Popolna kontrola nad telesom

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
Hanah
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 85
Na forumu od: 11. 3. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Hanah » 18. Apr. 2008 11:38

Enkrat sm gledala na Discoveryju kako neki budistični menihi vsako zimo tekmujejo komu se bo zunaj pri -20'C prej posušila mokra rjuha, v katero so zaviti. Svojo telesno temperaturo baje lahko zavestno dvignejo do 41' stopinj. In kar je najbolj zanimivo: pri tej temperaturi se počutijo odlično.

Se mi zdi, da je možno "igranje" s svojimi čutili. Samo spravit se moraš v neko vrsto zamaknjenosti.
Frenkie
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1227
Na forumu od: 4. 2. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Frenkie » 18. Apr. 2008 11:51

Black Amber napisal/-a:Sam zakaj bi nekdo sploh hotu nečutiti oz. nevideti določenih stvari? To je meni kot bežanje pred realnim svetom.

Pa vprašljivo je tudi koliko je to sploh zdravo za naše možgane...

No, rizik da si v tem zamaknjenem stanju kaj narediš, vedno obstaja. Ampak če oseba obvlada postopek, potem ni panike, da bi zadeva ušla iz rok.

Zakaj ljudje to počnejo? Dokazano je, da imajo takšne stvari pozitivne učinke, vsaj kar se zmožnosti koncentracije tiče (delo, učenje itd). Ima tudi pozitivne učinke pri gradnji osebnosti oz. pri gradnji čustvene stabilnosti. Recimo, da ne popiz*** ob vsaki malenkosti, si bolje prilagodljiv, nisi vzkipljiv - oz. nimaš več takšnih ekstremov, kot je popolna evforija ali jeza.

Za moje pojme je to tudi zelo dober odganjalec stresa. Ok, stresne situacije se še vedno pojavljajo, ampak tvoja reakcija na njih je popolnoma drugačna (bolj umirjena).

Jst mislim, da je prva stopnja h kontroliranju telesa, umiritev uma! Ko je človek sposoben sedeti pri miru in "misliti na nič" poljubno dolgo časa, mu manjka le še droben korak do popolne kontrole. Um je kot zelo globoko jezero, misli pa so valovi na tem jezeru. Če je površina razburkana, ne vidiš dna. Le razburkano površino. Ko uspeš "vodno gladino" ohraniti mirno ne glede na situacijo, je pravi čas za prakticiranje naprednejših tehnik.

Torej, potrebno je znati sebe projecirati izven misli. Se pravi, da misli le "opazuješ" in se nanje ne odzivaš.
Uporabniški avatar
Infinity
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 81
Na forumu od: 13. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Infinity » 18. Apr. 2008 11:56

Hanah napisal/-a:Enkrat sm gledala na Discoveryju kako neki budistični menihi vsako zimo tekmujejo komu se bo zunaj pri -20'C prej posušila mokra rjuha, v katero so zaviti. Svojo telesno temperaturo baje lahko zavestno dvignejo do 41' stopinj. In kar je najbolj zanimivo: pri tej temperaturi se počutijo odlično.

Bogve na kakih drogah so ti azijci ko meditirajo :D :D
Uporabniški avatar
Boris
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 975
Na forumu od: 11. 7. 2006
Kraj: Novo mesto

Neprebrana objavaNapisal/-a Boris » 14. Maj. 2008 15:45

Sp3lca napisal/-a:Ne, ne moremo. Že tako uporabljamo le majhn del naših možgan tko, da maš že tle odgovor. Baje pa, da nekateri menihi, ki se seveda že celo življenje ukvarjajo z meditacijo in poglabljanjem vase, znajo izmenično nadzirati levo in desno stran možganov.


Katerega dela možganov ti ne uporabljaš?
http://www.snopes.com/science/stats/10percent.asp
Uporabniški avatar
Poki
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 222
Na forumu od: 21. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Poki » 19. Maj. 2008 11:47

ah pojma nimamo kaj je naš um sposoben...:(
Uporabniški avatar
**Miška**
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 76
Na forumu od: 30. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a **Miška** » 19. Maj. 2008 20:47

to je zanimivo vprašanje (ali je možno kontroliran telo)... o sami kontroli veliko govori kontrolna teorija (Glasser), ki pravi, da se sami odločimo, npr. zato da nas boli glava, zato v tej teoriji avtor ne piše, da nas boli glava, ampak da glavobolimo (ker smo se sami tako odločili), ali pa, ne reče, da smo depresivni, temveč da deprisiramo... zanimivo..se splača prebrati. Za vsakim obolenjem pa tiči nek vzrok (npr. tako želimo pritegnit pozornost nekoga,...)
Uporabniški avatar
Lady_T
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 173
Na forumu od: 16. 4. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a Lady_T » 19. Maj. 2008 21:29

Že Martin Kojc je v Učbeniku življenja velik napisu o ''kontrolni teoriji''. Jst sama kr nočm verjet, da sem sama ''kriva'' za to, da sem zbolela - v tem smislu, da otrok dobi vročino, ker psihološko ni zadovoljen.. :gruebel:

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov