Kolonoskopija

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

emini
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 7
Na forumu od: 4. 8. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a emini » 07. Avg. 2008 17:49

ja priprave ne pregled so hudičeve. Moraš spit 9 litrov donata v dveh dneh. Se splača ker potem tudi pregled ni težak in boleč. Sicer so pa bolečine odvisne od tega koliko imaš črevo vneto. Če imp stene zelo vnete potem boli ker se je cev dotakne. Če pa nimaš vnetja pa sploh ne boli, in kot ste že napisali je samo smešen občutek.
Ne se bat, ker to stvar samo še poslabša.
lp
Uporabniški avatar
allessya
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 702
Na forumu od: 9. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a allessya » 07. Avg. 2008 21:55

Uh, s tem mam pa tudi jaz izkušnje. Kot kronova bolnica sem obsojena na doživljenjske kolonoskopije na vsakih nekaj let. :? Do zdaj sem kolonoskopijo opravljala 2x. Prvič je bolelo ko hudič, postalo mi je slabo, nazadnje so me že polivali z vodo in na koncu obupali, ker me je res zvijalo od krčev, tako da so končali pri 60 cm. Drugič je šlo vse kot po maslu (seveda v drugi bolnišnici, drugi zdravniki), pregledali so celo debelo črevo in tudi prvih 20 cm tankega (kjer se nahaja vnetje) brez problemov.

Zadeva je res neprijetna, toda ne boli tako strašno, če seveda zdravnik in pomočniki preiskavo korektno opravijo in če seveda ni drugih dejavnikov, ki bi preprečevali vzdržen pregled (če je recimo vnetje prisotno po celotni dolžini črevesja, če pride do krča, če je črevesje preveč zavijugano in je težko priti s kamero skozi 'ovinke' - tukaj morajo biti predvsem zelo počasni, da ne rinejo nasilno naprej, ker lahko predrejo črevo, itd.). Mene so drugič poučili, da moram med preiskavo pravilno dihati, stiskati predele, kjer začutiš cevko in pritisk (od zraka, ki ti ga dovajajo v črevo, da se razširi), meni je pomagala tudi sestra in mi stiskala trebuh med preiskavo.

Od vsega najhujša je priprava na preiskavo in čiščenje črevesja (odvajalni čaj, 3 litre donata in 4 litre slane raztopine treba popiti v nekaj urah in potem veselo letati na wc :? )

Ko si tam, pa moraš sleči hlače in perilo, se vležeš na bok, pokrijejo te (ali dobiš za obleči smešne kratke hlače z odprtino zadaj), da nisi vsem na ogled in potem se začne. Po črevesu potuje plastična cevka s kamero in lučko, vpihuje se zrak, če delajo odščipe tkiva, pa grejo skozi plastično cevko še s tanjšo gibljivo 'žico', ki ima na koncu neko zadevo s katero odščipnejo delčke sluznice. Meni so sproti razlagali potek, lahko sem opazovala dogajanje na ekranu, vmes pa sem lahko v določenem trenutku na desni strani trebuha videla celo kako lučka proseva skozi kožo (dalo se je lepo videti, ker sem bila takrat res suhcena in imam tanko kožo). Po preiskavi je prav tako kar precej neprijetno. Bila sem izčrpana, zrak se še ni povsem izločil in tako sem še celo uro hodila na wc in iztiskala zrak in izcedek, na poti domov pa sem v avtu čutila še vsak tresljaj, vsak kamen pod gumo in to rukanje mi niti malo ni ugajalo ali ublažilo stanja.

Rekla bi, da ni prehudo (čeprav je bila prva izkušnja zelo boleča), seveda pa je vse odvisno od posameznika.
Uporabniški avatar
LoveLy*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 572
Na forumu od: 14. 7. 2007
Kraj: purple claud

Neprebrana objavaNapisal/-a LoveLy* » 13. Avg. 2008 16:04

meni se je najbolj smilila moja frendica ko je šla skozi to čiščenje črevesa(tisto kaj je za popit)...ki je res totalno ogabno,na koncu ko pa je tja prišla,pa so vse skup nekaj zamučkali in so jo prenaročili in kasneje je spet šla skozi vse to odvajanje...

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov

cron