digitalni fotoaparati

Vse za prave računalniške frike, fotografijo in mobilno tehnologijo

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2157
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 05. Jul. 2010 17:30

Kr kupi si baterije za filat, če nočeš obubožat. Kr je čist normalno, da se v enem dnevu spraznejo, sploh če s flešom dost slikaš.
Jz mam od varte komplet, ko maš 4 baterije ready2use pa mašinco za filat, in mam vedno polne poleg za rezervo. Ker tudi če so polne in se ne uporabljajo nekaj časa, se spraznijo.

Funny baby, kompakt=digitalni kompaktni fotoaprat.
Maš kompakte in zrcalno refleksne oziroma dslr fotoaprate. Najbolj enostavno je, če ti rečem, da so kompakti običajni manjši digitalci, namenjeni splošni uporabi, ne moreš npr. menjavat objektivov, dslr-ji pa so bolj profesionalni.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Uporabniški avatar
eclipse.
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 114
Na forumu od: 29. 6. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a eclipse. » 05. Jul. 2010 19:46

Razmišljam o nakupu zrcalno-refleksnega fotoaparata Nikon D60, z objektivom 18-55. Uporabljala bi ga za malo "boljše" fotografije. Do sedaj sem imela Olympusov kompakt, ki dela res porazne fotografije. Zanima me, če ga katera ima, izkušnje ipd.? Kakšen objektiv mi še priporočate zraven?
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7639
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 05. Jul. 2010 20:40

Summer055 napisal/-a:Pa me zdaj zanima kako je možno, da se baterije spraznijo v enem popoldnevu.
Možno, ker ni nujno (oz. bi rekla, da zelo redko), da dobiš čist polne baterije ob nakupu.
Uporabniški avatar
Summer055
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1297
Na forumu od: 31. 1. 2009

Neprebrana objavaNapisal/-a Summer055 » 03. Avg. 2010 10:09

zdaj sem se odločila, da bi svoj fotoaparat zamenjala (kupila sem ga dober mesec nazaj), ker narediš manj kot 10 slik in ti že zmanjka nove (polne) baterije. To se mi pa zdi brezveze, ker ga lahko samo polniš.

Pa me zanima, če se kdo spozna na fotoaparate in kakšnega priporoča za pr 150€. Moral bi biti čim manjši, pr 5×optična povečava, čim boljša ločljivost in da ne porabi baterij v 5 minutah.
To z baterijami sploh ne vem kje bi gledala koliko časa zdržijo, saj ti na nobenem opisu tega ne piše. :roll:
Don't worry, be happy!!
Uporabniški avatar
girl92
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 231
Na forumu od: 23. 6. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a girl92 » 13. Avg. 2010 7:45

nikon je zakon :D
Uporabniški avatar
kitty cat
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 80
Na forumu od: 27. 2. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a kitty cat » 27. Okt. 2010 14:08

Mi smo pa nedolgo nazaj kupili Nikona Coolpix L110 in se nekako še nisem navadla nanj, ali pa sem le nevešča. Prej sem imela par let starega Canona (običnega digitalca), ampak tanovi dela bolj meglene slike, pa če se še tako trudim imeti mirne roke. :? A obstaja kakšna funkcija, da so slike bolj ostrih robov? Prav tako ne znam uporabljati macro funkcije, da bi bila v "ospredju" (kar že tako ali tako je) neka oseba, v ozadju narava pa zamgeljena. Znam ustvariti približan predmet z zoomom, ozadje pa zamegljeno, a samo če gre recimo za predmet na robu mize, drugače pa mi zunaj v naravi še ne uspeva ta funkcija. Bi bla vesela, če mi kdo po domače razloži kje delam napako. :D
Tukaj je dokaj pohvaljen, a enostavno ne znam delat kvalitetnih slik z njim.
Alta alatis patent.
Uporabniški avatar
Libido.
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2891
Na forumu od: 30. 7. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a Libido. » 27. Okt. 2010 14:45

Summer055 napisal/-a:zdaj sem se odločila, da bi svoj fotoaparat zamenjala (kupila sem ga dober mesec nazaj), ker narediš manj kot 10 slik in ti že zmanjka nove (polne) baterije. To se mi pa zdi brezveze, ker ga lahko samo polniš.


Amm ... kakšen aparat pa imaš? ... ker to se mi zdi čisto nemogoče, da ti tako malo zdržijo baterije .... meni zdržijo za 600 fotk ...



kitty cat napisal/-a:Mi smo pa nedolgo nazaj kupili Nikona Coolpix L110 in se nekako še nisem navadla nanj, ali pa sem le nevešča. Prej sem imela par let starega Canona (običnega digitalca), ampak tanovi dela bolj meglene slike, pa če se še tako trudim imeti mirne roke. A obstaja kakšna funkcija, da so slike bolj ostrih robov?


Katero funkcijo uporabljaš? Auto? Pri tej nastavitvi ti namreč fotoaparat sam izbere način slikanja ... Jaz pri mojem zelo redko uporabljam 'auto' funkcijo, se pa zgodi, da ko kdo drugi slika in ima nastavljeno na auto kar pritisne in ne pogleda kateri način je fotoaparat izbral, tako da se zgodi, da aparat kar izbere recimo macro način (čeprav hočeš slikat skupino ljudi, se pravi portret) in pride slika zamegljena ... Preden pritisneš do konca na sprožilec poglej v kot ekrana, ti prikaže kateri način je izbran. Sicer pa ne priporočam preveč auto funkcije ... malo se poigraj, poizkusi z drugimi funkcijami - portret, narava, manual, program,.... se boš hitro naučila v katerem primeru uporabit katero funkcijo ;)


kitty cat napisal/-a:Prav tako ne znam uporabljati macro funkcije, da bi bila v "ospredju" (kar že tako ali tako je) neka oseba, v ozadju narava pa zamgeljena. Znam ustvariti približan predmet z zoomom, ozadje pa zamegljeno, a samo če gre recimo za predmet na robu mize, drugače pa mi zunaj v naravi še ne uspeva ta funkcija. Bi bla vesela, če mi kdo po domače razloži kje delam napako.


Za take primere kot si ga omenila (predmet na robu mize), lahko uporabiš funkcijo autofokus, ja. Če pa bi rada postavila osebo v ospredje in da je ozadje zamegljeno, bodo pa potrebne ročne nastavitve, ampak pri kompaktih aparatih ta funkcija ne pride do izraza, ker se zaslonska ne odpre toliko kot pri zrcalno refleksnih ... preberi si več o globinski ostrini ;)
Uporabniški avatar
kitty cat
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 80
Na forumu od: 27. 2. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a kitty cat » 27. Okt. 2010 16:51

Libido, hvala ti :) Bom probala in malce improvizirala. Pri prejšnjem digitalcu sem za tisto malo dnarja izkoristla najboljše in ustvarjala kar solidne slikce, tukaj pa bo potrebne malo več vaje, da usvojim vse potrebne funkcije, a bodo slike morale bit kvalitetnejše kot pri prejšnjem fotoaparatu, vsaj glede na ceno in lastnosti, ki jih ima.
Alta alatis patent.
Uporabniški avatar
positive vibration
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 2157
Na forumu od: 19. 3. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a positive vibration » 28. Okt. 2010 16:28

Hja, zaslonka ti dela težave, ker ti ne izostri prav.

Problem je, ker ti fotoaparati nimajo Manual načina, kjer lahko sam kontroliraš nastavitve. Tak, da moraš izbiro prepustit avtomatiki.

Vključi funkcijo VR oziroma eVR in Noise Reduction.

ISO nastavi na 100 in je ne spreminjaj. Če res slikaš v temi ali v mraku, lahko povečaš do 400, preko tega pa raje ne it, ker bo šum.

Če je možno, fotografiraj tako, da uporabljaš samosprožilec, fotkiča pa postavi na podlago ali stojalo. So veliko ostrejše slike. Seveda to pri hitrih posnetkih ni možno.

Izključi digitalni zoom, ker je crap.

Poglej ti, če nimaš slučajno macro mode vključen, te ti res dela meglene slike! Ne sme bit ona rožica na ekranu.
Praviš, da
ne znam uporabljati macro funkcije, da bi bila v "ospredju" (kar že tako ali tako je) neka oseba, v ozadju narava pa zamgeljena.


Ti imaš macro vključen za fotografiranje oseb? To ni vredu, zato so meglene slike. Vključi raje funkcijo "portret". Macro se uporablja za fotografiranje predmetov, ki so res zelo približani objektivu ali pa, da jih res do konca približaš z zoomom.
There once was a note
pure and easy
Playing so free,
like a breath rippling by...
Uporabniški avatar
rancidka
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 56
Na forumu od: 23. 12. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a rancidka » 25. Dec. 2010 13:45

kitty cat napisal/-a:Mi smo pa nedolgo nazaj kupili Nikona Coolpix L110 in se nekako še nisem navadla nanj, ali pa sem le nevešča. Prej sem imela par let starega Canona (običnega digitalca), ampak tanovi dela bolj meglene slike, pa če se še tako trudim imeti mirne roke. :? A obstaja kakšna funkcija, da so slike bolj ostrih robov? Prav tako ne znam uporabljati macro funkcije, da bi bila v "ospredju" (kar že tako ali tako je) neka oseba, v ozadju narava pa zamgeljena. Znam ustvariti približan predmet z zoomom, ozadje pa zamegljeno, a samo če gre recimo za predmet na robu mize, drugače pa mi zunaj v naravi še ne uspeva ta funkcija. Bi bla vesela, če mi kdo po domače razloži kje delam napako. :D
Tukaj je dokaj pohvaljen, a enostavno ne znam delat kvalitetnih slik z njim.



No, jst mam tud L110, pa tud nisem zadovoljna z ostrino. Pa ne, da ne bi znala prav narihtat, ampak za moje potrebe ta fotoaparat pač ne zadostuje.
Macro uporabljaš za fotografiranje manjših stvari in detajlov OD BLIZU!!. In ne narave. Najboljši macro iz tega fotoaparata dobiš, ko imaš vključen macro, in zoomiraš do nekje polovice, ko tista ikona rožica postane zelene barve. Takrat dobiš najboljši makro in dokaj ostre fotografije.
Za fotografijo skupine ljudi, pa ne izberi macra, pač pa portret. Ljudje bodo tako ostri, narava zadaj pa rahlo zamegljena.
Uporabniški avatar
v-e-s-n-a
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3410
Na forumu od: 10. 5. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a v-e-s-n-a » 08. Dec. 2011 15:13

NOVO:

Mene zanima katero znamko digitalnega fotoaparata priporočate?
Mogoče Sony, Nikon (kaj takega: KLIK)
Kaj menite o Canonu....z njim nimam preveč dobih izkušenj, zato bi sedaj rada zamenjala.

Za navadno fotografiranje pač, nič ekstremnega (ni treba da ma neke jake nočne efekte ali kaj podobnega).
Uporabniški avatar
purple_rain
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 7639
Na forumu od: 13. 2. 2006
Kraj: Lj

Neprebrana objavaNapisal/-a purple_rain » 08. Dec. 2011 15:33

^^nič od naštetega; rekla bom Pentax - ne plačaš znamke, dobiš kvaliteto.
(jz vem samo za mimovrste in Foto Beseničar trgovini, da imata to znamko)
Uporabniški avatar
nogavicka
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 110
Na forumu od: 4. 7. 2010

Neprebrana objavaNapisal/-a nogavicka » 19. Jan. 2012 21:03

Tynah napisal/-a:Kaj pa menite o Nikonu L 110 ? V poletju ga nameravam kupit =)

http://www.nikon.si/sl_SI/products/prod ... ID=5163117


mogoce sem optimist, da mi bos odgovorila, sam..a si ga kupla? :D zadovoljna? izkusnje?
floribunda
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 4942
Na forumu od: 22. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a floribunda » 10. Sep. 2012 13:32

js mam nikona iz te serije ultra zoom kompaktov in sem ful zadovoljna.

uspešno je prestal 11.000 fotk, par različnih držav, stanj treznosti in vse. fotke so lepe, edino pri temnih pogojih ga malček zrnatost zeza. objektiv je kul, tudi kot je dovolj velik za slikanje arhitekture in krajine. edino manual fokus malček pogrešam. ampak za potrebe igračkanja imamo doma še enega zrcalno releksnega, tako da smo preskrbljeni.

jepa kompaktni dosti večv uporabi kot zrcalno refleksen, ker je lažji, objektiv ima večji spekter, pa cenejši tudi :)

Slika
partygirl
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 8
Na forumu od: 28. 11. 2011

Neprebrana objavaNapisal/-a partygirl » 29. Okt. 2012 12:33

Prodam polpolnoma nov, še zapakiran fotoaparat olympus Fe-4000 Glam'pack.
V žepu ali torbici spravljen izjemno vitki 12-megapikselni FE-4000 je vedno pri roki, ko ga potrebujemo. S 4-kratnim širokokotnim optičnim zoomom (26-105 mm) je skupinsko fotografiranje nadvse enostavno. Privlačni model nudi sledilno samodejno ostrenje in napredno samodejno delovanje (i-Auto) za vedno ostre in jasne posnetke. Na voljo je tudi izbor štirih Čarobnih filtrov (Poroka, Poudarjene barve, Skica in Starinski fotoaparat), ki fotografijam dodajo presežni kanček ustvarjalnosti. Ohišje fotoaparata je na voljo v pisanih elegantnih barvah: snežno beli, temno sivi, kovinsko škrlatni, arktično modri in mandarinsko sivi.

Z njimi boste pritegnili zavidljive poglede, še preden boste napravili prvi posnetek. Dvoslojni barvni kristalni nanos še bolj popestri videz fotoaparata in elegantnost fotografa. Z ostalimi priročnimi funkcijami – od napredne tehnologije za zaznavo obrazov do digitalne stabilizacije slike – so enkratni posnetki, ki si jih lahko ogledamo in jih posnamemo na 6,9-cm LCD, zagotovljeni!

V kompletu je sledeče:
optični in širokokotni fotoaparat FE-4000 ( 26 - 104mm)
4 GB spominska kartica MikroSD
Modna damska torbica
Šatulja za nakit

Osnovne tehnične lastnosti:
Miniaturni 4-kratni optični zoom (26,3-105 mm) v ultravitkem ohišju za odlične posnetke pokrajine in portretov
12 megapikslov omogoča tiskanje fotografij v velikosti plakata
Najlažja pot do popolnih posnetkov - napredno samodejno delovanje zazna pet najpogosteje fotografiranih prizorov in prilagodi nastavitve, ostrino ter osvetlitev
Napredno zaznavanje obrazov poskrbi za popolno ostrino in osvetlitev do 16 obrazov na posnetku
Digitalna stabilizacija slike za manjše megljenje posnetkov
Posnetke si s prijatelji oglejte na 6,9-cm LCD (230.000 svetlobnih pik)
Sledilno samodejno ostrenje za ostre posnetke, tudi ko se motiv premika
Čarobni filtri za umetniški videz fotografij
Eleganten in edinstven videz z dvoslojnim kristalnim barvnim površinskim nanosom
Spomini oživijo na zvočnih video posnetkih (VGA, ločljivost 30 sličic na sekundo)
Združljiv s pomnilniškimi karticami xD-Picture in microSD
Hitrost zaklopa 1/2-1/2000 s / < 4 s (tematski program »Ob svečah«)
Ročno upravljanje ISO 100-1600
Mere (Š x V x D) 95 x 57 x 22,4 mm
Teža 106 g (brez baterij in pomnilniške kartice.

Fotoaparat sem dobila v neki nagradni igri, a ker ga že imam, ga prodajam.

Cena kompleta je 80€ + poštnina.

Zainteresirani mi pišite na party.beyba@gmail.com

Vrni se na Računalništvo, fotografija in mobilna tehnologija

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov