(ne)varnost na internetu?

Vse za prave računalniške frike, fotografijo in mobilno tehnologijo

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1656
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 18. Feb. 2006 21:14

Ker bi morala vsaka Cosmo bejba ali pa vsaj tiste, ki brskate po spletu in sodelujete na forumu vedet vsaj nekaj malega o "nevarnostih na internetu" (klik na slike :D).

SlikaSlikaSlika

O računalniških virusih je kar nekaj govora, pa o proti virusnih programih, ter firewallih, pa anti-spyware programih, ampak nič pa ni govora o tem, kaj lahko sami nardimo proti tej grožnji (OK, poleg inštaliranja omenjenih zadev). O tem ne bom kej dost zgubljala besed, kateri anti virusni program je dober, itd - zakaj? - ker verjeli ali ne, večina virusov in tega se širi zaradi nevednosti in neodgovornega ravnanja uporabnikov. Velika večina virusov napada Windowse, ker so seveda najbolj razširjeni in ker je pod unix sistemi brez gesel praktično nemogoče narest kakrkoli (škodljivega).

Zakaj virus? Jah, dejansko se širi kot pravi virusi - ponavadi najde primeren file za infiltracijo, se zapiše vanj in gre dalje.


Groba delitev:


Črvi - so precej popularni, kot je naprimer nyxem.e, na katerega je opozorila Hely_3 v tejle temi. Črvi se razmnožujejo preko email-ov. Ravno tale recmo nyxem.e se, ko kliknemo na priponko maila (variante subjecta/zadeve in attachment/priponke so opisane v zgornjem linku) zažene v ozadju, prebere vse email naslove iz različnih datotek in se začne razpošiljat naprej. Vsakega 3. v mesecu pa pobriše določene datoteke (tudi če virus ne naredi nobene škode na lokalnem računalniku ponavadi ohromi promet mailov). Večina črvov cilja na naivnost uporabnika. Zelo uspešen v negativnem smislu sevede, je bil ILOVEYOU virus, ker je ciljal ravno na pravo točko - kdo pa se lahko upre ljubezenskemu sporočilu? :D

Slika

Večina teh zlobcev seveda onemogoči anti virusne programe. Črv torej samo za zagon rabi človeka (ali pa še to ne) in potem sam pošilja maile naokoli.

Trojanski konji so programi, s katerimi je nekomu tretjemu omogočeno upravljanje z vašim računalnikom. Spet morate kliknit nekaj, da se program naloži, nekdo vam preko kakega chat programa pošjle "svojo sliko". :evil:

Spyware, OK, res načeloma ne povzroča škode, ni virus kot virus, ampak lahko je zelo nadležen. Te programi ponavadi zbirajo podatke o uporabniku in jih izkoriščajo.


Simptomi


(naštejemo najbolj tipične in očitne):
- počasnejše delovanje
- izginjanje datotek (pa smo ziher, da smo jih shranili....)
- sesuvanje programov
- pojavljajo se navidez naključne napake na zaslonu


Ukrepi?


- Sploh nikol več na internet in na pošto po znamke :D

- Ne klikaš kar na vse priponke v mailih, četudi je mail kao od nekoga, ki ga poznaš! in čeprav imaš antivirusni program, ti to ne bo kaj dosti pomagalo, ko se bo enkrat virus zagnal - zagnal pa se bo, če bo uporabnik kliknil na datoteko.

- Nekaj pripomore tudi izbira brskalnika. Zakaj je IE manj varen (kljub popravkom in novi verziji kot Firefox (naj tukaj še omenim, da je Firefox v bistvu nadaljni razvoj Mozille, Mozilina zadnja verzija je bila 1.7.x) ali Opera ne bi ravno zgubljala besed, ampak za vse nevernice - na spletni strani secunia.com - o varnosti IEja, Firefoxa, Opere. In spet ne klikaš na vsako reklamo, k se pojavi na spletnih straneh(zelo priporočam
uporabo kakega popupblockerja). Večina spletnih strani izgleda isto v brskalnikih (ne pa vse!), primer Cosmo stran v firefoxu (brez reklam) ter v IEju:

Slika Slika

- Zdaj ko je popularen messenger in tudi na splošno velja, ne downloadat kar nekih programov, dodatkov....., smajlijev in podobnega s*anja, če ne veste kdo je avtor, če pa že pa vsaj prebrat license agreement (ja ja, sej vem, da se to nobenemu ne da :D). Če pogledamo recmo tale primer (s puščico označen na malo napisan licensse agreement)

Slika

hočemo downloadat samo smajlije, pa vidimo, da temu le ni tako - zraven se inštalira še kar nekaj programov, za informacije o vremenu, za uploadanje slik, itd. Sicer nič kao škodljivega, ampak vseeno!
Tak šolski primer je tudi Kazaa, ki sicer ponuja plačljivo verzijo, ampak če pa zdownloadamo free program in klikamo samo next pri inštalaciji programa in ne izberemo opcije "custom", sploh ne vemo kaj se nam vse še naloži na računalnik poleg željenega programa....

- Če imate windowse, update


Panika? :twisted:


Na pandasoftware spletni strani je baza vseh odkritih virusov - posodabljajo jo zelo redno. Na http://www.kaspersky.com/virusscanner preverite zdravje računalnika. In če hočte maščevanje - http://www.hnc3k.com/viruscreationprogramz.htm :D
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Mahagonij
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2523
Na forumu od: 24. 11. 2005
Kraj: LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a Mahagonij » 19. Feb. 2006 0:32

Simptomi


(naštejemo najbolj tipične in očitne):
- počasnejše delovanje
- izginjanje datotek (pa smo ziher, da smo jih shranili....)
- sesuvanje programov
- pojavljajo se navidez naključne napake na zaslonu

Spyware praviloma ne povzroca pocasnejsega delovanja razen zagona, prav tako ne sesuva programom, to mu ni v interesu. Izginevanje datotek tudi se nism nikoli vidu. Reklamni spyware vcasih javlja napake. Pravi spyware pa se ne da opazit, ponavadi vsebuje keylogger, ki ti sune vse passworde. In pa dostikrat naredi redirecte iz raznih antivirus strani na vse mozno.
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1656
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 19. Feb. 2006 10:18

Mahagonij napisal/-a:Spyware praviloma ne povzroca pocasnejsega delovanja razen zagona, prav tako ne sesuva programom, to mu ni v interesu. Izginevanje datotek tudi se nism nikoli vidu. Reklamni spyware vcasih javlja napake. Pravi spyware pa se ne da opazit, ponavadi vsebuje keylogger, ki ti sune vse passworde. In pa dostikrat naredi redirecte iz raznih antivirus strani na vse mozno.

ja, seveda, saj je logicno, da spyware noče bit tako škodljiv. ni pa res, da se ga ne opazi - razni popupi, in ja, ce nimas ravno najnovejse masine upocasni računalnik, vsak dodatn proces kuri nekaj. ampak ne bomo komplicirali. :D zato je pa zgoraj link na wikipedijo, kogar zanima več, da si lahko prebere.
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Applebitecc
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1165
Na forumu od: 12. 4. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Applebitecc » 19. Feb. 2006 10:31

Za kar jaz delam na computerju, čist dost vem o varnosti --> basically nothing. :lol:
Ko bom pa enkrat nasrkala zarad tega, pol se mi bo pa mogoče dalo tole prebrat. :D :wink:
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1656
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 19. Feb. 2006 11:25

Applebitecc napisal/-a:Za kar jaz delam na computerju, čist dost vem o varnosti --> basically nothing. :lol:
Ko bom pa enkrat nasrkala zarad tega, pol se mi bo pa mogoče dalo tole prebrat. :D :wink:

potem ti tole ne bo kaj dosti vec pomagal :P no, jst sem napisala, pa upam da bo komu koristilo :wink:
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Uporabniški avatar
*Marshy*
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 37
Na forumu od: 8. 1. 2006
Kraj: KrAiNsTeRdAm

Neprebrana objavaNapisal/-a *Marshy* » 03. Mar. 2006 19:45

Jaz, ko na novo naložim sistem, najprej naložim protivirusni program:)
IE pa že kar lep čas ne uporabljam, ker se mi je totalno zagnusil..na računalnik sem dobivala neznane programe, črve, da o reklamah sploh ne govorim...enkrat je bil tolk zasičen s to golaznijo, da se je odprlo naenkrat 10 strani in se sploh ni hotl zbrisat...no takrat so mi tudi vdrli v računalnik in dobesedno uničli disk..vsi podatki, pa slike,itd. je šlo papa. Še dobro, da je bil disk še v garanciji in smo dobli novga zastonj:) Od takrat naprej uporabljam samo še Firefox in se izogibam raznih čudnih strani in ne vem kakšnih toolbar programov in podobnih programčičev, ker samo otežujejo delovanje...Za varnost je pa tudi dobro, da je pri hiši router :top:
Nič ni tako močno kot sanje, kako ustvarjati prihodnost.
francija
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 65
Na forumu od: 7. 10. 2005
Kraj: Obala

Neprebrana objavaNapisal/-a francija » 12. Apr. 2006 16:28

Bom dala v to temo - prosim za pomoč.

Na vsako minuto se mi na ekranu prikaže spodnje obvestilo. Kaj to pomeni? Kaj morm naštimat, da bo uredu? Tm k piše "clikc here to protect ... " nč ne deluje, obvestilo se pa kr ponavlja in pojavlja?

Help?? :oops: :?

Slika
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1656
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 12. Apr. 2006 17:13

v tej temi imas omenjenih eno par programov za skeniranje racunalnika, uporabi recimo panda online scan, link je podan v prvem postu, da bos videla kaj imas zaen spyware in ga odstrani. upam, da imas nalozene popravke za windowse in da uporabljas firefox in ne explorerja.

sicer pa ce se ti da brat- I think my computer is infected or hijacked. What should I do? :D
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Uporabniški avatar
nutella
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 864
Na forumu od: 12. 5. 2005
Kraj: Trbovlje

Neprebrana objavaNapisal/-a nutella » 19. Maj. 2006 9:41

Pozor! (bom kr smle dala)

Pozor!!!

Ne odpirajte poste s priponko Copa del Mundo 2006 (= Svetovno prvenstvo 2006). Ne glede na to kdo je njen posiljatelj. Gre namrec za nov virus, ki bi najverjetneje prisel od znanega posiljatelja.

Obvestite o tem svoje e-prijatelje!

Ce prejmete posto z imenom Copa del Mundo 2006, je nikar ne odpirajte ampak nemudoma ugasnite svoj racunalnik.

Gre namrec za najhujsi virus o katerem je obvescala CNN in ga je Microsoft oznacil za najbolj unicujocega doslej.

Vceraj ga je 'odkril' McKafee, zanj ne obstaja ant-ivirusna zascita. Virus unici Sector Cero na trdem disku, kjer so shranjeni najpomembnejsi podatki za delovanje vasega racunalnika.

Never pick a fight with an ugly person, they've got nothing to loose.
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1656
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 19. Maj. 2006 9:54

nutella napisal/-a:Pozor! (bom kr smle dala)
Pozor!!!

Ne odpirajte poste s priponko Copa del Mundo 2006 (= Svetovno prvenstvo 2006). Ne glede na to kdo je njen posiljatelj. Gre namrec za nov virus, ki bi najverjetneje prisel od znanega posiljatelja.

Obvestite o tem svoje e-prijatelje!

Ce prejmete posto z imenom Copa del Mundo 2006, je nikar ne odpirajte ampak nemudoma ugasnite svoj racunalnik.

Gre namrec za najhujsi virus o katerem je obvescala CNN in ga je Microsoft oznacil za najbolj unicujocega doslej.

Vceraj ga je 'odkril' McKafee, zanj ne obstaja ant-ivirusna zascita. Virus unici Sector Cero na trdem disku, kjer so shranjeni najpomembnejsi podatki za delovanje vasega racunalnika.



no to je se ena taka mala zajebancija :D to sporocilo je fake. McKaffe firma ne obstaja, ampak je Mcaffe, Microsoft o tem nc ne pise, CNN pa se manj. pomoje se je tega spomnila kaka deklina, ki je ugotovila, da ma fuzbala pa res dost :D
in v vsakem primeru, kako navodilo pa je to, da moras ugasnit racunalnik :roll:
skratka, brez skrbi, pa vseen pazte, kake emaile / priponke odpirate.......
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Uporabniški avatar
nutella
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 864
Na forumu od: 12. 5. 2005
Kraj: Trbovlje

Neprebrana objavaNapisal/-a nutella » 19. Maj. 2006 9:58

To sm jst dobila po mejlu in vas obvestila za vsak slučaj. kdo se je pa spomnu vn dat pa neb vedla :oops:
Never pick a fight with an ugly person, they've got nothing to loose.
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1656
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 21. Maj. 2006 10:25

microsoftov word se da uporabiti v zlobne namene kot ze receno ne lih odpirat vsake priponke k mailu, ker word zazene kakrsnokoli kodo v .doc :roll:

no ali pa ce ste prijavljene samo kot user v windowsih, morda ni take panike :D

razlicna imena zadeve:
http://www.f-secure.com/v-descs/ginwui_a.shtml
http://vil.nai.com/vil/content/v_139539.htm
http://www.symantec.com/avcenter/venc/data/backdoor.ginwui.html
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
Uporabniški avatar
Gregor
Cosmo administrator
Cosmo administrator
Prispevkov: 192
Na forumu od: 28. 6. 2004
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Gregor » 30. Maj. 2006 7:34

LyLa napisal/-a:Mene pa po svoje prav čudi, da vas večine to res prav nič ne zanima... ?

Ogromno srednješolk in tudi študentk cele popoldneve presedi za PCjem, nalagajo gor vse žive programčke, animacije in triljone utripajočih kičastih zadev... ko se je treba pa mal poglobit v samo delovanje in (vsaj) malo zaščite, si pa raje kar malo zatisnejo oči, ko pa zdeve crknejo pa jokcajo :?
Mogoče bi mogl bit tud FWji, AVji in ostalo rozasto in utripajoče :D


Ja... nobenga nič ne zanima potem ko pa začne komp škripat pa Bonzi buddy skače iz vsakega vogala je pa... "Ej stari neki mi kompjuter slabo dela. A bi pršu mal pogledat kaj dogaja."

Seveda, pri tem je resno zgrožen, ko mu poveš da ma gor sranja za eno malo morje.

In tko zgubiš cel dan in miljon živcev s pucanjem le tega... Agrhhhhh :twisted:

Tko da piplz prosim za vse take kot sem jst (pa sevea tudi zaradi svoje varnosti in prijetnešega druženja s svojim kompom) mal poglejte po svojem kompjuterju...
And now something completely different
Uporabniški avatar
kepka
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1656
Na forumu od: 24. 10. 2004

Neprebrana objavaNapisal/-a kepka » 01. Jun. 2006 14:16

http://www.safe.si/ - varna raba interneta :D
Reality is that which, when you stop believing in it, doesn't go away.
clio16v
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 16
Na forumu od: 18. 10. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a clio16v » 03. Dec. 2006 21:44

Na compih doma je samo nod32 in adaware, pa malo pameti v glavi pa vsi compi laufajo brez problema :D Pa so na njem tut osebe z. sp. samo ne klikajo vsega :wink: Tako da ce si malo spreten, pa ne kliknes ravno vsake bedarije, ni problemov.

Vrni se na Računalništvo, fotografija in mobilna tehnologija

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov