Policistični jajčniki

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

krogla
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 71
Na forumu od: 18. 2. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a krogla » 06. Sep. 2010 20:12

Policistični jajčniki ne povzročajo neplodnosti sami po sebi, se pa pri nekaterih ženskah s policističnimi jajčniki pojavljajo redkejše ali odsotne ovulacije, s čimer je lahko zanositev otežena, ampak danes mnogim ženskam s tem problemom uspešno pomagajo z zdravili ali operativnim posegom.
Uporabniški avatar
donna.
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 516
Na forumu od: 22. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a donna. » 07. Sep. 2010 16:27

a je tudi zelo pomembno kdaj to odkrijejo in je čas zdravljenja pomemben, pač da prej ko greš h zdravniku in on ti da zdravila bolše je ali pa če ne greš se lahko kej poslabša in 'razraste' in lahko upliva kej na plodnost?
krogla
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 71
Na forumu od: 18. 2. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a krogla » 07. Sep. 2010 23:16

Mislim, da večina punc najprej opazi kakšne simptome, kot so težave z nerednimi ali neobstoječimi menstruacijami ali pa imajo težave s kožo, težo, poraščenostjo in potem zaradi takih težav pridejo do zdravnika, kjer ugotovijo policistične jajčnike - slednje je moč opaziti s pregledom z ultrazvokom.

Zadeva ni nujna za zdravljenje, če ne povzroča težav, ampak ker jih večina ima, potem zdravijo tiste probleme (recimo punce jemljejo kt, da se vzpostavi reden ciklus ali pa so zaradi kože pri dermatologu itd.), sami policistični jajčniki so lahko večji problem potem pri zanositvi - mnoge punce komaj po aktivnem poskušanju zanositve, ki se ne zgodi, ugotovijo, da so problem prav jajčniki in takrat jih potem aktivno zdravijo samo zato, da potem lažje zanosijo.

Če imaš probleme ali sumiš nanje, ti priporočam obisk pri ginekologu in bo vse jasno.
Ursshie
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 6
Na forumu od: 24. 7. 2013

Neprebrana objavaNapisal/-a Ursshie » 24. Jul. 2013 13:40

No, da se jaz povem svoje izkusnje s policisti. Začeli so se kar naenkrat, ko sem imela divje obdobje... Veliko stresa... Da ne omenim napihnjenega trebuha, mozoljev pod brado in totalno spremenjeno kožo na obrazu(polno vozličkov) in zabuhlost v licih. Menstruacije ni bilo in ginekologinja mi je povedala da imam policistične jajčnike. Dobila sem tabletke (katere sm jemala ze prej in vmes tudi 2x prenehala). Jemala sem jih 4 mesece, potem pa sem se odlocila da bom nehala in poskusila bolj naravno pot pri zdravljenju pcos. Tabletke naj bi uredile cikel, menstruacije so bile takrat redne, brez problemov. Prebrala sem par člankov na internetu, ker imam občutek da ginekologi sploh ne vejo kako bi mi pomagali. Ugotovila sem da je vsa stvar v dieti.
Kajti, policistični jajčniki so presnovna motnja. Nastanejo zaradi nezdravega načina življenja (slaba prehrana kot so ogljikovi hidrati, sladkor, bela moka, itd..., in premalo gibanja ). Sladkor je še en dejavnik, ki pomaga pri nastajanju moškh hormonov v telesu ter pri višanju inzulina.

Okej, to je bila hitra pojasnitev, zdaj pa kako se zdravim:
Po obupnem obdobju brez samozavesti zaradi grde kože in zbuhlosti, bolj temnih brkic (drugace imam zelo svetle) sem se odlocila da bom stvar spremenila. Res da ljubim sladkarije in dobro hrano, ampak ce hocem biti plodna bom morala stvari ki jo imam najraje ukinit. Tako sem zacela z dieto z nizkim glikemičnim indeksom. Jedla sem pirin, ajdov, polnozrnat kruh (ki sem ga spekla sama, tako da je bil brez dodatkov), sadje, zelenjavo, veliko vode, pila sem tudi prečiščeno glino, ki mi je zelo uredila prebavo. Po enem tednu stroge diete (brez kakršnega koli sladkorja, bele moke, špagetov, dolečenega sadja...) sem dobila menstruacijo. :wink:
In ja, v veselje mi je bilo, da je prišla... ampak jaz sem pač sladkosned in takoj sem morala pojesti nekaj sladkega, končno! Tako, da sem jedla tako kot prej vse kar mi je padlo v oči( sicer s slabo vestjo ob vsakem grižljaju). Pretekel je en mesec in mestruacije spet ni, tako da nazaj na dieto. Tokrat zares. Opazila sem tudi da me v jajčnikih 'špika' po vsakem boj sladkem obroku in zjutraj ko se v posteji raztegnem, me močno zbode.
Zelo težko se je boriti proti njim, sploh če rada ješ in uživaš v hrani... Point tega mojega spisa je bil, da se lahko pozdravite same (brez kakršnih koli zdravil in operacij).
Upam, da sem kateri odprla oči in ji bo tole koristilo :) :)
Ursshie
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1674
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 24. Jul. 2013 15:15

Kako lepo povedano! Seveda je vse odvisno od prehrane! Tista menstruacija je prišla samo zaradi prehrane in ne kot učinek hormonskih tabletk. Prav tako ta mesec nimaš menstruacije zaradi prehrane in ne zato, ker ni več učinka hormonov. Pa prosim, da vklopiš sarcasm button :lol:
Ursshie
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 6
Na forumu od: 24. 7. 2013

Neprebrana objavaNapisal/-a Ursshie » 24. Jul. 2013 19:28

V redu, tukaj sploh ni sarkazma. Naj povem še eno izkušnjo moje znanke s hujšimi problemi ( 1 leto brez menstruacije). Nobena dieta ni pomagala, pomagal je samo post. To sem napisala z namenom da pomagam puncam s podobnimi težavami, ne pa za tiste, ki morate komentriati vsako star, ki se vam zdi bull*hit.
Uporabniški avatar
Mishela
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1222
Na forumu od: 5. 6. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Mishela » 24. Jul. 2013 20:51

sej pa je čist normalno, kaj se je dogajalo/je nardila Ursshie.
prehrana pomaga pri ozdravitvi ali izboljšanju pri več kot polovici bolezni, sicer ne moremo trdit, da je v tem primeru bila kriva SAMO prehrana, pomagala pa je definitivno.
dot
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2076
Na forumu od: 27. 4. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a dot » 24. Jul. 2013 21:43

Jaz verjamem, da je sprememba prehrane izboljšala stanje, saj to je splošno znano oz. tudi zdravniki vedno poudarjajo, da je pri PCOS pomembna zdrava prehrana in da je treba vzdrževat čim nižjo telesno težo (ker prekomerna teža še poslabša simptome in zmeša hormone) :) V bistvu priporočajo, da se prehranjuješ tako, kot če bi imel sladkorno bolezen, torej tako, kot je Ursshie opisala (pri PCOS je tudi višja nevarnost za njen razvoj, tako da sta dve muhi na en mah).

Ginekologi verjamem, da ne znajo prav dosti pomagat, bolje je iti na Polikliniko k endokrinologu, tam najprej poudarijo pomen ustrezne prehrane in znižanja telesne teže pri PCOS (če je potrebno), šele nato se probava ostale zadeve :)

@Somebody: očitno nimaš policističnih jajčnikov in nisi še ničesar brala o tem, seveda je to presnovna motnja in pomen hrane / telesne teže ti bodo v vsakem članku ali na Polikliniki v LJ potrdili. Drugo pomagalo so pa hormonske tablete (če žensko kljub ustrezni dieti / teži pesti prekomerna poraščenost, akne, neredne menstruacije).

Trditev, da sami policistični jajčniki nastanejo zaradi nezdravega načina življenja, pa je pretirana oz. ne drži - vzroki so navadno genetski, način življenja / prehrana pa ima potem pomembno vlogo pri tem, kako se bodo znaki kazali. Jaz jih imam baje tudi, že v srednji šoli so mi jih diagnosticirali, pa sem se vedno zelo zdravo prehranjevala in zdravo živela, pa še presuha sem bila v bistvu. Moja zdravnica je bila endokrinologinja, ki se je posebej ukvarjala prav s to tematiko, in je rekla, da prav veliko ne morem narediti, ker je to pač genetsko, hormonske tablete mi niso pomagale, prehrano imam pa itak urejeno :) Na srečo niti nimam kakšnih hudih simptomov, tako da se zaenkrat ne sekiram preveč.
Ursshie
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 6
Na forumu od: 24. 7. 2013

Neprebrana objavaNapisal/-a Ursshie » 25. Jul. 2013 11:20

Res sem malo pretiravala da nastanejosamo z nezdravim nacinom zivljenja, seveda tudi geni pripomorejo k nastanku... Le da v mojem primeru sem res nezdravo zivela, non stop sladkarije, zato sem toliko bolj poudarjala... Kar pa se hrane tice, je vsa stokrat predelana, vsakic ko jemo meso vase vnesemo hornome, ki jih dajejo zivalim, itd... nezdravo do konca, potem pa se cudimo da smo bolni :) Lep dan vsem :)
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1674
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 29. Jul. 2013 12:43

Po definiciji se PCOS diagnosticira, ko so prisotni 2 od 3 kriterijev:
- oligo-ovulacija ali anovulacija (za ologoovulacijo se šteje ovulacija 3-4krat na leto)
- klinični/laboratorijski znaki hiperandrogenizma (poraščenost, akne ipd. oz. preveč moških spolnih hormonov v krvnih testih)
- PCOS vidni na UZ (več kot 12 majhnih antralnih foliklov v ovariju)
Pri PCOS gre za to, da ne pride do razpoka folikla v jajčniku. Zaradi tega ne pride do sprostitve jajčeca (ovulacija) in sluznica maternice ne dobi signala, da se odlušči. Zato ni menstruacije. Za menstruacijo sta potrebna tako ovulacija kot tudi odluščenje sluznice maternice (videno kot krvavitev). Pri PCOS pride sicer do občasnih odluščenj sluznice, vendar ne moremo govoriti o menstruciji, če ni ovulacije.
PCOS je sindrom. Sindrom pomeni skup vseh klinično izraženih bolezenskih znakov, simptomov, patoloških pojavov in značilnosti, ki se pojavljajo pri določeni bolezni. Ker pri tej bolezni ne znamo zdraviti vzroka, se zdravi simptome. Torej: povečano telesno težo in povečano tveganje za SB2 s pravilno prehrano – posebej z zmanjšanjem vnosa sladkorja (oz. insulinsko rezistenco, ki pripelje do SB2 tudi z metforminom). Hirsuitizem, anovulacijo in menstrualne nepravilnosti pa s hormoni.
Če je že govora o teži: ugotovili so, da je bolj kot teža pomembna količina maščobe okrog trebuha. Ta maščoba je zelo metabolno aktivna in izloča določeno snovi, ki se jim reče adipokini. Ti adipokini vplivajo na insulinsko rezistenco in hormone, posledično pa tudi na ovulacijo in hirsuitizem. Torej je res, da hujšanje lahko izboljša potek bolezni, vendar je bolj kot izguba teže pomembna izguba maščobe okrog trebuha. Izguba maščobe torej zmanjša navzven vidne znake, lahko so bolj redne ovulacije, vendar nikoli popolnoma. Poleg tega je to bolj na dolgi rok (visceralna maščoba je zelo trdovratna) – ravno zato je smešno, da bi bila tista menstruacija posledica enomesečnega držanja diete. Velika verjetnost je, da je bil to učinek tablet.
K vsej tej teoriji o čudežnem vplivu ne grejo zraven PCOS ženske z normalnim deležem maščobe in normalno prehrano. Ugotavljajo, da so tu mehanizmi malo drugačni – bolj v smislu iztirjenega hormonskega stanja per se.. pa smo spet pri tabletkah.

Dot: res nimam PCOS. Sem pa veliko prebrala o tem. Mogoče preveč, da bi vse tako enostavno jemala vse to. Če greš malo podrobneje brati o tem, sploh o raziskavah, ki so jih naredili v zadnjih letih, boš ugotovila, da je precej novih odkritij. Kontraindiktornih. Zapletenih. Nejasnih.
Uporabniški avatar
majchy84
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 473
Na forumu od: 22. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a majchy84 » 29. Jul. 2013 13:50

Meni so diagnosticirali PCO/PCOS pred 3-4 leti. Ko sem nehala s KT, sem imela še 3 menstruacije, potem pa 16 mesecev ne. Ginekologinja me je poslala k endokrinologu, nobena od njiju pa mi ni niti enkrat omenila, da moram na kakšno dieto. Prehranjevala se nisem posebej zdravo, res se mi vse nabira na trebuhu (isto je pri fotru). Sem pa imela precej simptomov - vročinski oblivi, poraščenost, teža mi je šla gor, grozni podkožni mozolji in koža na sploh itd. Problem je bil, ker zaradi težav z žilami ne smem jemati kakršnih koli hormonskih zdravil. Endokrinologinja mi je predpisala tablete za sladkorno oz. inzulinsko rezistenco (btw, najhujši tableti, kar sem jih kdaj jemala in upam, da mi jih ne bo treba nikoli več). Po 6 mesecih sem dobila menstruacijo, ki je bila zelo neredna. Po naslednjih 3 mesecih jemanja teh tablet sem se odločila še za alternativno zdravljenje - osteopatijo. Takrat sem po nasvetu osteopatinje nehala jemati tablete (vse skupaj sem jih jedla 9 mesecev), ona mi je "naravnala" jajčnike v pravilni položaj in od takrat imam redno menstruacijo vsak mesec na cca. 30 dni, od tega pa je zdaj 2,5 let. Sicer mi je endokrinologinja potem rekla, da je moja odločitev, če neham s tabletami, ampak da se bo stanje sigurno spet poslabšalo. Tako da zaenkrat trkam, da po tolikem času (še) nimam težav. Teže sicer nikakor ne spravim dol, mi pa zdaj vsaj stagnira na približno isti številki. Mozolji so izginili, koža je spet lepa, poraščenost se je umirila, dlake so spet svetlejše. Sem pa letos spomladi začela z jemanjem konopljinega olja (ki mi je zelo pomagalo pri koži) in prehranjujem se čim bolj zdravo (čim manj glutena, mlečnih izdelkov, sladkarij in nezdravih OH).
Uglavnem, meni so do M pomagali tableti, da so spodbudili jajčnike k pravilnemu delovanju, ampak bom vedno trdila, da mi je najbolj koristila osteopatija pa če je kaj na tem ali pa ne :)
Uporabniški avatar
messfox
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 78
Na forumu od: 4. 6. 2008
Kraj: Nebesa

Neprebrana objavaNapisal/-a messfox » 02. Avg. 2013 6:29

G mi je 2 leti nazaj povedala, da imam policisticne jajcnike. Menstruacije nisem imela, ampak po 20 dni in vec rjavi izcedek, to pomeni da so ciste krvave (ne vem, kaksni so simptomi pri vodnih cistah). Normalno menstruacijo sem dobila po enem mesecu jemanja homeopatskih zdravil, ki sem jih jemala 6 mesecev (KT ne smem jemati). G mi je povedala, da s homeopatskimi zdravili se da uravnovesiti hormone, ne pa zdraviti polocisticnih jajcnikov. Ultrazvoka po zdravljenju nisem delala, ampak ga se bom. Me zanima, ce imam se vedno ciste ali ne Ce so ciste krvave, se zenski vlece rjavi izcedek. Ne vem pa kaksni so simptomi za vodne ciste
Love is for sharing
Uporabniški avatar
messfox
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 78
Na forumu od: 4. 6. 2008
Kraj: Nebesa

Neprebrana objavaNapisal/-a messfox » 02. Avg. 2013 6:32

G mi je 2 leti nazaj povedala, da imam policisticne jajcnike. Menstruacije nisem imela, ampak po 20 dni in vec rjavi izcedek, to pomeni da so ciste krvave (ne vem, kaksni so simptomi pri vodnih cistah). Normalno menstruacijo sem dobila po enem mesecu jemanja homeopatskih zdravil, ki sem jih jemala 6 mesecev (KT ne smem jemati). G mi je povedala, da s homeopatskimi zdravili se da uravnovesiti hormone, ne pa zdraviti polocisticnih jajcnikov. Ultrazvoka po zdravljenju nisem delala, ampak ga se bom. Me zanima, ce imam se vedno ciste ali ne Ce so ciste krvave, se zenski vlece rjavi izcedek. Ne vem pa kaksni so simptomi za vodne ciste
Love is for sharing
Uporabniški avatar
Mishela
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1222
Na forumu od: 5. 6. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a Mishela » 02. Avg. 2013 12:30

ko govorite o teh aknah in poraščenosti, kak to zgleda? kakšna slika bi bila zaželjena :)
je res ful opazno al je pač malo več mozoljev kot ponavadi?
aannaa
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 4
Na forumu od: 31. 1. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a aannaa » 21. Jan. 2017 20:23

Meni so diagnosticirali sindrom policističnih jajčnikov dobrih 5 let nazaj in takrat mi je endokrinolog predpisal aldactone 100mg, ki mi je zelo pomagal. Sedaj sem bila ponovno na pregledu, kjer je dohtarca rekla, da moram postopoma zmanjšati in nato ukiniti te tablete, predpisala oziroma priporočala pa mi je metformin Gluckophage. Zanima me, ali je katera to že jemala? Slišala sem namreč, da ima veliko stranskih učinkov in zato me močno odbija, da bi te tablete pila. Naj omenim še to, da sem se vpisala v fitnes, kjer imam osebno trenerko, ki mi pomaga pri hujšanju tako z vajami kot tudi z dieto, prvi rezultati so že vidni. Mislite, da moram vseeno piti gluckophage, glede na to, da nameravam po naravni poti shujšati, živeti bolj zdravo itd in se bo pač stanje s sindromom nekako uredilo oziroma vsaj izboljšalo že zaradi tega?

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov