147
Na forumu od: 23. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a ashi » 25. Avg. 2008 13:00

zadavim tistega, ki mi zapravi mojo kepico dlak!!! :evil: to je resno bla malomarnost veterinarja... :evil:
Uporabniški avatar
liliya
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 66
Na forumu od: 18. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a liliya » 27. Avg. 2008 21:15

mi mamo doma 2 morska prašička. hranimo ju predvsem s solato in regratom. to imata tudi najraje.rada jesta tudi semena in slamo. vodo jima zamenjamo 3 krat na dan, kletko pa očistimo 3krat na teden. na splošno sta zelo živahna in prijazna. ko ju sputimo iz kletke, brez strahu skačeta po sobi. zelo smo se navezali na njiju.
krEna
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 42
Na forumu od: 21. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a krEna » 30. Avg. 2008 8:45

Nama je veterinar odsvetoval preveč sveže zelenjave (lahko se jim trebušček napne in umrejo). Vedno ko smo pri veterinarju nama reče, da čim manj svežega. Je rekel, da količinsko mora njihova prehrana izgledati takole : 60% sena 25% brikete in 15% svežega.

Čeprav vidim, da jim drugi dajejo kar dosti več svežega pa ni nič narobe. Naše dva v celem dnevu dobita 2 lista radiča, 2 kolobarčka korenčka, včasih košček jabolka, rezino paprike, in 2-3 sveže detelje, listek peteršilja in list melise (to ne vsak dan)

Tudi suh kruh jih zna napenjati, zato več kot majhen košček tedensko ni priporočljiv.
Uporabniški avatar
lun|ca
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 142
Na forumu od: 2. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a lun|ca » 12. Sep. 2008 13:03

Mene pa zanima do koliko cm zrastejo prašički? Kaj je po vaših izkušnjah bolje imet: samičko al samčka? Pa zanima me še glede dlake - pri tistih prašičkih z nekoliko daljšo dlako me zanima, kako jih umivate, če sploh?
Uporabniški avatar
Sessa
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1171
Na forumu od: 20. 4. 2007
Kraj: Maribor

Neprebrana objavaNapisal/-a Sessa » 14. Sep. 2008 21:32

a je res, da imajo morski prasicki probleme z notranjimi zajedalci-crvi??
krEna
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 42
Na forumu od: 21. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a krEna » 16. Sep. 2008 8:51

V cm ne znam povedati koliko zrastejo. Kar veliki so (videla sem ga že tudi v velikosti zajčka) imajo pa tam okoli 900 - 1300 g (odvisno od vrste).

Glede samčkov in samičk je pa takole. Pravijo, da so samičke bolj čiste (lulajo in kakajo v en kot). No pri nas to ne drži, oba to delata po celi kletki, le da samička mogoče res malo večkrat v kak kot.

Jaz sem se odločila najprej za samčka iz naslednjih razlogov:
-samička ima lahko prvič mladičke do cca. 8 meseca (nisem prepričana vem pa da je tam nekje). Če jih ima kasneje (prvič), lahko pogine. In sem rekla bomo raje samčka kaj če pride npr čez leto - dve v stik s samčkom in jo oplodi :?
- če samička ni stelirizirana in nikoli ni imela mladičkov je večja verjetnost da zboli za rakom na jajčnikih oz. rodilih.

No je pa res, da smo kasneje našemu fantu kupili še samičko in jo stelirizirali. (joj šele zdaj vidim da bi naredili napako če mu je nebi. samček je veliko bolj družaben in vesel, čisto nekaj drugega kot prej - pa tudi prej ni bil ravno depresiven).

No moja sta dolgodlaka. Kopala ju še nisem. Jih včasih umijem z vlažnim robčkom, okoli ritke pa z dezinfekcijskim za male živali.
Drugače pa ga je treba pri kopanju počasi uvajat, na začetku cca 2 cm vode, da se počasi navadijo. Eni se zelo radi kopajo, drugi se pa žal bojijo. Ni pa priporočljivo prepogosto kopanje. Jim izuši kožo in potem se praskajo, kar lahko privede do krastic...itd

Je pa treba dolgodlake česati, hitreje dobijo neprijeten vonj okoli ritke, ker se pač včasih polulajo tudi po dlaki zadaj. No ampak ni sile, že če mu enkrat tedensko z vlažnim robčkom obrišeš zadaj (vsake toliko pa z dezinfekcijskim) ne smrdi nič. Jaz sem mojima tam kjer sta bila ponavadi najbolj mokra kar malo postrigla dlako in ni več teh težav. Česanje je pa svoj pojem. Naša dva se v večini ne pustita in je cela umetnost. Aja pa po mojih izkušnjah je dolgodlake najbolje imeti na senu (spodaj pa žaganje), nikakor direktno na žaganju ker se jim zaplete v dlako in se naredijo cofki in vozli, ki jih je treba postriči.

Morski prašiček, kot vsaka žival lahko dobi notranje zajedalce (niso ravno črvi). Več težav imajo ponavadi taki kupljeni v trgovini ali pri množičnih rejcih, kjer ni zanje ustrezno poskrbljeno. Lahko ju seveda dobijo tudi v kakšni hrani, travi... Vendar je zadeva ozdravljiva. Ponavadi dobijo injekcijo poroti tem parazitom. No naša dva sta bila že pred nakupom oba preventivno cepljena proti zajedalcem. (če pa nebi bila bi ju sama peljala takoj ko sem ju dobila). Cepljenje za MP-je namreč ni obvezno ampak je pa fino, da nimaš kasneje težav.

No upam da sem kaj pomagala, govorim pa predvsem iz svojih izkušenj.
Uporabniški avatar
Bulma
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2634
Na forumu od: 16. 11. 2004
Kraj: BLTNC

Neprebrana objavaNapisal/-a Bulma » 18. Sep. 2008 18:50

Danes sem bila pri kolegici, ki ima morskega prašička. Seveda sem bila čist paf kako je sladek..pa sem ga mela v rokah in ga božala..on pa je take zvoke spuščal. Kot da bi cvilil itd. Mi je rekla, da zato ker mu paše da ga čoham itd. Je to res? :D Upam, da ja..pa da mu ni bilo nelagodno :)
Is sex dirty? Only if it’s done right.
krEna
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 42
Na forumu od: 21. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a krEna » 19. Sep. 2008 6:44

Ja tudi jaz sem mislila, da mojemu ne paše ko je cvilil, pa so mi povedali, da se pogovarja tako. Sedaj ko sta dva velikokrat tako cvilita en na drugega :). Ko mu ne paše biti v naročju ali otrpne (če ga je strah), ali pa postane nemiren in skuša pobegniti.
Uporabniški avatar
Bulma
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2634
Na forumu od: 16. 11. 2004
Kraj: BLTNC

Neprebrana objavaNapisal/-a Bulma » 19. Sep. 2008 6:48

Ooo - tako, da jim to paše ko cvilijo? Zanimivo. Mene je včeraj direkt malo panika kaj mu delam da mu ne paše XD Eh, potem je pa vse ok. Kak je zanimiv bil. Ko sem ga božala je cvilil, takoj kot sem dala roko dol, pa nehal. Pupek en! Zdaj so še meni ratali všeč :)
Is sex dirty? Only if it’s done right.

Vrni se na Živali

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov