Ginekologija [Združene teme]

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

CaliLove*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1011
Na forumu od: 31. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a CaliLove* » 17. Jan. 2012 21:58

barbie_girl_85 napisal/-a:Kaj pa bi ti predpisovala najstnicam? Materični vložek? Spiralo? Diafragmo? After pill?


Svetovala bi jim, da uporabijo kondom. KT se mi za najstnice sploh ne zdijo primerne, ker se skoraj nobena ne zaveda morebitnih nevarnih stranskih ucinkov (saj se tudi marsikatera odrasla zenska ne). Njim je vazno, da lahko sexajo, kolikor zelijo. Sploh glede na to, koliko sexajo najstniki danes, je kondom mnogo bolj primerna zascita, ker ce bo punca na KT, se verjetno ne bo zascitila se pred boleznimi, ampak ji bo samo vazno, da ne zanosi.

somebody napisal/-a:se strinjam. ampak tu ni samo problem v zdravnikih in puncah. hormonska kontracepcija je sredstvo s katerim je ženska dobila pravico in možnost, da sama odloča o tem, ali bo zanosila ali ne. za uporabo kondoma se mora odločiti moški in ženska pri tem dostikrat nima besede (kar je žalostno). ali pa celo to, da jo prepriča, da če prekineta spolni odnos, da ni nevarnosti zanositve.
punce, ki pridejo k ginekologu, bi biti že seznanjene z različnimi možnostmi zaščite, o tem kdaj lahko zanosijo... čez celo osnovno in srednjo šolo so neka kvazi izobraževanja o spolni vzgoji. tam bi se moglo o tem pogovarjat, ne pa da je že 20 let predavajo kaj je seks, da to ni noben tabu. sej dons že vsak mulo ve kako zgleda spolni odnos, samo ne (oz. premalo) pa se govori o posledicah in kako jih preprečit. druga stvar je pa to, da jih ne znajo motivirat in da se tamali samo hihitajo.


Zenska lahko se vedno rece NE, ce moski ne zeli uporabiti kondoma. Ce se moski ne odloci za kondom, se zenska enostavno lahko odloci, da ne bo sexala in ima s tem prav tako vso kontrolo nad tem, ali bo zanosila ali ne.
Glede najstnikov in spolne izobrazbe pa itak vemo, da je vecina bolj slabo izobrazena o zanositvi. Ze ce preletis malo forume, vidis, da punce ne vejo, na kaksne nacine lahko zanosijo in sprasujejo, ce so zanosile, ko jim je fant prst dal noter. Tako da ja, dekleta bi morala biti izobrazena, ze preden pridejo k ginekologu, ampak dosti jih na zalost ni.
I can explain it to you. But I can't understand it for you.
Uporabniški avatar
*Eliza*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 583
Na forumu od: 28. 11. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a *Eliza* » 17. Jan. 2012 22:58

somebody napisal/-a:
ti ja. ampak obstajajo punce, k nimajo hrbtenice oz. so tok zaljubljene oz. karkol že. pa je veliko takih...



ja in kako naj bi tle KT ble rešitev? sej ni samo neželena nosečnost posledica nezaščitenega seksa. Kot je napisala CaliLove* - izobrazba o kontracepciji in spolnosti med najstniki je zelo slaba, v večini primerov. In množično predpisovanje KT s strani ginekologov ne bo rešilo te težave.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 18. Jan. 2012 9:08

je pa zmanjšalo umetne prekinitve nosečnosti pri mladih, kar pa tud neki šteje.

barbie_girl_85 je napisal/a:

Kaj pa bi ti predpisovala najstnicam? Materični vložek? Spiralo? Diafragmo? After pill?


Kondom? Cali je samo rekla, da je več vrst kontracepcije, verjetno ni imela v mislih samo tiste, ki ti jih lahko predpiše zdravnik.


Vem. Poznam kondom. Ni bilo vprašanje, ki terja odgovor, ampak retorično, ki pove, da nima "ogromno drugih možnosti", ima pač opcijo kondom.
KT bodo prvo in edino sredstvo, ki se predpisuje, iz razloga, ker kondomov ne predpisujejo, ostale vrste zaščite pa za najstnice niso primerne.

Če je punca stara 16 let in ma rednega fanta (bo seksala like leto dni, vsak dan), gin predpiše tabletke. Veš kokrat v enem letu bi se jima zgodilo, da kondom ne bo pri roki, da jih bo zmanjkalo, da poči.... In najstniki kot najstniki, neodgovorni pa to....zato KT bolje kot kondom. Iz vidika SPB je pa spet druga pesem :wink:
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
delfinchek
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 439
Na forumu od: 3. 6. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a delfinchek » 19. Jan. 2012 22:17

Moja bivša osebna zdravnica mi je z največjim veseljem pisala napotnice in recepte zato, ker sama ni imela pojma, kaj mi je. Če sem jo vprašala, kaj ona misli, mi je rekla, naj malo pobrskam po internetu :wtf:

Ginekolog me je pa tudi samo vprašal, če kadim, potem sem imela pridigo, da moram nehat kadit, sestra mi je zmerila pritisk in to je bilo to. Ko sem po treh preizkusnih mesecih prišla po nov recept, me ni nič vprašala, kako jih prenešam, stranski učinki..., brez besed mi je dala nov listek.
Sicer sem pa čisto navdušena nad KT, ker odkar jih jemljem, me ni več strah, ko se bliža menstruacija. Ponavadi sem za cel dan obležala, bruhala, parkart skoraj skupaj padla, če se nisem takoj ulegla in dala noge v zrak, bolelo me je tako, da sem jokala, se drla... Sicer ne vsak mesec, ampak kar pogosto. Probala vsa možna domača in lekarniška zdravila, edina stvar, ki mi je pomagala, je bil vrel termofor. Ampak res z vrelo vodo, da sem imela opekline po trebuhu, pa me ni nič motilo, samo da je trebuh nehal boleti. S KT se je vse to nehalo.
Uporabniški avatar
aderyn
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 389
Na forumu od: 16. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a aderyn » 22. Jan. 2012 10:27

KT res množično predpisujejo, ampak to je pač trenutno oz. zadnjih 5-10 let tak bum v ginekologiji. Dolgoročni stranski učinki še niso znani, ker ni šlo dovolj generacij mimo, da bi se opazili, in dokler jih ne bo, jih bodo predpisovali kot "najlažjo" oz. "najvarnejšo" zaščito. Če bodo kaki težji stranski učinki, pa se bodo za nazaj tolkli po glavi. Moja G tudi zagotavlja, da ni toliko stranskih učinkov, ampak da je večina stvari v naših glavah.

Jaz že resno razmišljam, da bi jih nehala jemati, ker imam zdaj po kakem letu jemanja vedno več stranskih učinkov. In verjetno se bo en dan zgodilo, da pozitivni učinki (redna M in zaščita) ne bodo več pretehtali negativnih (brez libida, vnetje, pekoči in na splošno slabši spolni odnosi, jokavost za vsako stvar). Pa mislim, da ni vse v moji glavi.

Jaz sem uporabila tiste vaginalete Canesten, potem imela menstruacijo in zdaj, dva dni po menstruaciji imela (oz. vsaj poskušala imeti) spolne odnose. Nisem bila suha, je pa takoj tako peklo, da sploh nisva mogla nadaljevati. Šele zdaj se mi je zdelo, da imam vneto, ne pa prej. Zdaj ne vem ali je Canesten kaj kriv, ali ni deloval, ali mi je škodoval (čeprav naj menda ne bi) ali je samo še kaj razdraženo zaradi menstruacije (čeprav nisem imela nikoli teh težav po menstruaciji).

:cry:
There are no shortcuts to any place worth going.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 22. Jan. 2012 10:40

hahahha 5 - 10 let? Se hecaš? Ene petdeset pa res. In stranski učinki so zelo dobro znani. To je zdravilo. In kot vsako, gre skozi neklinične, kot tudi klinične študije, tako na živalih kot tudi prostovoljcih.

Sploh pa, zakaj nimate kondomov? Ja, vem, ker je lažje. PReprostejše. Cenejše. Zdravniki so pa krivi, da jih gotaš. In ne, jst nimam KT.

KT so zakon, odkar jih imamo, je življenje lažje, manj nezaželenih nosečnosti. In vsaka najstnica, še preden dobi fanta, laufa h G po KT. Ker kondom lahko poči :roll: Ni pa temu kriva zdravnica, kriva je ta lena najstnica, ki išče "lažjo pot".


---------------------------------------------------------------
In ja, je večina v naših glavah. Zamenjaj tipa, boš vidla, kako bo libido narastu, sam naskakovala bi ga. PA jokavost bo tud izginla, prav tako težave z vlažnostjo :D :D :D
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
aderyn
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 389
Na forumu od: 16. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a aderyn » 22. Jan. 2012 10:54

...
Zadnjič spremenil aderyn, dne 05. Nov. 2017 15:04, skupaj popravljeno 1 krat.
There are no shortcuts to any place worth going.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 22. Jan. 2012 11:17

Točno to. Ne zato, ker ti jih G predpiše, da bi čimhitreje opravila. Ampak zato, ker jih TI hočeš. zato, da TEBE ne bi bilo strah, ko kondom poči.
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1122
Na forumu od: 8. 5. 2010
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a White_Widow » 22. Jan. 2012 17:43

ne gre za to, da nimam ob njem libida, ampak ga ne bi imela čisto ob nobenem, pa da se ne vem kdo postavi pred mano.


tko sem tut jaz mislila, dokler nisem spoznala zdajšnjega. Sem poplavljna do kolen, pri prejšnih pa ko sahara.
Uporabniški avatar
niinii
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 193
Na forumu od: 6. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a niinii » 24. Jan. 2012 7:12

Aderyn mogoče ti pa te tabletke ne odgovarjajo. Pri poplavi toliko različnih lahko z lahkoto poveš G, da ti te ne ustrezajo, pa naj ti da druge.
Ne vem no. Jaz pr nobenih tabletkah nisem imela zmanjšanega libida in vlažnosti.
Uporabniški avatar
jozica1
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 409
Na forumu od: 29. 4. 2006
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a jozica1 » 25. Jan. 2012 12:40

zamenjaj tabletke. jaz sem imela pred leti enak problem, zamenjala tabletke in je bila stvar rešena.
Velika ljubezen in velik uspeh sta povezana z velikimi tveganji!
Uporabniški avatar
aderyn
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 389
Na forumu od: 16. 5. 2008

Neprebrana objavaNapisal/-a aderyn » 05. Feb. 2012 17:44

A mi lahko druge KT predpiše kar sestra, če povem, katere želim? Ali moram na pregled in pogovor z ginekologinjo? Na pregledu sem bila namreč pred 1 mesecem in dvomim, da me bodo kmalu spet naročili :?
Zadnjič spremenil aderyn, dne 05. Nov. 2017 15:04, skupaj popravljeno 1 krat.
There are no shortcuts to any place worth going.
Uporabniški avatar
_patchouli_
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2446
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Na soncni strani Himalaje

Neprebrana objavaNapisal/-a _patchouli_ » 05. Feb. 2012 18:51

Sestra ti jih ne bo kar tako menjala, boš morala do zdravnice. Pa saj se bosta verjetno samo pogovorili, par minutk, če praviš, da si pregled imela pred kratkim.
Ko boš poklicala, pač povej, kaj je narobe, te bodo že vzeli.
T00Mika
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 416
Na forumu od: 26. 2. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a T00Mika » 05. Feb. 2012 19:06

aderyn pokliči v ambulanto in se pozanimaj. Glede na to, da si pregled imela pred kratkim, ti mogoče zadevo odobrijo brez posveta pri zdravnici. Sicer ti pa ta posvet ne bo vzel več kot 10 min :)
MetteMHolter
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 8
Na forumu od: 5. 3. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a MetteMHolter » 06. Maj. 2012 13:31

a mogoče katera ve, kako hitro je treba do zdravnika, če sumim na vnetje jajčnikov ??? (vem, da boste zdaj rekle ČIM PREJ) ....
pred 6 dnevi me je začelo tako rahlo obolet, zdej 2 dni me malo bolj, in tudi na otip se čuti nekaj drugače....grem pa jutri na neko poslovno zadevo za 2 dni, in bi najprej v sredo lahko šla na pregled.....

aja, a katera ve, a za take stvari se je tudi treba naročit prej? in si potem na vrsti čez 14 dni ... :lol: :roll:

a obstaja kako domače/naravno zdravilo da malo omilim zadevo za ta 2 dni...

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: Bing [Bot]