Asentra

Za dušo in telo.

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Annija
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 36
Na forumu od: 8. 4. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a Annija » 13. Maj. 2016 8:24

Pozdravljeni,
danes bi morala vzeti prvo polovičko tablete asentra a me je preveč strah da bi začela.
Nočem biti odvisna od tega. Če bi brez tablet bila slabše kot z njimi bi se počutila kot narkoman to pa je slabše kot vse skupaj kar me muči zdaj.
Vem kaj si boste mislili ampak prosim vsaj poskušajte razumeti. Ne podpiram teh tablet. Šla sem k zdravniku po pomirjevala a mi je napisal antidepresive. Nikakor nočem stranskih učinkov saj bi se počutila samo slabše. Vse kar hočem je da ne čutim žalosti in jeze, nočem pa biti zaradi tablet slabše. Raje kot fizične težave imam psihične.

Mi lahko kdo pove koliko časa traja to? Kako mu je bilo ko je nehal? Kako je nehal? Kako so bili prvi 3 tedni? Stranski učinki? Kaj če pozabite vzeti tableto? ...
Prosim Vas napišite čim več. :(
jufka
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 7
Na forumu od: 3. 9. 2014

Neprebrana objavaNapisal/-a jufka » 13. Maj. 2016 9:13

Meni so tudi predpisali Asentro ko me je osebni zdravnik nujno napotil na Polikliniko na psihiatrični oddelek. Pa neke uspavalne tablete. Asentra deluje tako, da ti dviga nivo serotonina. Zaradi tega ne boš čutila žalosti, jeze, prav tako pa bolj močnih pozitivnih čustev ne. Postaneš apatičen nekako, za vse ti je vseeno, poleg tega ti libido nenormalno pade. Spada pa Asentra med SSRI zdravila, kar pomeni da so precej varna in niso zasvojljiva. Če ugotoviš, da ima preveč neželjenih učinkov nate, jih preprosto zmanjšaš ali nehaš jemati. Jaz sem jih kar hitro opustila, pa ni bilo posledic.
Nekako je kar normalno, da v štartu takoj predpišejo serotoninske tablete, čeprav lahko le maskirajo dejanske težave in potem zdravnik reče, da si ozdravljen. Pa ni tako enostavno. Jaz sem rabila še kakšno leto, da sem ugotovila kaj povzroča mojo depresijo. Neuravnovešen nivo nevrotransmiterjev (serotonin, dopamin, noradrenalin) je navadno razlog, uravnaš jih pa žal lahko le s tableti. Jaz sem recimo ugotovila, da imam ADD, nivo dopamina in noradrenalina je prenizek, serotonin pa previsok. Na psihiatra sem čakala skoraj pol leta, potem pa mi je predpisal Strattero (25 mg) in Wellbutrin (150 mg). Prvi mesec se mi pri teh nizkih dozah ni kaj dosti poznalo, ko pa sem prišla nazaj in mi je dozo podvojil, so se začele kazati spremembe, in to samo na bolje. Sicer bo dozo Strattere treba še malo povečati, ampak načeloma sem zelo zadovoljna, ker mi je življenje obrnilo nenormalno na bolje, tudi odnos s partnerjem se je posledično zelo popravil. Je pa res, da teh tablet ne smem pozabiti vzeti, ker pri NSRI zdravilih (dopamin, noradrenalin) lahko pride do nevroloških motenj. Iz izkušenj sicer še ne vem kako to zgleda :)
Tako da če boš začela z jemanjem Asentre, boš saj videla, če ti kakorkoli pomaga, ker ne vem kaj je razlog za tvojo depresijo. In če se ne boš počutila dobro, preprosto nehaš jemati in psihiatru rečeš, da želiš spremeniti zdravilo. Niso pa tablete noben bavbav. Včasih telo pač potrebuje zunanjo pomoč, da lahko sploh normalno deluje :) Upam, da ti je bilo kaj v pomoč, če te pa še kaj zanima, pa kar vprašaj :)
Annija
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 36
Na forumu od: 8. 4. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a Annija » 13. Maj. 2016 9:17

Pozdravljena,
problem je ravno v tem da je moj libido že zdaj nizek in nikakor nočem da bi bilo še vedno tako.. Ne maram biti dobre volje samo če sm na tabletah (kot narkomani). Vsi vemo da so antidepresivi tudi škodljivi. Sej pri meni ni vsak dan slaba volja samo na momente je precej hudo. Bolj bi me ubijala misel da sem normalna samo na tabletih!
Annija
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 36
Na forumu od: 8. 4. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a Annija » 13. Maj. 2016 9:19

Pozdravljena,
problem je ravno v tem da je moj libido že zdaj nizek in nikakor nočem da bi bilo še vedno tako.. Ne maram biti dobre volje samo če sm na tabletah (kot narkomani). Vsi vemo da so antidepresivi tudi škodljivi. Sej pri meni ni vsak dan slaba volja samo na momente je precej hudo. Bolj bi me ubijala misel da sem normalna samo na tabletih! Brat je bil 2 leti na vedno močnejših tabletah zdaj pa ima kr hude posledice : prej se razburi, čudna mišljenja... Torej je packarija ki jo dajemo vase. Pomagajo pri nečem a vseeno pustijo posledice. Pa če si slabe volje brez tablet in imaš potem veseljej jemat je že to nekak zasvojenost an...
jufka
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 7
Na forumu od: 3. 9. 2014

Neprebrana objavaNapisal/-a jufka » 13. Maj. 2016 10:06

Vsaka stvar v prevelikih (ali premajhnih) količinah je lahko nevarna. Če spiješ preveč vode, lahko povzroči otekanje možganov, samo za primer. Sicer pa, vse ilegalne droge so bile ˝izumljene˝ kot zdravilo, pa so jih prepovedali predvsem zaradi tega, ker ljudje niso imeli zdrave meje in so te substance zlorabljali. Če se neko zdravilo jemlje v kontroliranem okolju pod zdravniškim nadzorom, s poznavanjem svojega telesa in s kančkom zdrave kmečke pameti, se ti kaj hujšega ne more zgoditi.
Serotonin uravnava počutje, spanec in apetit. Prej sem recimo lahko spala po 12 ur, pa sem bila še vedno neprespana in utrujena. Zdaj sem po 6ih urah ko rožca. Apetit se mi je znormaliziral, ne prenažiram se več tako kot sem se prej, kar je pomagalo da sem se začela bolje počutiti tako v fizičnem kot psihičnem smislu. Dopamin pa igra veliko vlogo pri motivaciji, saj povzroči tisto zadovoljno občutenje, ko dobimo neko ˝nagrado˝, ali pa ko dosežemo nek zastavljen cilj. Tudi ko poješ eno dobro pico, se ti dopamin začne sproščat, ko spiješ kavo, poješ tortico, ali pa ko pokadiš cigareto, zato pa je toliko ljudi odvisnih od tobačnih izdelkov.
Hočem ti reči, da so NSRI (dopamin) precej bolj ˝zasvojljive˝, SSRI (serotonin, tako kot Asentra) pa zasvojenosti ne povzroča, ker deluje na povsem drugačnem nivoju. In če zdraviš napačno stvar, se lahko zgodi, da boš jemala vedno močnejše tablete, kar seveda lahko pusti posledice. Zato pa pravim, da moraš poznati svoje lastno telo in imeti kanček zdrave kmečke pameti, da dobro razmisliš, kaj ti to slabo voljo povzroča. Včasih to raziskovanje traja zelo dolgo, moj znanec je za svoje razloge potreboval 10 let, da je vse raziskal in ugotovil, kaj mu dejansko povzroča depresijo.
Psihične težave niso tako zelo enostavne kot si misliš. Osebno raje ostanem brez noge, kot da bi imela hujše psihične motnje, ker za fizično pomanjkljivost se precej lažje da najti nek nadomestek oz. pomoč, kot za psihične, ki ti poleg tega izkrivljajo pogled na cel svet in močno vplivajo na odnose z drugimi. Sicer pa, če bi imela sladkorno bolezen, bi rabila inzulin, ki je tudi hormon. Ali bi rekla, da tega pa ne boš jemala, ker boš odvisna od njega?
Odločila se boš itak sama, kako boš rešila svoj problem. Ti pa iz svojih izkušenj povem, da stagnacija ni rešitev, ampak bo vedno samo slabše. Da si konstantno žalosten, jezen in nesrečen, zame ne predstavlja nobeno življenje. Zato sem sama pač poiskala pomoč, ki sem jo rabila, in mi je danes žal samo to, da tega nisem naredila prej.
Lahko pa prej, preden začneš jemati te tablete, poiščeš pomoč še pri psihologu, s katerim se boš lahko pogovarjala. Včasih že to veliko pomaga. Lahko tudi jemlješ šentjanževko, ki je čisto naravna zadeva, ima pa isti učinek kot Asentra, le precej bolj blaga je.
Če imaš pa že zdaj probleme z nizkim libidom, pa ponavadi zdravniki predpisujejo ravno Wellbutrin, ker ti lbido dvigne, in pa še če se kdo želi odvaditi kajenja ali pa kakšnih drugih odvisnosti. Po 6ih letih sem končno nehala kaditi, da o zmanjšani količini sladkarij in čipsov sploh ne govorim :) Tako da vsaj zame so s temi tableti nastali sami plusi. Se pa seveda odloči sama, kaj ti je najbolj vredno :)
lollypop-@
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 126
Na forumu od: 7. 1. 2014

Neprebrana objavaNapisal/-a lollypop-@ » 13. Maj. 2016 10:49

Mislim da si malo napačno doumela vse skupaj.
Od antidepresivov nisi odvisen, ker odvisnosti ne povzročajo. Telo ne potrebuje vedno večje doze, kakor je to npr pri pomirjevalih. Od pomirjeval si zato lahko odvisna, od antidepresivov pa ne.

Kakšen zdravnik ti jih je pa predpisal?
Za antidepresive je boljše, če imaš psihiatra da ti jih uravnava. Osebni zdravniki žal ponavadi nimajo toliko izkušenj.
Antidepresive se jemlje dlje časa, navadno najmanj leto, ker uravnavajo nivo (v tem primeru) serotonina, ker ga možgani premalo proizvajajo. Možgani pa potrebujejo čas, da začnejo tudi sami proizvajati serotonin.
Pomirjevala pa delujejo le hipno, torej v 30min od kar jih vzameš, telo pa s časom potrebuje vedno večje količine.
Antidepresivi so lahko v pomoč, da se izkoplješ iz težav in lažje delaš na sebi. Ti pa v vsakem primeru antidepresivi ne bodo rešili tvojih težav z jezo in žalostjo. Zato ti toplo priporočam da bi obiskala kakšnega psihoterapevta in odkrila razloge za to, ter delala na temu. Čudežne tabletke ni. Imaš na voljo 2 izbiri. Imaš celo življenje psihične težave ali pa narediš nekaj v tej smeri in jih odpraviš.

Vsak ima drugačne stranske učinke. Če jih slučajno imaš, ti zamenjajo za druge antidepresive. V prvih treh tednih ne boš čutila bistvenih sprememb. Tudi če kakšen dan pozabiš vzeti tabletko, ni panike. Važno je da vzameš ob približno istem času, če pozabiš, vzameš naslednji dan normalno.
Never explain yourself to anyone.
Because the person who likes you doesn`t need it,
and the person who dislikes you won't believe it.
Annija
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 36
Na forumu od: 8. 4. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a Annija » 13. Maj. 2016 12:18

Hvala za vaše odgovore.
Žal sem še vedno čisto proti temu... Nočem biti brez volje, očitno ti to zbriše vsa čustva, vsa razpoloženja. Tega nočem. Veliko sem prebrala o stranskih učinkih... Nikakor ne sprejmem tega. Že zdaj imam majhen apetit in če zmanjša apetit ne bo pol nič od mene. Večjega apetita pa ne sprejmem.. Ko berem stranske učinke bi tablete vrgla v peč.

Sej vem da sem trmasta ampak usaj poskušajte razumeti. Doma imam brata ki ima zaradi takih tablet hude posledice. Nočem niti pol leta fiksat. Kaj šele več let. Nisem nezemljan da bom živela od tablet.
Uporabniški avatar
disketa
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 267
Na forumu od: 11. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a disketa » 13. Maj. 2016 13:52

Kaj pa šentjanževka? Ima blažji učinek, je naravna in brez stranskih učinkov, ne povzroča odvisnosti.
Annija
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 36
Na forumu od: 8. 4. 2016

Neprebrana objavaNapisal/-a Annija » 13. Maj. 2016 14:24

V kakšni obliki pa??? Kaj pa kakšni stranski učinki?
Uporabniški avatar
disketa
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 267
Na forumu od: 11. 8. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a disketa » 16. Maj. 2016 19:08

Lahko kot čaj (nabira se jo poleti), v lekarni pa se poleg čaja dobi tudi tablete in kapljice. Stranske učinke pa malo razišči, jih ne vem na pamet. Edino sonca se moraš paziti, ker poveča občutljivost kože na UV sevanje. Sicer pa izpostavljanje soncu brez zaščite tako ali tako ni priporočljivo.
danielusa0106
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 6
Na forumu od: 5. 8. 2022

Neprebrana objavaNapisal/-a danielusa0106 » 23. Nov. 2022 3:32

I really like the information drift boss you share. Thanks to that, I know many more interesting and useful things.
kathy123
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 2
Na forumu od: 16. 11. 2022

Neprebrana objavaNapisal/-a kathy123 » 19. Apr. 2023 10:32

Razumem, melon playground da se bojite začeti jemati antidepresive, vendar bi vam svetoval, da se o tem posvetujete s svojim zdravnikom ali psihiatrom, ki vam je predpisal zdravilo. Antidepresivi so lahko zelo učinkoviti pri zdravljenju depresije, vendar lahko pri nekaterih ljudeh povzročijo stranske učinke. Zdravnik vam bo lahko predpisal ustrezno odmerjanje in spremljal vaše stanje, da se boste počutili varno pri jemanju zdravila.
superedan
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 2
Na forumu od: 14. 12. 2022

Neprebrana objavaNapisal/-a superedan » 02. Nov. 2023 3:38

This article is very nice and helpful. I find the information printed in the article will help readers. I enjoyed it so much, thanks for sharing this. You can also play new games in Watermelon Game

Vrni se na Zdravje

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov