Laserska odprava dioptrije

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Si želiš lasersko odpraviti svojo dioptrijo?

Da.
3
60%
Ne.
0
Brez glasov
Bi, pa si ne upam.
0
Brez glasov
Bi, pa nimam denarja.
2
40%
Skupaj glasov : 5

funny baby
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 299
Na forumu od: 23. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a funny baby » 11. Okt. 2008 12:50

Jaz sem delala preko študenta na očesni kliniki :). Ja, te intubirajo. Na kakšno operacijo pa greš? Mogoče veš ime zrdavnika, ki te bo operiral oz. se je do zdaj ukvarjal s tabo? Ti bom lahko kaj več povedala... Recimo za sivo mreno je čakalna doba do 2 meseca (od dneva vpisa), za presaditev roženice pa različno (ko pač te pokličejo in imajo zate primernega darovalca). Če pa je stvar nujna, si pa itak isti ali pa drugi dan na vrsti. Najdaljša čakalna doba je res za presaditev roženice, ker pač ne morejo določit datuma (ni odvisno od operaterja, ampak kdaj dobijo zate primeren transplantant).[/quote]

Operacija skiljenja.
Uporabniški avatar
small_star
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 581
Na forumu od: 30. 3. 2008
Kraj: made & heaven

Neprebrana objavaNapisal/-a small_star » 11. Okt. 2008 14:46

Ah, to pa ni težka operacija... Operira pa dr. Kosec (ženska). Ona je prav faca. Ponavadi so bili takšni pacienti sprejeti na oddelek po 13 uri na sredo. V četrtek so bili operirani, v petek pa že lahko šli domov. In to že kmalu v petek, ker ona napiše odpustno pismo. Kolikor se meni zdi, greš pri takšni operaciji med prvimi domov (pri drugih operacijah v očesu si dlje časa v bolnišnici). Za čakalno dobo žal ne vem, sam mislim, da niso čakali 1 leto, bistveno manj. Če so ti obljubili, da ti bodo sporočili datum, ti ga bojo. Ta zdravnica operira ob četrtkih, otroke še bolj pogosto.
NiKoLi Ne ReCi NiKoLi
funny baby
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 299
Na forumu od: 23. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a funny baby » 11. Okt. 2008 16:46

Vem, da ni tezka operacija, zato se mi pa zdi cudno zakaj intubacija...?
Glede cakalne dobe me pa zanima zato, ker na sprejemni pisarni pise, da je za prve nenujne primere cakalna doba 6 mesecev. Zdaj pa ne vem a za prvi pregled ali za operacijo? Ker jaz sem namrec za prvi pregled cakala priblizno 6 mesecev. Nekje pa sem brala, da se caka tudi 1 leto na operacijo.
Uporabniški avatar
small_star
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 581
Na forumu od: 30. 3. 2008
Kraj: made & heaven

Neprebrana objavaNapisal/-a small_star » 12. Okt. 2008 14:17

Pri vsaki operaciji v splošni anesteziji je potrebna intubacija. Tudi jaz sem jo imela, ko so mi v splošni anesteziji odstranili vse 4 zobe. Vrjetno je čakalna doba za prvi pregled 6 mesecev. Siva mrena je recimo dosti pogostejša od škliljenja, pa je čakalna doba 2 meseca. Jaz vrjamem, da boš na vrsti v manj kot letu dni.
NiKoLi Ne ReCi NiKoLi
funny baby
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 299
Na forumu od: 23. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a funny baby » 12. Okt. 2008 20:53

Hvala small_star. Zdaj me pa se neki zanima, mene sicer same operacije ni tolk strah, bolj me je strah anestezije. A ima kdo kaksne izkusnje? Kako je pol, ko se zbudis,...? Pa lahko se kdo drug kaj napise, da ne bo samo small star pisala :wink: tako no, da bom priblizno vedela kaj lahko pricakujem.
petra90
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 5
Na forumu od: 14. 7. 2010
Kraj: LJUBLJANA

Neprebrana objavaNapisal/-a petra90 » 03. Avg. 2010 8:21

Zanima me, če si kdo želi laserske odprave dioptrije? se je kdo s tem že spopadel?
PETRA
funny baby
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 299
Na forumu od: 23. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a funny baby » 14. Nov. 2010 0:32

No jst se zdaj cakam na tole operacijo. Je bila zdravnica baje na porodniski. In sem imela pred 1 mesecem spet pregled. In dejansko sem na vec spletnih straneh opazila, da je cakalna doba 1 leto, zdaj pa me zanima, ce kdo ve, glede na to, da sem bila ze pred 2 leti vpisana v cakalno knjigo, ce se to zdaj spremeni in bom po zadnjem pregledu zopet cakala 1 leto?

Sem pa opazila tule na forumu, da barbie_girl_85 dela v anesteziji pa me zanima, ce bi lahko napisala malo kako poteka anestezija, kako je pred in po... :) Sicer operacija skiljenja verjetno ni neka dolga in huda zadeva... ampak anestezija je le anestezija.
Mr. Nobody
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 266
Na forumu od: 23. 10. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Mr. Nobody » 14. Nov. 2010 1:56

Pri vsaki operaciji v splošni anesteziji je potrebna intubacija? Tole pa ne bo držalo. Imel sem operacijo pred nekaj meseci, v splošni anestaziji in intubacije niso izvedli.

Funny baby, tudi mene same operacije ni bilo niti malo strah, sem se pa zelo bal anestazije. Tisti strah in dvomi, če se bom še kdaj zbudil, lol. Sploh ne vem, če sem bil že kdaj prej tako živčen aaaaa. :D To sem tudi povedal (zelo prijazni) anesteziologinji, ko so me pripeljali v predprostor operacijske dvorane. Povedala mi je, da naj me nič ne skrbi, da bodo poskrbeli, da bo vse potekalo, kot mora, nakar mi je dala pomirjevalo in sekundo za tem je bilo vse v najlepšem redu, fantastičen občutek. :lol: Ko sem takoj za tem prišel v operacijsko, mi je na obraz namestila masko, mi rekla, da bova malce zaspala, spomnim se, da sem še dvakrat vdihnil in potem ... tema ... dokler nisem zaslišal sestre, ki me kliče po imenu. Odprl sem oči in si oddahnil, da sem še vedno tukaj, živ in zdrav. :D Počutil sem se tako, kot vsako jutro, nič posebnega, nobenih stranskih učinkov (pri nekaterih se lahko pojavi slabost, ampak res redko), skratka super.

Samo brez strahu, vse bo kul. :zustimm:
smotka=)
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 28
Na forumu od: 19. 4. 2007
Kraj: Ljublajna

Neprebrana objavaNapisal/-a smotka=) » 14. Nov. 2010 17:26

Pri vsaki operaciji s splošno anastezijo je potrebna intubacija! Je pa res da paciendt načeloma ne vedo, da so bili intubirani, ker ti tubus odstranijo preden se zavedaš sveta okoli sebe.
Mr. Nobody
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 266
Na forumu od: 23. 10. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a Mr. Nobody » 14. Nov. 2010 17:42

To je pa možno. :)
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 15. Nov. 2010 10:42

Pa še res je :D

To sem tudi povedal (zelo prijazni) anesteziologinji, ko so me pripeljali v predprostor operacijske dvorane. Povedala mi je, da naj me nič ne skrbi, da bodo poskrbeli, da bo vse potekalo, kot mora, nakar mi je dala pomirjevalo in sekundo za tem je bilo vse v najlepšem redu, fantastičen občutek. lol Ko sem takoj za tem prišel v operacijsko, mi je na obraz namestila masko, mi rekla, da bova malce zaspala, spomnim se, da sem še dvakrat vdihnil in potem ... tema ... dokler nisem zaslišal sestre, ki me kliče po imenu. Odprl sem oči in si oddahnil, da sem še vedno tukaj, živ in zdrav. biggrin


Fajn, da maš lepe spomine na anestezijo :wink: Kje pa si bil operiran?

Če lahko ugibam, bi rekla ORL ali MA-FA :D Mi nekako "ne liči" na klinični tole :P
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
funny baby
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 299
Na forumu od: 23. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a funny baby » 15. Nov. 2010 11:51

Hvala Mr.Nobody :)

Kje pa ti delas barbie, ce ni skrivnost? :)
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 15. Nov. 2010 12:13

Večinoma na kliničnem, grebem se za ORL :D Sam je tam že toliko "starih ORL mačkov", da težko prideš tja :?

Pri anesteziji smo vbistvu "vsi povsod" - na voljo vsem kirurškim službam, lokacije nam uravnava tedenski razpored. Vodilni poskrbijo, da se "kroži", ko si pa že malo v letih, pa si lahko izbereš "svoj kotiček" in potem te 90% časa razpisujejo na željeno lokacijo :D

--------------------------------------------------------------------------------
Pa nič se bat anestezije...."svetovne statistike navajajo 3-5 smrtnih primerov na en milijon izvedenih anestezij" :wink:
Samo resno vzemi navodila, in NIČ JEST IN PIT (tud kadit ni fajn). Sicer ti bo tako slabo, da boš cel dan bruhala (pa pustimo zdej bolj nevarnejše posledice ob strani) :wink:
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 15. Nov. 2010 13:07

funny baby napisal/-a:Sem pa opazila tule na forumu, da barbie_girl_85 dela v anesteziji pa me zanima, ce bi lahko napisala malo kako poteka anestezija, kako je pred in po... :) Sicer operacija skiljenja verjetno ni neka dolga in huda zadeva... ampak anestezija je le anestezija.


Sem šele sedaj videla..

Kako poteka anestezija?
Najprej dobiš premedikacijo, kot je mr. Nobody napisal:
nakar mi je dala pomirjevalo in sekundo za tem je bilo vse v najlepšem redu, fantastičen občutek.
. Dajemo Dormicum, po katerem si malo zaspan in mal te mede. Navadno ga dobiš zvečer (da lažje spiš in ne razmišljaš o OP) in zjutraj, pol ure pred predvideno operacijo. Lahko tudi samo pred Op.
Potem v postelji čakaš, da pride pote sestra in te odpelje v operacijske prostore. Hodit ne smeš, ker se ti lahko zvrti in padeš (zato je fajn it lulat preden popiješ Dormicum), v op greš ali leže na postelji ali v vozičku.

Premedikaciji sledi indukcija - aplikacija močnih zdravil, po katerih boš zaspala. Lahko jih aplicirajo preko obrazne maske in jih vdihuješ, lahko v žilo preko venskega kanala, ki ti ga nastavijo predhodno. Po tem se ne boš spomnila ničesar več.
Ker med spanjem lahko jezik zdrkne nazaj in zapre dihalne poti, moramo poskrbeti, da bodo le te zaščitene. To lahko storimo z laringealno masko, tubusom (ali ročno, ampak to se ne dela več). Ponavadi intubiramo. Vse, kar boš čutila/vedela o tubusu, bo suho grlo in siljenje na kašelj, ko se zbudiš. Če OP traja dalj časa, vstavimo tudi urinski kateter, da odvaja urin tokom operacije. V kolikor kirurg za poseg potrebuje ohlapne mišice, dodamo določena zdravila, ki odvzemejo reflekse, takrat pa je potrebno bolnika priključiti na umetno dihanje.
Ko kirurg konča z operacijo, ustavimo dovod anestetika in pacient se začne počasi prebujati. Zbudiš se navadno v prebujevalnici, ob tebi bo anestezijska sestra.

Cel čas operacije si na "monitoringu". Kar pomeni, da konstantno spremljamo srčni utrip, delovanje srca (EKG), krvni tlak, telesno temperaturo, količino kisika v krvi, hitrost in globino dihanja ter globino anestezije. Tko da...Big brother te gleda :wink:
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
funny baby
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 299
Na forumu od: 23. 9. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a funny baby » 15. Nov. 2010 22:52

barbie ti mi pa misli beres :D ravno to sem tud jst razmisljala - kdaj it lulat :lol:
Ker jst imam ze tako ful z mehurjem probleme, ce sem ful zivcna al pa, ce me ful zebe moram ful skoz lulat hodit.
Ma jst to operacijo cakam ze 2 leti in to mi je najhujs v bistvu. Pol skoz razmisljam kaj bo pa kako bo... :)

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov