Popolna kontrola nad telesom

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Short
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 40
Na forumu od: 14. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Short » 17. Apr. 2008 18:09

Ali obstaja možnost, da človek zavestno kontrolira vse funkcije svojega telesa? Na primer, ali bi se lahko naučili popolnoma izklopiti sluh ali vid. Ali se lahko naučimo kontrolirati samo eno točno določeno mišico v telesu.

Pa še to. Ali bi lahko prišlo tako daleč, da bi zvok, ki ga zaznamo "kontrolirali" tako dobro, da bi se lahko odločili katere zvoke bomo poslušali, drugih pa enostavno ne bi slišali. Ali pa da bi iz slike, ki jo zaznavamo dobili ven samo modro barvo...

Kaj mislite o tem? Če se udarimo in pademo v nezavest nam možgani avtomatično izklopijo določena čutila. Slišala sem, da pri velikih pospeških v lovskih letalih pred "blackout-om" baje vidiš črno-belo sliko. Zakaj tega ne bi mogli zavestno kontrolirat?
Uporabniški avatar
Peterca18
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 432
Na forumu od: 1. 1. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Peterca18 » 17. Apr. 2008 18:12

Rekla bom samo da valda je možno .... kaj več pa je po mojem že stvar debate in energetskega treninga.
Ko bom velika, bom Lara Croft.
Uporabniški avatar
Sp3lca
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 510
Na forumu od: 15. 7. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a Sp3lca » 17. Apr. 2008 18:14

Ne, ne moremo. Že tako uporabljamo le majhn del naših možgan tko, da maš že tle odgovor. Baje pa, da nekateri menihi, ki se seveda že celo življenje ukvarjajo z meditacijo in poglabljanjem vase, znajo izmenično nadzirati levo in desno stran možganov.
And if your head explodes with dark forebodings too
I'll see you on the dark side of the moon.
Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1227
Na forumu od: 4. 2. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Frenkie » 17. Apr. 2008 18:17

Je možno, ampak je po moje potrebno dosti treninga.

Glavni problem je neobčutljivost. Običajno lahko kontroliramo le dele telesa od katerih imamo kak direkten "feedback". Če ni zaznave, kako neka stvar funkcionira potem ni kontrole nad njo.

Srčni utrip, temperatura kože in podobne stvari so načeloma tudi brez direktnega "feedbacka" zato so ponavadi 'podzavestne'. Ampak to se da natrenirat in nanje lahko vplivaš. Naučiš se lahko tudi recimo vplivat na prekrvavljenost dela možganov ali pa na samo električno aktivnost možganov (EEG).

Veliko funkcij v našem telesu je refleksnih. In ravno te bolj težko nadziraš. Ni pa seveda nemogoče. Zvok že kontroliramo oz. omejujemo njegovo zaznavanje do neke mere.
Uporabniški avatar
MilkyWay
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2708
Na forumu od: 1. 3. 2007
Kraj: ...en tu corazón..

Neprebrana objavaNapisal/-a MilkyWay » 17. Apr. 2008 18:23

ooo js bi to rada znala...res bi rada znala, da kr naenkrat določene stvari ne bi več slišala :D
zanimivo...

po moje je mogoče...mogoče kdo na sveti to spretno dela, pa mi sploh ne vemo :wink:
Uporabniški avatar
Short
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 40
Na forumu od: 14. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Short » 17. Apr. 2008 18:29

Frenkie napisal/-a:Zvok že kontroliramo oz. omejujemo njegovo zaznavanje do neke mere.

Ja, to za zvok drži. Jst recimo komot lahko gledam televizijo in ob tem popolnoma "odklopim" kaj se drugi okoli mene pogovarjajo.

Enako je z bolečino in kakšnim srbenjem. Ampak vse skupaj je zelo omejeno. Bi se dalo to natrenirat do take meje, da ne bi čutili bolečine ali da bi popolnoma izolirali en izvor zvoka ali svetlobe?

Si predstavljate kok kul bi bilo, če bi lahko izbirali katere barve bomo gledali. Odločili bi se, da bomo videli samo rdečo, pa bi imel takoj manj problemov pri iskanju avtomobila na parkirišču :D :D

Sp3lca napisal/-a:Baje pa, da nekateri menihi, ki se seveda že celo življenje ukvarjajo z meditacijo in poglabljanjem vase, znajo izmenično nadzirati levo in desno stran možganov.

Pa ne samo to... jst sm slišala, da znajo kontrolirat tudi srčni utrip, tako da jim srce utripne samo ene parkrat na minuto :?
Uporabniški avatar
Lopatka
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 166
Na forumu od: 18. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Lopatka » 17. Apr. 2008 18:30

Jst bi rekla, da bolečine ne kontroliraš, ampak jo tako kot zvok lahko le ignoriraš. Praktično je skoraj vse v samih možganih. Vplivaš lahko delno le na mišice. Na čutila ne moreš. Lahko jih le ignoriraš.
Uporabniški avatar
Madisson
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 40
Na forumu od: 10. 12. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Madisson » 17. Apr. 2008 18:32

Ko imaš vse pod kontrolo, združiš smrt in rojstvo, ter postaneš nesmrten :D :cool:
Uporabniški avatar
Aloha
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2848
Na forumu od: 20. 9. 2005
Kraj: Havajsko otočje

Neprebrana objavaNapisal/-a Aloha » 17. Apr. 2008 18:36

Ah, seveda se da ... Poznam primerke, k slišjo sam tist, kar hočjo slišat :D .

Drgač pa se spomnem prfoksa za filo iz gimnazije, k je trdiu, da obstajajo ljudje, k so se zmožni prepričat (neki okol sugestije je blo govora), da "sami od sebe" umrejo.
Mal mi peša spomin, se mi pa zdi, da je šlo neki u tem smislu, da se "usede, meditira, se tok prepriča u to, da mu odpovejo življenjske funkcije in gre bajbaj ...".
Raziskovat tega nism šla, zato ne vem, kok resnice je u tem.
Smell the warm and salty air... see a wave reflect a beam... stop and find a pretty shell... make it real your summer dream...
Uporabniški avatar
Bumerang
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 191
Na forumu od: 6. 8. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Bumerang » 17. Apr. 2008 18:36

Jst tkole vidim to zadevo.

Kontrola nad telesom je čisto možna, vsaj kontrola nad deli telesa, ki imajo kakršnokoli povezavo z možgani. Problem nastane, če hočemo da gre vse preko zavesti. Zavest je počasna in ne more dovolj hitro odgovoriti na vse, kar je potrebno za normalno delovanje človeškega telesa. Celotno delovanje organizmov je zasnovano na avtomatiki brez zavesti. Zavest je novejša lastnost organizmov in še ni uspela zajeti v svoje območje delovanje celega telesa. Zavest ne more paralelno dovolj hitro upravljati toliko procesov kot jih zahteva funkcioniranje celotnega telesa, zato se večina stvari večino časa dogaja mimo nje. Je pa res, da se veliko stvari zavestno naučimo, vendar se potem to naučeno znanje večino časa izvaja potem mimo zavesti.
Uporabniški avatar
missy*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 728
Na forumu od: 7. 8. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a missy* » 17. Apr. 2008 18:39

un brus li al kaj je ze :D je mel natrenirane vse misice :D se pravi nekaj se ze da.

obstajajo neke tehnike, le da traja kaj precej casa, da izklopis vse okoli sebe, le tisto ne, kar hoces. Le treba je imeti dovolj volje, in zeeelooo dobro koncentracijo.

vse se da, ce se hoce. ne takoj, ampak z voljo in s trudom. Vendar vsi prej obupajo, preden jim kaj uspe.

ljudje uporabljamo le majhen procent mozganov, ostal del je "prazen". Vendar pa bi se tudi tisti del dalo natrenirati, ker BAJE je za rezervo, npr. ko te zadane kap, je del mozganov unicen, zato pa lahko naucis drug del...in tam se lahko skriva kaksna sposobnost, za katero ne vemo.
Uporabniški avatar
ryu10kyu
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2140
Na forumu od: 14. 6. 2005
Kraj: Sonce

Neprebrana objavaNapisal/-a ryu10kyu » 17. Apr. 2008 18:41

Itak se da...um je zmožen vse živo in tudi prevarati se ga da...sem znal tudi jaz določene posege delati...kat se meditacije tiče se itak na druge valove možganov premakneš...sicer slišiš še vedno ampak nekje v daljavi...se rabiš vrniti potem...zdaj da bi šlovek prav umrl ne...ampak se da v neke vrste komo spraviti...sem tudi sam to počel...ampak ne prakticiram več...takrat sem imel zaradi tega rahle težave z zunanjim svetom. Drug nivo razmišljanja in dosti emotiven postaneš in senzibilen....če nisi dovolj močen potem raje tega ne počneš...takrat pač nisem bil...zdaj pa si ne vzamem časa za te stvari...drugače je pa vsak to zmožen s treningom in disciplino :nixweiss:
Žene so zato, da jih ljubimo, ne pa da bi jih razumeli. Oscar WILDE
Uporabniški avatar
swim girl
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 28
Na forumu od: 21. 8. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a swim girl » 18. Apr. 2008 11:17

Se mi zdi da bude znajo zlo dobr kontrolirat te zadeve. Od srčnega utripa naprej. Zdj lahko da so to samo zgodbe, ampak baje obstajajo tud taki mojstri ki grejo za par let v hibernacijo (stanje telesne neaktivnosti).

Še neka podobna zadeva so tud vzhodno-azijske borilne veščine, ki temeljijo na tem da najdeš svoj notranji mir in iz tega pol izhajaš.

Ne vem koliko od tega je res, ampak po moje se vsako stvar da natrenirat do neke mere, če si vztrajen. Pa če ni preveč v nasprotju z zakoni fizike :D
Uporabniški avatar
Black Amber
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 81
Na forumu od: 12. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Black Amber » 18. Apr. 2008 11:22

Sam zakaj bi nekdo sploh hotu nečutiti oz. nevideti določenih stvari? To je meni kot bežanje pred realnim svetom.

Pa vprašljivo je tudi koliko je to sploh zdravo za naše možgane... Recimo da se vedno siliš k videnju nečesa, kar v bistvu ne obstaja. Res me zanima koliko tak človek sploh dojema realni svet :?
Uporabniški avatar
Letty
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 79
Na forumu od: 6. 12. 2007
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a Letty » 18. Apr. 2008 11:34

Popoln nadzor nad vklapljanjem in izklapljanjem zaznav in miselnih procesov bi bil res zanimiv proces.

Jaz recimo že znam v določeni meri "filtrirat" zvok. Recimo ko gledam televizijo ne slišim nič drugega kot kaj je na televiziji. Torej, na nek način se znam usmeriti na to, da slišim le to kar hočem :D

Slišala pa sem tudi to, da je recimo razlika ali bolečino čutiš in ali jo vidiš (da si jo predstavljaš). Baje se je ob bolečini vedno bolje osredotočit se na izvir bolečine in jo sprejeti kot naraven pojav. Strah v vsakem primeru naredi bolečino še bolj neprijetno.

Trden in osredotočen miselni vzorec, ki ne pozna dvoma lahko bolečino, srbenje ali hrup ignorira do te mere, da neprijetnost praktično izgine. Obratno pa deluje dvomljiv miselni vzorec, ki bazira na strahu in bolečino naredi praktično iz nič. Npr. če veš, da nekoga boli grlo, takoj pomisliš da bi tudi tebe lahko, in nenadoma postaneš pozoren na vsako občutek v predelu grla. In če si dovolj "vztrajen" in se zadosti sekiraš in premišljuješ o tem te dejansko začne boleti grlo :D V resnici pa je vse glavi.

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov