Ginekologija [Združene teme]

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
cukr8
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 945
Na forumu od: 7. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a cukr8 » 16. Jan. 2012 20:03

Jp, recepte nekateri res z veseljem pišejo, pa napotnice tudi. Je pač najhitreje tako opravljeno, ker imajo veliko pacientov, hah. Moja trenutna zdravnica me praktično sploh nikoli še ni pregledala, samo tiho je in takoj piše napotnice, tudi če imam samo neko preprosto vprašanje (ki naj bi bilo primerno za splošnega zdravnika), se niti ne potrudi pogledat in reče samo 'bomo videli, kaj bodo rekli' (potem moram pa seveda čakat najmanj pol leta z napotnico oz. it samoplačniško) :| Glede zdravil je pa itak logično, da medicinska in farmacevtska stroka sodelujeta. No, nekateri zdravniki so pa tudi drugačni, poznam eno zdravnico, ki gleda na to, da ni preveč kemije po nepotrebnem in se potrudi z iskanjem najmanj 'škodljive' variante.

Včasih se pa tudi kaj zmotijo, saj to je človeško sicer :D (prejšnja zdravnica me je npr. prepričevala, ko se mi je na prstu na nogi pojavila bulica, da je to neka tvorba, nastala zaradi kalciniranja in da se jo bo dalo samo kirurško odstranit :eek: Pa sem jo vprašala, če ni mogoče, da bi bila ta samo zamašena lojnica /dlačni mešiček, ker meni je tako zgledalo in je nastalo zaradi nekih tesnih sandalov, ki ne dihajo... in me je zavrnila, da sploh neee, in da bo treba nujno h kirurgu, čeprav to odsvetuje, ker so po rezanju lahko še hujše komplikacije in bom imela še več težav. V glavnem, na koncu se je kmalu izkazalo, da je bila zamašena lojnica, doma sem počila merhuček in vse je ok). Svoje telo včasih človek še najbolje pozna, četudi nima strokovne izobrazbe s tega področja :D

Glede ginekologov pa sicer nimam veliko izkušenj - no, pred leti sem se po telefonu naročala na preventivni pregled in sestri zraven še mimogrede omenila, da sem opazila nek izcedek (sploh ne vem več, kaj je bilo, v bistvu nič, verjetno malo belega toka en dan, samo sem za vsak slučaj omenila) in mi je brez nadaljnjih vprašanj naročila, naj kar pridem nasl. dan tja po neko zdravilo proti glivicam brez pregleda :eek: Sem rekla, da se mi ne zdi, da je to to, pa je samo odvrnila, da nič hudega, tudi če niso, si bom pač 10 dni tisto zdravilo tlačila noter / mazala, ker itak ni nič narobe, če se s tem mažeš, tudi če ne rabiš :D :D Hmm, nekako nimam želje se brez vzroka silit z zdravili, sploh na takem področju, kjer bi si po možnosti še res kakšno ravnovesje porušila :nixweiss: (pri čemer nisem imela nikoli nobenih težav, niti sp. odnosov še nisem nikoli imela takrat ne nič). Izcedka pa itak ni bilo več nasl. dan, na srečo.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2743
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 16. Jan. 2012 20:50

White_Widow napisal/-a:Ampak nekateri še zmeraj pišejo recepte po nepotrebnem, pa vi zavijite kokr hočte!


Ja in, zdravstveno zavarovanje je še zmer treba plačat in tablete še kr niso zastojn tud če so na recept, tak da WTF na ta komentar

Sicer pa.... kdo sili paciente naj ga vzamejo? Lej če maš nek šuš muš ki se ga da zdravit s čajeki pa termoforjem, bodi doma pa delaj to, pa se bojo zmanšale gužve pr dohterjih, bolj bo eko ker bo šlo manj papirja za recepte in kartuše pa še zavarovalnce pa farmacevtske firme ne bojo tak bogatele.

Pa če vam je sitno, se prestavite. Jaz sem mela pa obraten problem, štiri dohterce zamenjala v zadnje 6h letih da sem našla eno, ki mi dejansko napiše kak atb ko ga nucam al pa kej prot bolečinim, ko je stvar resna (ker jaz pač grem k dohterju lih ted, ko je vem da je neki tak hudo, da se morem zdravit s tabletim, ne pa ko mi mal smrkl prteče al pa se mi vraste dlaka).
Uporabniški avatar
cukr8
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 945
Na forumu od: 7. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a cukr8 » 16. Jan. 2012 21:08

^^ To pa itak, da te noben ne sili oz. se odločiš po svoji volji potem. Sama npr. skor nikoli ne hodim k zdravniku, enkrat na par let (mi na srečo niti ni treba, niti prehlajena nisem bila že precej let, kaj šele kaj hujšega) - če je pa kaj, česar ne znaš sam razvozlat, je pa seveda dobro it čim prej na posvet, preden se še poslabša. Tisto glede bulice na nogi (ki je bila poleg vsega še precej boleča in sem že težko hodila) sem še celo tukaj na forumu prej spraševala najprej :D , in ker se ni izboljšalo, sem seveda šla k zdravnici. Samo zdravnik naj bi bil tam zato, da čim bolj ustrezno oceni zdravstveno stanje in nudi ustrezno pomoč (pacienti itak niso sami za to usposobljeni), tako da kaj pa vem, vseeno bolje iti na pregled, kot da je potem kaj narobe.

Glede antibiotikov je pa bila tudi pred časom debata v javnosti, če se spomnite... ker naj bi se zaradi prepogostega / nenujnega predpisovanja antibiotikov (po svetu, verjetno ne ravno v Slo) mikroorganizmi prilagodili in naj bi grozila nevarnost težjega zdravljenja že zdavnaj 'ukročenih' bolezni z antibiotiki. In so zato pozivali k bolj kritični presoji o potrebnosti antibiotikov. Pojma nimam, ali je to res, na srečo mi antibiotikov ni treba konzumirati zadnja leta :D
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1674
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 16. Jan. 2012 21:53

cukr8 napisal/-a:Glede antibiotikov je pa bila tudi pred časom debata v javnosti, če se spomnite... ker naj bi se zaradi prepogostega / nenujnega predpisovanja antibiotikov (po svetu, verjetno ne ravno v Slo) mikroorganizmi prilagodili in naj bi grozila nevarnost težjega zdravljenja že zdavnaj 'ukročenih' bolezni z antibiotiki. In so zato pozivali k bolj kritični presoji o potrebnosti antibiotikov. Pojma nimam, ali je to res, na srečo mi antibiotikov ni treba konzumirati zadnja leta :D


problem je v tem, da je v veliko državah možno dobiti antibiotike brez recepta. in pol si ljudje sami mal kupujejo pa po svoje jemljejo. pa ni samo predpisovanje (v celoti) krivo za situacijo- me prav zanima, koliko ljudi je na tem forumu, ki so vedno pojedli (porabili) vse antibiotike do konca, ne pa kr na sred prenehal, kr so bli že itak v redu in ker preveč kemije tut ni dobr.
glede kontracepcijskih: je boljše predpisat tabletke al delat splave vsak mesec?
CaliLove*
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1011
Na forumu od: 31. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a CaliLove* » 16. Jan. 2012 23:42

^Saj niso KT edino kontracepcijsko sredstvo. Za vse niti niso primerne, pa ginekologi vseeno mnozicno pisejo recepte. Saj vem, da jim je lazje napisat recept, kot pa se s pacientko malo pogovorit, kaj bi bilo za njo najbolj ustrezno in predstavit alternative, niti verjetno nimajo casa za take pogovore (kar je zalostno). In ja, lazje jim je napisat recept za KT, kot pa se vsak teden ukvarjat s par nosecimi najstnicami, ampak kot sem ze rekla, so tudi druge vrste kontracepcije, tako da po mojem mnenju KT ne bi smele biti prvo in edino sredstvo, ki se ga mnozicno priporoca in predpisuje kot po tekocem traku.
I can explain it to you. But I can't understand it for you.
Uporabniški avatar
White_Widow
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1122
Na forumu od: 8. 5. 2010
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a White_Widow » 17. Jan. 2012 0:29

?? sej nisem nikjer rekla, da so zdravila zastonj? WTF res ja :roll: :roll:
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1674
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 17. Jan. 2012 10:31

CaliLove* napisal/-a:^Saj niso KT edino kontracepcijsko sredstvo. Za vse niti niso primerne, pa ginekologi vseeno mnozicno pisejo recepte. Saj vem, da jim je lazje napisat recept, kot pa se s pacientko malo pogovorit, kaj bi bilo za njo najbolj ustrezno in predstavit alternative, niti verjetno nimajo casa za take pogovore (kar je zalostno). In ja, lazje jim je napisat recept za KT, kot pa se vsak teden ukvarjat s par nosecimi najstnicami, ampak kot sem ze rekla, so tudi druge vrste kontracepcije, tako da po mojem mnenju KT ne bi smele biti prvo in edino sredstvo, ki se ga mnozicno priporoca in predpisuje kot po tekocem traku.


se strinjam. ampak tu ni samo problem v zdravnikih in puncah. hormonska kontracepcija je sredstvo s katerim je ženska dobila pravico in možnost, da sama odloča o tem, ali bo zanosila ali ne. za uporabo kondoma se mora odločiti moški in ženska pri tem dostikrat nima besede (kar je žalostno). ali pa celo to, da jo prepriča, da če prekineta spolni odnos, da ni nevarnosti zanositve.
punce, ki pridejo k ginekologu, bi biti že seznanjene z različnimi možnostmi zaščite, o tem kdaj lahko zanosijo... čez celo osnovno in srednjo šolo so neka kvazi izobraževanja o spolni vzgoji. tam bi se moglo o tem pogovarjat, ne pa da je že 20 let predavajo kaj je seks, da to ni noben tabu. sej dons že vsak mulo ve kako zgleda spolni odnos, samo ne (oz. premalo) pa se govori o posledicah in kako jih preprečit. druga stvar je pa to, da jih ne znajo motivirat in da se tamali samo hihitajo.
Uporabniški avatar
barbie_girl_85
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2099
Na forumu od: 15. 1. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a barbie_girl_85 » 17. Jan. 2012 10:39

CaliLove* napisal/-a: ampak kot sem ze rekla, so tudi druge vrste kontracepcije, tako da po mojem mnenju KT ne bi smele biti prvo in edino sredstvo, ki se ga mnozicno priporoca in predpisuje kot po tekocem traku.


Kaj pa bi ti predpisovala najstnicam? Materični vložek? Spiralo? Diafragmo? After pill?
Dont't wait for the perfect moment, take the moment and make it perfect!
Uporabniški avatar
punkie_
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1198
Na forumu od: 17. 4. 2006
Kraj: ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a punkie_ » 17. Jan. 2012 13:44

kok množično se jih prepisuje, je čist odvisno od ginekologa. meni je recimo po parih previsokih meritvah pritiska rekla, da mi jih ne bo mogla več predpisat, če se tlak ne normalizira. še vseeno je to manj tvegan poseg v telo, kot ostali kurativni, v primeru da zanosiš.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2743
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 17. Jan. 2012 16:15

somebody napisal/-a: pa ni samo predpisovanje (v celoti) krivo za situacijo- me prav zanima, koliko ljudi je na tem forumu, ki so vedno pojedli (porabili) vse antibiotike do konca, ne pa kr na sred prenehal, kr so bli že itak v redu in ker preveč kemije tut ni dobr.


This. Tudi taki pacienti, ki jemljejo ATB lih dokler ni ''mal bolš'', so v precejšnji meri krivi za nastanek rezistenc.

White_Widow napisal/-a:?? sej nisem nikjer rekla, da so zdravila zastonj? WTF res ja :roll: :roll:


To je rekla uporabnica nad mano, jaz na njeno izjavo komentirala z :roll: in ti komentirala ''neupravičeno'' zavijanje z očmi. Včasih je treba pač dvakrat razložit ane.

punkie_ napisal/-a:kok množično se jih prepisuje, je čist odvisno od ginekologa.


Tudi to je res, ampak taki se pa ne izpostavljajo. Treba je pač napast take, ki bi KT kao skoz predpisovali. Tudi jaz poznam sama primer punce, ki ji je KT predpisovala osebna zdravnica, navkljub težavam s srcem, ko se je pa končno zguncala do ginekologa ji je ta odsvetoval KT. Pa tudi za par primerkov ko so imele kake punce težave s krvnim tlakom ali pa porastom telesne mase, pa so jim gin. odsvetovali (in seveda ne dali recepta za) tabletke poznam. Moj sedanji ginekolog npr. (h njem sem se prestavila pred pol leta) mi tudi ni dal recepta, čeprav sem imela kartoteko prejšnje ginekologinje, dokler nisem imela pri njem pregleda. Tak da ja, nekateri so taki, zato imamo pa v SLO prosto izbiro zdravnikov/specialistov, in če ti kaj ne paše, se pač prestaviš.
Uporabniški avatar
she-devil
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 229
Na forumu od: 30. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a she-devil » 17. Jan. 2012 17:27

barbie_girl_85 napisal/-a:Kaj pa bi ti predpisovala najstnicam? Materični vložek? Spiralo? Diafragmo? After pill?


Kondom? Cali je samo rekla, da je več vrst kontracepcije, verjetno ni imela v mislih samo tiste, ki ti jih lahko predpiše zdravnik.

Mene je ginekologinja nadrla, ko sem zavrnila tabletke in me vprašala zakaj jih ne želim jemat. Se ne da ne rabim njej čisto nič razlagat za svoje osebne odločitve ampak sem ji vseeno rekla, da ne želim stranskih učinkov. Na to mi je odgovorila preprosto z: "Stroka stranskih učinkov ne pozna.". WTF.
Sem jo pa obdržala, ker je na drugih področji zelo profesionalna pa tudi zato, ker sem že njo težko dobila.
Breakfast is my religion! (The Mask)
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1674
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 17. Jan. 2012 17:33

she-devil napisal/-a:Kondom? Cali je samo rekla, da je več vrst kontracepcije, verjetno ni imela v mislih samo tiste, ki ti jih lahko predpiše zdravnik.


in kaj nas si ženska kondom natakne?
Uporabniški avatar
*Eliza*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 583
Na forumu od: 28. 11. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a *Eliza* » 17. Jan. 2012 18:51

ne, ženska ki se briga za svoje zdravje in ne želi zanositi pač ne bo seksala s tipom, ki noče uporabiti kondoma. ne vem kje bi bil problem, js si ne bi želela seksat s tipom, ki ne bi hotel uporabiti kondoma, s tem pokaže da ga ne briga zame in za moje zdravje, prav tako kot ne za svoje.
Uporabniški avatar
she-devil
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 229
Na forumu od: 30. 8. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a she-devil » 17. Jan. 2012 20:28

^^ se popolnoma strinjam
Breakfast is my religion! (The Mask)
Uporabniški avatar
somebody
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1674
Na forumu od: 18. 6. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a somebody » 17. Jan. 2012 21:48

*Eliza* napisal/-a:ne, ženska ki se briga za svoje zdravje in ne želi zanositi pač ne bo seksala s tipom, ki noče uporabiti kondoma. ne vem kje bi bil problem, js si ne bi želela seksat s tipom, ki ne bi hotel uporabiti kondoma, s tem pokaže da ga ne briga zame in za moje zdravje, prav tako kot ne za svoje.


ti ja. ampak obstajajo punce, k nimajo hrbtenice oz. so tok zaljubljene oz. karkol že. pa je veliko takih...

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov

cron