Kontaktne leče

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 06. Nov. 2011 16:31

claire napisal/-a: leče menjat po občutku. še nikoli mi ni nihče rekel, da je mesečne leče treba zavreči po enem mesecu od odprtja. mišljen je mesec nošenja.


Ne, mišljeno je 30 dni od dneva, ko odpremo embalažo. Rok uporabe je marketinški trik tako pri lečah, kot kruhu al pa soku.

odgovor optika, miti o očeh
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
spice girl
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1624
Na forumu od: 31. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a spice girl » 06. Nov. 2011 20:30

claire napisal/-a:^^ sploh nič ni nate konkretno letelo.

sicer pa- igrati se, pomeni nositi te vsesplošne leče, če že. 8pam da si si dobro dala pregledati oči, ker je minimalni procent ljudi, ki lahko nosijo te masovke dan nadan.- to je bilo pa meni rečeno. :D + sem si že naredila škode dovolj z lečami, tako da ja...


Saj vem, da ni... povem samo, kaj si mislim.

Sicer pa ja, oči mi pregledajo na vsakem okulističnem pregledu, poleg tega, pa leč ne nosim vsak dan. Smo če grem vn...zdaj pa še to ne, ker imam nova očala z novo dioprtrijo tako da grem v trgovino in na sprehod kar z očali- prej pač nisem mogla, ker sem zaradi stare dioptrije preslabo videla. So me pozdravljali, jaz pa kot konj mimo, ker nisem vedela kdo je :D
Uporabniški avatar
schpeltza
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 703
Na forumu od: 28. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a schpeltza » 07. Nov. 2011 14:00

100 ljudi, 100 mnenj. Bom jaz vrjetno kar svojega okulista vprašala pa je. Se mi pa čudno zdi, zakaj naj bi se leče v "moji" tekočini "pokvarile", v "originalni" pa ne... Kaj pa vem. :?
"Nicht die Schönheit entscheidet, wen wir lieben, sondern die Liebe entscheidet, wen wir schön finden." (Sophia Lauren)
spice girl
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1624
Na forumu od: 31. 3. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a spice girl » 07. Nov. 2011 15:47

Verjetno zato, ker naj bi bile originalno "neprodušno" zaprte... pa še uporabljene niso bile, torej ni bakterij,... Pozanimaj se, najboljše je dobiti več mnenj in se potem vsak odloči zase.
Uporabniški avatar
arrow
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 800
Na forumu od: 5. 11. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a arrow » 07. Nov. 2011 18:56

Ma to je tko, kot pri lečah in odstranjevanju ličil, vprašaš različne ljudi in dobiš različne odgovore. Če se niti zdravniki ne strinjajo med sabo niti optiki, potem je pač na nas, da se odločmo komu bolj zaupamo. Sicer je pa oko tako občutljivo, da nam hitr pove, ko mu kej ne paše (več).
I fear to keep an open mind, for there are those who would use it as a door to my soul.
Informatorka
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 1
Na forumu od: 19. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Informatorka » 20. Nov. 2011 10:03

Sicer že stara tema a, če bo komu prav prišlo ... Js sm najbolj zadovoljna z novimi pjurvižnkami (Purevision 2HD). Kljub temu, da naj bi dnevne bile bolj zdrave se mi zdi, da me manj motijo.

Kar se cene tiče je baje nakup v tujini najboljša odločitev, sam nekako ni zaupanja trenutno ...
zmajčica*
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 61
Na forumu od: 1. 6. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a zmajčica* » 25. Nov. 2011 13:46

Koliko pa pride poštnina pri nakupu na lecka.si?
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 8839
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 25. Nov. 2011 14:50

^^
lecka.si napisal/-a:Stroški dostave po pošti znašajo 2,50 €, v primeru nakupa blaga nad 26,00 € pa stroškov dostave ni.


Aja, prijavi se na njihove novice. Imajo včasih kode za -10% :wink:
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
Gracia
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 151
Na forumu od: 25. 7. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Gracia » 25. Nov. 2011 19:42

No, jaz na leče vsekakor ne gledam kot na kakšen drug potrošni material. Pri tem se striktno držim tistih 30 dni, ko jih nosim, potem jih zavržem in uporabim nove (nosim mesečne mehke kontaktne leče). Glede na to, da očal več ne nosim od OŠ, nimam problemov z lečami, ki bi jih v moji raztopini hranila recimo en teden in jih ta čas ne bi nosila. Če jih nekaj dni ne bi nosila, bi pa sigurno vsak dan zamenjala tekočino, da ne bi prišlo do kakšne infekcije, ko bi leča spet prišla v stik z očesom.
Sem pa v zadnjem času spet začela razmišljati o tem, da bi za branje, TV in računalnik imela očala, a imam pri očalih še staro dioptrijo (tam nekje -2.00 na desni in -1.50 na levi), zdaj mam pa že nekaj let višjo dioptrijo, tako da bi tudi na očalih morala zamenjat dioptrijo. To je najbrž za plačat, ali ne? Ali se pač samo naročim na pregled, da mi izmerijo dioptrijo (ki je najbrž še nespremenjena kot jih mam na trenutnih lečah od zadnjega pregleda) in dajo na očala višjo dioptrijo, kot je ostala od OŠ (zastonj)? :?
Don't give to anyone the power to put you down. Haters are losers pretending to be winners.
Uporabniški avatar
medvedka
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 156
Na forumu od: 26. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a medvedka » 25. Nov. 2011 21:34

Gracia, stekla niso zastonj. Seveda je treba plačat, samo ne vem pa točno kakšna je cena. Veliko je tudi odvisno od lastnosti stekel (proti bleščanju, tankost itd.) in pa seveda dioptrije. Lahko plačaš npr. samo 20€ al pa 100 in več. Pozanimaj se v optiki. Jaz ravno iz tega razloga nikoli nisem poleg leč imela še kakšnih očal doma, ker se mi je dioptrija v šolskih časih vsake pol leta spreminjala in bi me vse skupaj preveč stalo.
Uporabniški avatar
Gracia
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 151
Na forumu od: 25. 7. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Gracia » 25. Nov. 2011 22:06

No, se mi je zdelo, da bo za plačat, ampak sem mislila, da je to bolj poceni. Ampak kar si naštela (proti bleščanju, tankost ipd.) pa še nanese zraven, tako da na koncu plačaš kar precej... Drugače pa hvala za info. Mislim, da se mi zaenkrat še ne splača, ker se mi dioptrija še ni popolnoma zaustavila. Branju obvezne študijske literature, sem pa tja kakšne neobvezne knjige ter TV-ju in računalniku pa se ne morem izognit. Že tako ali tako skoraj nič ne gledam TV, na računalniku pa tudi nisem več kot uro na dan (vsega skupaj). So že leče dovolj velik strošek. :?
Don't give to anyone the power to put you down. Haters are losers pretending to be winners.
Uporabniški avatar
Libido.
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2891
Na forumu od: 30. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Libido. » 26. Nov. 2011 13:03

Mislim, da si vsaki 2 leti upravičena do tega, da ti zavarovalnica plača nek del za očala. Tako da, če bi res rada imela še očala, ti priporočam, da se naročiš pri okulistu, kjer ti bojo (še enkrat) izmerili točno dioptrijo in boš dobila recept. Če jih rabiš samo za gledanje TV-ja in še to samo za kratek čas, pomojem niti ne rabiš antirefleksnih stekel (jaz jih imam zaradi vožnje ponoči). Če ti kaj pomaga glede cene - jaz imam dioptrijo -1.5 in sem dala za eno stekelce 40€ (steklo, antirefleksna prevleka,..) - samoplačniško, ko sem po nerodnosti razbila očala. Zdaj s tistim deležem, ki ga doplača zavarovalnica, bi prišlo še nekaj manj. Za to kar ti potrebuješ, bi ti bilo verjetno dovolj navadna plastična stekelca, samo z dioptrijo, brez ostalih 'dodatkov', kar bi te cenovno prišlo še manj. Pomojem najboljše da greš res kar k okulistu in se potem (ali pa prej) za ceno pozanimaš v optiki.
Let's swim to the moon .....
Uporabniški avatar
delfinchek
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 439
Na forumu od: 3. 6. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a delfinchek » 28. Nov. 2011 20:10

Ja, pojdi k okulistu po recept. Včasih je zavarovalnica plačala pb 8000 sit na šipco (se pravi čisto osnovno; za tanjšanje, antirefleks... je bilo potrebno doplačati). Jaz sem si nekoč dala delat sončna očala z dioptrijo in ker sta že minili 2 leti od zadnjih šipc na recept, mi je del plačala zavarovalnica.

Ne vem pa, koliko zdja doplača, ker že nekaj časa nosim leče, dioptrija se mi pa ni spremenila, tako da za gledanje tv ipd imam še stara očala. Se ti pa v vsakem primeru splača iti do optika.
Uporabniški avatar
schpeltza
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 703
Na forumu od: 28. 1. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a schpeltza » 01. Mar. 2012 15:45

A ima katera izkušnje z lečami Focus Dailies All Day Comfort?
"Nicht die Schönheit entscheidet, wen wir lieben, sondern die Liebe entscheidet, wen wir schön finden." (Sophia Lauren)
optometrist
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 1
Na forumu od: 18. 3. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a optometrist » 18. Mar. 2012 9:43

*mala* napisal/-a:Js sploh ne gledam več koliko časa časovno nosim leče. Nosim po občutku. Ko čutim, da mi ne ustrezajo več, da "nagajajo", vzamem nove.

Bi pa rada malce bolj strokovno slišala kaj se začne z lečami dogajat po 14 dneh, da niso več primerne? Kaj se zgodi 15 dan? :D

3 tedne jih nekak brez problema nosim vedno.


Vidim da je v tej temi veliko nerešenih vprašanj in tudi napačnih trditev zato sem se odločil da se tudi sam registriram. V kolikor so kakšna vprašanja glede leč na dan z njimi. Poskusil bom odgovoriti po svojih najboljših močeh.

Leče so v originalni embalaži sterilizirane (bakterije niso prisotne) zato so uporabne tudi več let. Seveda se to spremeni takoj ko leče odpremo. Ko so leče v očesu so v kontaktu z solznim filmom, ki pa seveda ni sestavljen samo iz vodnega dela. In ravno tu je problem. Na kontaktni leči se naberejo proteini in lipidi iz solznega filma, ki se ne odstranijo v celoti niti pri uporabi peroksidnih tekočin, kaj šele pri ostalih. Prav ti depoziti ob ponovnem kontaktu z očesom lahko povzročijo diskomfort in infekcijo ki se preko solznega filma prenese na druge dele očesa. Z podaljševanjem roka uporabe se tako podaljšuje tudi riziko infekcije saj je dopozitov na leči čedalje več.

No da se vrnem še na originalno sporočilo na katerega odgovarjam. Kaj se zgodi 15 dan.??? Čas ki je potreben da se nekateri depoziti spremenijo v patogene organizme je 14 dni. Torej 14 dni od prvega kontakta z očesom. Zato tudi trdim da so leče uporabne kolikor določa proizvajalec od tistega dneva ko leče odpremo ne glede na to kako pogosto jih nosimo. Seveda to še ne pomeni da bomo dobili infekcijo 15 dan vendar pa se riziko poveča.

Oči so samo ene zato jih čuvajte :!:
Bc. Jaka Kukovič, optometrist

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov