Mooncup

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

CaliLove*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1011
Na forumu od: 31. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a CaliLove* » 09. Dec. 2011 22:52

Ker smo med menstruacijo bolj dovzetne za infekcije. Previdnost ni odvec, sicer pa prekuhavanje nic ne skodi in tudi ni ne vem kaksno zahtevno in tezko opravilo. Ce ne drugega, se s tem odstrani vonj in obarvanost in s tem podaljsa zivljenjska doba skodelice.

Med sexom pa se zelo poveca vlaznost, ki je vaginalna naravna obramba pred infekcijami in okuzbami. Zato ni treba, da si ga dragi prekuha. :)
I can explain it to you. But I can't understand it for you.
Uporabniški avatar
HčiLune
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 119
Na forumu od: 20. 9. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a HčiLune » 16. Dec. 2011 17:10

mal čudno bo tole vprašanje.. samo me zanima, ker si nameravam it podaljšat nohtke (sicer ne bojo tako zelo dolgi).. A mate tiste, ki mate dolge nohte, probleme z vstavljanjem in iztavljanjem skodelice (špikanje kože) ?
..worrying is dreaming in the wrong direction..
Uporabniški avatar
Jess°
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 189
Na forumu od: 20. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Jess° » 01. Jan. 2012 19:41

Namen imam nabavit lunettko, sedaj pa se zaplete pri izbiri velikosti. Po enih kriterijih bi lahko nosila 1ko, po drugem pa 2ko, zato me zanima kakšne so vaše izkušnje in kaj je najbolj pomembno pri izbiri?

Sem 21 let stara, rodila še nisem, aktivno se ukvarjam s športom, menstruacija je prva dva dni kar močna, devica nisem več..

Piše da bi po vseh kriterijih lahko imela 1ko, pa vendar mi zaradi pač močnejših menstruacij priporočajo 2ko. Malo sem sedaj v dvomih katero izbrati, najrajši bi izbrala 1ko, pa pač sprazniš skodelco malo pogosteje v prvih dneh, ali kako?
LepaVida
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 47
Na forumu od: 12. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a LepaVida » 03. Jan. 2012 9:23

hm : sem se tudi samam poglabljala glede velikosti in je veliko na tem kako močno imaš, ker ko zares lije ven iz tebe je 1ka premalo in gre kar mimo sten. 2ka pa drži.
V pomoč pa je tudi tale copy paste:

1. Moč menstrualne tekočine.

Ugotovili smo, da je to najbolj pomemben faktor pri izbiri prave velikosti skodelice. Kot glavna formula, bi lahko rekli, da je velika skodelica, torej model 2, primerna za močne krvavitve oz. močan menstrualni tok in majhna skodelica, model 1, je primerna za šibek menstrualni tok.

2. Anatomija.

Vse ženske se med seboj razlikujejo po anatomiji.Taki faktorji so:

Starost.Model 1, je bil v originalu narejen za lažjo uporabo pri mladih dekletih, ki šele začnejo z uporabo Lunette. Mlada dekleta imajo ponavadi močnejše vaginalne mišice in tako lahko manjšo skodelico lažje vstavijo. Vaginalne mišice z leti izgubijo na svoji prožnosti in postanejo bolj ohlapne, zato veliko žensk začne uporabljati večjo menstrualno skodelico v nekem življenskem obdobju, ko začutijo potrebo. V življenju vsake ženske pride tudi do hormonskih sprememb, recimo pri nosečnosti, te spremembe lahko vplivajo na menstrualni tok. Neko pravilo, ki naj bi veljalo je, da je velikost 2 primerne za vse odrasle starejše ženske.

Devištvo. Priporočamo manjšo Lunette oz. velikost 1, za vsa mlada dekleta, ki še niso imele spolnih odnosov, tudi v primeru močnejšega menstrualnega toka, zaradi močnejših vaginalnih mišic in deviške kožice, je manjšo Lunette 1, lažje vstavljati in izstavljati.

Nosečnost. Po porodu priporočamo Lunette model 2, kajti med nosečnostjo se nožnica spremeni, hormoni spremenijo konstrukcijo kosti ter vaginalnih mišic.

Maternični vrat. S prstom lahko otipamo, kje je lociran maternični vrat med menstruacijo. V kolikor je maternični vrat pozicioniran zelo nizko, je bolje uporabiti manjšo Lunette, ker je krajša in se po vsej verjetnosti bolj prilega vaši nožnici.

Aktivni športi, kot so joga in pilates. Športi, ki okrepijo vaše osrednje mišice, delujejo tudi na mišice medeničnega predela. Ženske, ki se aktivno ukvarjajo z tovrstnimi športi imajo zelo močne vaginalne mišice tudi kasneje v življenju. V tem primeru se lahko odločite za manjšo Lunette model 1.

upam, da ti je vsaj malo v pomoč :)
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1122
Na forumu od: 8. 5. 2010
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a White_Widow » 03. Jan. 2012 23:29

Jaz sem mela zmeri močne M, pa tut nisem vedla, a nej uzamem 1ko al 2ko. Sam že 1ka mi je zgledala velika, pa sem jo kr uzela. No pa se nisem nč zmotla, 2ka bi mi bla po vsej verjetnosti prevelika (se mi zdi, da je že ta čist "na knap" not:)) Sem prej menjala tampone na 3ure (sicer samo prvi dan, dva), pa mi tale tamala lunetka čist zadostuje. Po 10urah NI bila polna, 12ur bi zdržala brez problema.

Tamponi zavajajo glede količine M. Šele zdej vidim, da sploh nimam tok močne :)
CaliLove*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1011
Na forumu od: 31. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a CaliLove* » 03. Jan. 2012 23:57

Ja, to je res. Povprecna izguba krvi med eno menstruacijo je 35-40ml. Za normalno menstruacijo se steje do 80ml krvi. Povprecna lunetka zadrzi 30ml krvi, tako da ce se ti popolnoma napolni vec kot 3x, potem je to ze zelo mocna menstruacija (in imas verjetno tudi tezave s slabokrvnostjo). Tako da ce ne krvavis nenormalno mocno, ti bo ustrezala 1ka.
I can explain it to you. But I can't understand it for you.
Uporabniški avatar
Jess°
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 189
Na forumu od: 20. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Jess° » 04. Jan. 2012 21:40

Ja, tisto ˝razpredelnico˝ sem tudi jst gledla, pa sm bila nekako zmedena zaradi te velikosti. Ker prva dva dni mam kar močno ja (lahko pa da se meni to samo zdi? :D). Ostale dni je pa itak šibka. Tako da bom najbrž vzela kar 1ko, mislim da ne bo nobenih problemov v prvih dneh, jo bomo malo pogosteje menjali, spim pa itak 6,7 ur, tk da bi tu tud moglo zdržat :D

Hvala punce za mnenja! :)
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1122
Na forumu od: 8. 5. 2010
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a White_Widow » 05. Jan. 2012 15:31

Sicer nima veze z lunetko, ampak bom kar tuki vprašala. Torej..
Kolikor berem, vse ponoči uporabljate lunetko, tampone, vložke, itd... Jaz niti mini vložka ne rabim, meni ponoči kar zgine M. Je to sploh normalno? Še kera taka?
Uporabniški avatar
Jess°
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 189
Na forumu od: 20. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Jess° » 05. Jan. 2012 17:23

Ne da mi zgine, saj je še vedno prisotna, vendar jo je malo na vložku (kljub temu da imam močno). Ponaavadi ko se vstanem oz. ko grem na wc pa kr šibne velika količina krvi vn. Tk da najbrž kje ta kri ˝počiva˝ ko ležiš, pa se izloči potem ko se vstaneš. No, malo po kmečko razloženo, sam jst si nekak tak predstavljam. Naj me katera popravi če sem napačnega mišljenja :D
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1122
Na forumu od: 8. 5. 2010
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a White_Widow » 05. Jan. 2012 19:27

te razumem, ampak tudi ko vstanem, kar dolgo traja da kaj priteče. šele po kakšni uri se začne spet "normalna" M.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2446
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 05. Jan. 2012 20:00

Pri meni je isto. Razen prvo in drugo noč ponoči nimam menstruacije, čeprav je čez dan še vedno močna. Tudi pri meni se začne kaj dogajat šele kake 2 uri po tem, ko vstanem. (Ampak nisem bila pa nikoli pozorna, ali je enako, če bi recimo ful prej al pa ful kasneje vstala, ponavadi bolj al manj ob isti uri vstajam. Hm? :gruebel: )
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2157
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 06. Jan. 2012 22:14

Eh, jaz ko se vstanem, se mi kar vlije. Ponoči je ful ful malo, ko se vstanem je pa, kot da bi kozarec okrog obrnil :D Ok, pretiravam, ampak za kak štamperli bi pa naneslo :razz: Pa še tisto malo, kar ponoči priteče, gre vedno v neko čudno smer, tako da že v tistih davnih časih pred lunetko sem vedno uporabljala tampone, sicer bi mogla zaradi 3 kapljic imet big size vložke, v kerih se počutiš kot inkotinentna bica v plenicah.
Thnx god za mojo lunette.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7639
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 07. Jan. 2012 0:09

^^lucky you, jz sem mela poplave v prvih dneh :nein: (in the before time, pred lunetko :D)

Bolj mi je smešno, kako vsak mesec znova uspem pozabit, da 4. dan kar zgine M., enostavno je pač ni, potem 5. & 6. dan še mal zajebava :confused:
Uporabniški avatar
Anjeske
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 876
Na forumu od: 13. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Anjeske » 07. Jan. 2012 23:17

Jaz jo imam prvo in drugo noč normalno, potem pa tudi kar izgine. Menstruacijo imam povprečno tam nekje 5 dni.
Uporabniški avatar
Jess°
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 189
Na forumu od: 20. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Jess° » 12. Jan. 2012 17:10

Aleluja!

Tudi js držim mojo novo lunetko v rokah in mi je kar malo grozna zadeva, tak velika deluje, čeprav sem vzela model 1. Sem pa čist neučakana in komaj čakam da skočim pod tuš in sprobam to zadevo. Can't wait :D

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov