Dioptrija

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Princeska**
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 66
Na forumu od: 14. 9. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Princeska** » 19. Sep. 2009 8:52

Oila!

Mene pa zanima, če se dobijo leče tud če imaš cilindre..in kolk pribljižno taka stvar stane( mesečne, pollletne)
Uporabniški avatar
sarči*
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 15
Na forumu od: 26. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a sarči* » 19. Sep. 2009 13:03

tancica2 napisal/-a:mene pa zanima kako npr na morju, kajak, srfanje in druge vodne zadeve ko lahko padeš v vodo? kako se spopadate s tem? sama imam dokaj nizko dioptrijo (-1) samo se mi slabša in se mi najbrz bo še kar poslabšala in me kr malo skrbi da bi se mogla odpovedat vsem tem aktivnostim.

ali pa kako je ko pridete s kakšnega žura? leče, tko ne lih trezne? ali pa pri make up-u če vam kej pade v oči, pa leče...

in koliko je verjetnosti da leča pade iz očesa?

ok malo neumna vpr sam me pa ful zanima kakšno je "življenje" z lečami :)

tko kt je že red_rose pred mano napisala, da na morju loh vse počneš z lečami in tud če greš pod morsko vodo brez očal, ni problema... Vsaj jst ga nimam :)
ti pa priporočam, da maš pač vedno sabo posodico, da če te začne res ful dražit, da daš loh lečo vn in pol spet nazaj, ko se umiri... pa ja, še vsakič sem si bla zmožna leče dat vn, tud če sem bla še ne vem kok pijana, če pa pač ni znesl, sm se pa pol čez tri ure zbudila in dala vn :D
pa če maš mehke, k so ful zračne, tud ni problema, če kdaj pa kdaj pač kšno noč spiš z njimi.... sej ni treba tega prakticirat, ampak če pa lih tko nanese, pa ni problema... vsaj jst še nism mela nikol nobenga vnetja, pa jih uporabljam že šest let.
dioptrija se mi je pa lepo zaustavla... prej k sm sam očala nosila, se mi je ful slabšal, zdej k mam pa leče, pa res minimalno... ni več tok drastično. in mam že kr neki časa -3.00
Uporabniški avatar
Adelaida
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 5
Na forumu od: 21. 9. 2008
Kraj: Ptuj

Neprebrana objavaNapisal/-a Adelaida » 22. Okt. 2009 14:09

Jaz imam očala z dioptrijo že od prvega razreda. Ker imam visoko dioptrijo jih moram nositi.
Pred nekaj leti sem si nabavla tudi leče. imam trde leče, ki mi kar precej dražijo oči, tak da jih dolgo ne morem nositi. Očal pa sem se tudi že navolili.
Sedaj imam doma skoraj vedno očala, če pa grem ven pa nosim leče.

Me pa zanima, če ima kdo izkušnje z operacijo, ker zadnje čase razmišljam o njej. Pa me je malo strah, kak se bi izšlo.

lp
Uporabniški avatar
Sunshine
Cosmo administrator
Cosmo administrator
Prispevkov: 1697
Na forumu od: 6. 7. 2004
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Sunshine » 10. Sep. 2012 11:57

Moja dioptrija je -1,25 in -1,75. Očala nosim stalno, sem pa poskusila tudi leče (mehke leče), le-te pa uporabljam zelo občasno.

O operaciji pa ne razmišljam. Na špegle sem se čist navadila, če so pa kje odveč jih snamem in še zmeraj vidim okoli sebe.
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 10. Sep. 2012 13:21

L:-2,5/D:-3,5

pretežno nosim očala, razen poleti, ko nosim leče zaradi sončnih špeglov in za ven si dam leče, ker se mi je eknrat na metelkovi zgodilo, da je nekdo zamahnil z roko in mi po nesreči špegle z nosa sklatil. sicer sva oba hitro reagirala in jih v seundi našla, tipu je blo ful bed, meni je srce v hlače padlo. konec dober, vse dobro, ampak vseeno mi je oča malček škoda za ven.

takoj ko zberem keš za operacijo, grem skinit to dioptrijo. zadnjič se je celo mati neki hvalla, da mi to časti, morem najdet en popust nekje :D

moja nona in moja pra-nona sta šli na operacijo in se je obema ful obrestovalo.
zabiica
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 7
Na forumu od: 26. 9. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a zabiica » 08. Nov. 2012 21:38

-2 na obeh učkah. Do letos sem skos nosila leče, letos pa me je kolega prepričal, da so očala boljša - bolj preprosta, in da ni nič strašnega če jih imaš :) Tako da sem zdaj na očalih :)
lia7bibi
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 243
Na forumu od: 16. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lia7bibi » 09. Nov. 2012 0:18

-3,5 na obeh očeh in astigmatizem(cilinder) na obeh očeh. do sedaj sem 10 let nosila 14dnevne lečke.sedaj imam že kakšen mesec mesečne-leče, ki pa so čisto enake kot 14dnevne (material je enak,tako da so enako mehke in tanke). cenovno se velik bolj splača mesečne (škatlica je le ene 3€ dražja), higiensko pa seveda ni boljše.
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2743
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 09. Nov. 2012 21:21

Mene kr mal zmrazi, ko vidim kakšne probleme imate ene, oziroma res visoke dioptrije pa še druge anomalije na očeh.

Jaz imam L -1.75/D-1,5 in sem šele letos pričela z nošenjem očal, čeprav ko sem pol pogledala za nazaj sem šele pogruntala da mi je vid začel pešat že kar nekaj časa nazaj. Pa sploh ne bi bla šla k okulistu, če mi ne bi drugi priporočal da je zdaj že čas, ko sem ratala že mal nadležna. Ampak men se je zdel vse čist okej, pač kr nekot se mi je skoz zdelo normalno da stvari od daleč pa ja malo slabše vidiš pa da so ikone na desktopu mal blurry itd. Pol ko sem dobila špegle pa sem šele videla razliko.

Glede na to da nosim očala občasno (delo za kompom, vožnja, TV itd) ne vidim potrebe po uporabi leč, še manj pa kakšne operaciji pri tej nizki dioptriji. Če bi pa imela več, tak ko ene ki imate več kot -4 bi pa vsekakor razmišljala o tem.
lia7bibi
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 243
Na forumu od: 16. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lia7bibi » 09. Nov. 2012 23:27

tudi jaz sem imela 2 leti nazaj tako dioptrijo kot ti :wink: to ni tako nizka dioptrija in raje ne muči oči s tem,da samo občasno nosiš očala.ko se oči matrajo samo še dviguješ dioptrijo. mi je že čudno,da si lahko kr brez očal,ker jaz pri tej dioptriji nisem videla veliko brez očal/leč :wink:
Uporabniški avatar
*mala*
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 8839
Na forumu od: 3. 8. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a *mala* » 10. Nov. 2012 16:09

^^ Se strinjam ja.
Sama imam trenutno -2.5, pa vem da res že slabo vidim. Tud pr -1.5 je blo precej smotan no in se sam mučiš in preveč naprezaš oči.
Če te "motijo" očala pa razmisli o lečah. Meni so super :wink:
But the most exciting, challenging and significant relationship of all is the one you have with yourself. And if you can find someone to love the you you love, well, that's just fabulous.
Uporabniški avatar
Anjeske
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 876
Na forumu od: 13. 1. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a Anjeske » 10. Nov. 2012 17:18

Srečnice...js mam -4,5/ -4,75 in na obeh 2.5 cilindra. Imam pa že od skoz očala, cilindrične leče bi bile na letni ravni trenutno zame čist prehud strošek plus okulist je rekel, da obstaja dobra šansa, da jih zarad cilindra itak ne bi mogla imet. :? Na srečo sem čist zadovoljna z očali :D
*Lani*
Debatorica
Debatorica
Prispevkov: 401
Na forumu od: 1. 12. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a *Lani* » 10. Nov. 2012 17:21

Imam dioptrijo -1.25, nosim pa leče in občasno tudi očala. Leče so mi precej bolj praktične in tudi udobnejše, tako da nosim očala edino, če leč takrat nikakor ne morem. Malo sem pa tudi jaz presenečena, da enim uspe pri višjih dioptrijah ne nositi ničesar. Ena moja prijateljica je tudi taka, da pri dioptriji -1.50 ne nosi ničesar, medtem, ko mene ta moja nižja dioptrija brez leč ali očal že precej moti. :)
Uporabniški avatar
Tearjerker
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2743
Na forumu od: 12. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Tearjerker » 24. Nov. 2012 13:59

@lia7bibi & *mala*: hvala za nasvete. Saj jaz večino časa nosim očala, ker mi je vse preveč blurry in foggy če jih ne. Edino če grem na kako kavo al kaj sem brez, drugač pri vožnji, za kompom, za TV pa ne gre preveč....

Nisem se nikoli pogabljala v to pa sem verjela vsem, ki so mi lih obratno pravli, kao da naj probam čim več bit brez da je ravno obratno, da si bom kvarila vid če jih bom nosla. Me pa ne motijo očala sploh, tako da o lečah ne razmišljam, če me pa kdaj bojo, bom pa tud o tej opciji razmišljala.

Mi gre pa na živce malo, ker en folk pač misli da je kao moderno nosit očala brez dioptrije, ker so kao modni hit, in pol folk ki me dolg časa ni vidu je presenečen in me vsi sprašujejo, če nosim zato. Ja, res, tolk me je denarnica tišala da sm si jih mogla nabavit da sn ''in'' :roll:
lia7bibi
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 243
Na forumu od: 16. 9. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a lia7bibi » 24. Nov. 2012 18:36

tudi nam so pravili,da je boljše malo kdaj napeti oči in ne nositi ves čas očal.to mogoče deluje pri otrocih,ki se še razvijajo in rastejo.po drugi strani pa poznam kr nekaj prijateljic,ki so kot majhne nosile očala,danes so pa popopolnoma brez dioptrije.tko da očala kvečjemu pomagajo in ne škodijo :)
pomagajo le določene vaje,ki se jih izvaja brez očal,da se trenira očesne mišice in fokusiranost (jz jih ne poznam,vem pa da je en kolega tako zbil dioptrijo za 2,ko je hodil na seminar,kjer so jih tega učili).

nekdo je napisal da so cilindrične leče prevelik strošek.ne vem od kje ta podatek,ker imam sama tud cilindrične in stane škatlica 14-dnevnih ene 3€ več kot navadne.jz sploh nism vedla da je razlika v ceni.
bucibabyka*
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 83
Na forumu od: 19. 11. 2012

Neprebrana objavaNapisal/-a bucibabyka* » 24. Nov. 2012 21:44

mam očala deoptrija je kr velka..če jih dam dol je vse megleno :-( največja želja mi je da bi imela zdrav vid ... operacija vem da obstaja in bi šla ampak se spet pojavi strah da se bi kaj zapletlo itd... imela sem leče vendar je bilo mučno če je kaj učki nagajal al pa kdaj ko sem bila utrujena sem z njimi zaspala in ko sem se zbudila pa tudi če čez pol urce me je peklo ko hudič :evil: :( ...
Nič ni nemogoče....

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov