new york/počitniško delo v NY [ZT]

Popotovanja, izleti, tripi, trekingi, pohodništvo in še in še...

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

~NIA~
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 5791
Na forumu od: 29. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a ~NIA~ » 23. Jul. 2006 11:57

<šok!
Zadnjič spremenil ~NIA~, dne 19. Sep. 2010 19:33, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
t-e-a
Komunikatorka
Komunikatorka
Prispevkov: 195
Na forumu od: 18. 2. 2005
Kraj: Kranj

Neprebrana objavaNapisal/-a t-e-a » 24. Jul. 2006 17:42

~NIA~ napisal/-a:moj znanc je biu tm ko se porušl WTC.. pomoj more bit to noro.. šok!


Moj bratranc pa stric sta bla mal pred WTC-jam ko se je vse dogajal in so jima deli padajoče zgradbe uničl avto, ampak to ni pomembn važn da sta se vn spraskala živa pa zdrava!!! :eek:
Se spomnem ko smo bli usi panični, pa telefoni niso delal :cry:
dnaja
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 5
Na forumu od: 5. 1. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a dnaja » 17. Jan. 2007 0:47

Združena tema

To poletje si zelo zelim iti v New York.
Rada bi sla za ene dva meseca in ker nimam dovolj denarja za tako dolge pocitnice, me zanima pocitnisko delo.
Ima kdo s tem izkusnje? Mi lahko kdo svetuje kam in na koga se naj obrnem?
Ce ma kdo izkusnje z Londonom, me tudi zanima...
Uporabniški avatar
mary-kate and ashley bigg
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 733
Na forumu od: 13. 5. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a mary-kate and ashley bigg » 18. Jan. 2007 14:12

OMG, mene tut new york zanima!! mam tam ene daljne sorodnike, ki jih pravzaprav ne poznam čist dobr :lol: in nevem kako bi se tja uturila.
Uporabniški avatar
jagodka85
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3779
Na forumu od: 29. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jagodka85 » 18. Jan. 2007 14:30

http://www.erazem.net/aupair.html

lej tukej si preber, sam ni nč za dva meseca, ampak dalj časa... varstvo otrok... to mi je full dobr, sam ne vem, kje nj dobim potrebna priporočila :? bi pa koj šla :ja:
Uporabniški avatar
jemina
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3807
Na forumu od: 14. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jemina » 18. Jan. 2007 15:02

jz bi tudi tole šla
Dame mas quiero mas
De esa bendita forma en que me miras
Solo tu, solo yo
Caricias que me roben la razon
Uporabniški avatar
Sunshine
Cosmo administrator
Cosmo administrator
Prispevkov: 1697
Na forumu od: 6. 7. 2004
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Sunshine » 18. Jan. 2007 16:14

Moja prijateljica je pred tem delala v vrtcu kot prostovoljka, dobila priporočila in odšla čez lužo
Uporabniški avatar
jagodka85
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3779
Na forumu od: 29. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jagodka85 » 18. Jan. 2007 16:31

pa vrjetno ma vzgojiteljsko šolo? ker kokr je men znano, moraš met vzgojiteljsko oz. pedagoško šolo narjeno, da lahko delaš v vrtcu?
Uporabniški avatar
Sunshine
Cosmo administrator
Cosmo administrator
Prispevkov: 1697
Na forumu od: 6. 7. 2004
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Sunshine » 19. Jan. 2007 0:14

Ne ni končala srednje šole v tej smeri. Pač je šla v vrtec in povedala kako in kaj.
Uporabniški avatar
jagodka85
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 3779
Na forumu od: 29. 6. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a jagodka85 » 19. Jan. 2007 0:22

aja, to je pa fajn... morm še jz probat :)
Uporabniški avatar
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1614
Na forumu od: 2. 11. 2004
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a no angel » 23. Sep. 2007 19:41

Tiste, ki ste že ble v New Yorku - a mi lahk ktera pove, kakšne so kej cene? Npr. cene hrane? Baje je hrana tam kr draga. Kaj pa cote pa to? En kolega mi je reku, da so cote v ZDA cenejše kot pri nas, sam to se mi mal čudn zdi, da bi blo tk. Upam da se bo kera oglasla in mi mal pomagala z informacijami. :D
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
Eileen
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 98
Na forumu od: 4. 4. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Eileen » 05. Okt. 2007 10:06

Hja, hrana je kar draga. Jst sem v povprečju dala za en kos pice (poudarjam: kos), en jogurt in pijačo cc. 10$ (=>2000 SIT). Najcenejši kos pizze je 3$, pa še to je cheese slice, takoj ko so kaki dodatki pa je več. Lahko greš tudi v Burger King, kjer imajo hamburger za 1$, ampak meni osebno je bil ogaben, ker je tamkajšnje meso res čudnega okusa in še tak nenavaden vonj ima.V restavracijo sem šla samo enkrat, ko sem naročila neko texaško omleto in sem dala zanjo 15$. New York je drag in zato večinoma pride v poštev fast food, ampak iskreno povedano so mi bile pizze res všeč.

Kar se tiče oblek...v New Yorku so non-stop popusti, tako da se da dobit dokaj poceni stvari. Toliko trgovin je, da morajo pač pritegnit pozornost s popusti...saj veš, konkurenca. Daleč najbolj sem bila navdušena nad Century 21, kjer imajo priznane znamke po extremno znižanih cenah. Če bi šla še enkrat v New York, bi šla samo tja. Bratu sem recimo kupila srajco Hugo Boss, ki je bila znižana s 150 $ na 60$. Če pa boš šla v kako trgovino, kjer nimajo popustov, ne bo cenejše kot v Sloveniji. Drugače pa je tudi obutev cenejša...Adidaske so cenejše (tudi če niso znižane), sama pa sem si recimo kupila fuckish čevlje s tanko visoko peto, ki zgledajo kot da so vredne na tisoče dolarjev, pa sem dala zanje natanko 19.90$. :D

Upam, da sem ti kaj pomagala, če pa te še kaj zanima, kar vprašaj. :)
Uporabniški avatar
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1614
Na forumu od: 2. 11. 2004
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a no angel » 05. Okt. 2007 19:03

Eileen, ful hvala za informacije! :) A veš kaj me zanima, kje pa je ta trgovina Century 21? Pa ktere znamke majo kej? Pol morm nujno it tja pogledat. :D Pa a mi še lahk priporočaš kakšne trgovine? Js sm namreč že zdej čist nora, komi čakam shopping v New Yorku. :cool: Kakšna je pa pol kej približna cena adidask? Ker bi si kupla kakšne tam, ko majo zihr ful večjo izbiro kot pri nas. Huh, sam hrana je pa res draga, ja. Verjetn bom kr na fast foodu, ma sej tistih 9 dni bo že. :D Kaj pa prevoz, verjetn se najbolj splača kupit kakšno tedensko za podzemno, ha? Pa še to me zanima - a je dost nevarno pa to? Ker me je kr mal strah, tako vlko mesto, tok različnih ljudi, bog ve na kaj vse lahk naletiš ...
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine
Eileen
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 98
Na forumu od: 4. 4. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a Eileen » 09. Okt. 2007 15:50

No angel, oprosti, ker ti tako pozno odgovarjam. Nisem imela dostopa do interneta. :oops:

Naj odgovorim na tvoja vprašanja. Century 21 ne moreš zgrešiti tudi, če bi hotela...je ravno nasproti Ground Zero, torej na drugi strani ceste, kjer sta včasih stala dvojčka oz. WTC. (točen naslov = 22 Cortlandt St.). Tam imajo vse priznane blagovne znamke od Dolce & Gabbana do Adidasa. Tam sem recimo kupila mami tudi prekrasen šal od Yves Saint Laurent za 20 $. Res noro znižane cene, pa predlagam ti, da ko boš tam, greš pogledat tudi v klet, kjer imajo tudi modne ročne ure za 10 $, pa recimo posteljnino od Calvin Klein pa take fore. Preden sem šla v New York, sem si v Ljubljani kupila sončna očala za 26 000 SIT, ko pa sem prišla v Century 21, sem ugotovila, da so najdražja očala tam za 50 $ (cc. 10 000 SIT) in to od Diorja!!! Mater, sem se zajebala. :evil: Drugače pa imajo tudi torbice, ki so tudi noro znižane, pa kozmetiko... Je pa res, da to ni neka bleščeča veleblagovnica kot je recimo Macy's ali Bloomingdales...je urejeno bolj po starinsko, ampak glavno je, da imajo poceni stvari. :D

Uh, kaj naj ti še priporočam...Macy's je kul, extremno velika veleblagovnica (če se dobro spomnim, ima 9 nadstropij), tam dobiš tudi npr. cote od Jennifer Lopez, Gwen Stefani itd (naslov = 151 W 34th St). Je pa Macy's tudi fajn, če hočeš samo gledat ali probat stvari. Imajo namreč res ogromno fancy večernih oblek, prav oskarjevskih in sploh niso drage. Eno sem probala in je bla res wow. Sicer je nisem kupila, ampak jo je blo fajn probat. :D Samo če pomislim, kake ogabne obleke si dajo nekatere sešit za maturantski ples in dajo celo premoženje, v Macy's pa dobiš za 100 $ tako, da dol padeš. Bloomingdales je mogoče malo bolj sofisticiran kot Macy's in temu primerne so tudi cene, tako da boš težko dobila kaj poceni tam. Od teh priznanih veleblagovnic je Macy's najbolj cenovno ugodna.

Kar se tiče Adidask, ti priporočam Adidas originals v Sohu (naslov =136 Wooster St). Je bolj majhna trgovinca, ampak imajo res odbite Adidaske z neverjetnimi barvnimi kombinacijami in ponatisi. Tam sem prijateljici kupila Adidaske za 70 $ (cc. 14 000 sit) pa niso bile nič na popustu. Imela sem sicer tako nesrečo, da so se potem te iste znašle tudi v Sloveniji, vendar je bila cena teh 21 000 SIT, tako da sem definitvno prišparala. Ampak ne skrbi, dobiš jih tudi ceneje, verjetno boš opazila v številnih športnih trgovinah, da prodajajo dva para Adidask za 70 $. Vendar če hočeš kake odbite, priporočam Adidas Originals. Če pa so ti všeč balerinke, priporočam Skechers (na Times Square), kjer sem si jih tudi sama kupila en par. Blizu Macy's je tudi trgovina Famous Shoes (250 W 34th St), če si boš hotela kupit kake poceni visoke petke.

Ena izmed stvari, ki me je daleeeeeeč najbolj navdušila v NY-u, je knjigarna Barnes & Noble. Kok je pa to za ena prelepa knjigarna! Tam sem se ponavadi zadrževala, ko je deževalo. Knjigarn Barnes & Noble je sicer v NY-U več, ampak najlepša je na naslovu 1972 Broadway, blizu Lincoln Centra. Knjigarna je odprta do polnoči, na vrhu je Starbucks, kjer sem ponavadi pila cimetov čaj pa pojedla kak kolaček zraven in kar je najboljše, tam lahko po mili volji bereš revije, pa sploh ti ni treba plačat zanje. Ko prebereš, pač vrneš na polico in to je to. Sicer imajo po knjigarni tudi take udobne naslanjače, tako da si lahko vzameš poljubno knjigo in bereš v miru. Je pa kul, ker se folk lahko vsede tudi po tleh in bere knjige. Ne vem sicer, kako tebi to zveni, ampak mene je ta knjigarna res navdušila. :gut: Poleg tega so tam tudi predstavitve knjig in tam sem imela tudi šanso par stavkov spregovorit z Jamie Lee Curtis, ki je imela predstavitev svoje otroške knjige (zdej imam doma to knjigo z njenim avtogramom), pa tudi predstavitev knjige Kevina Clasha...verjetno ga ne poznaš, a daje glas Elmotu, tisti rdeči lutki iz Sezame Street. Knjige so vsaj po mojem mnenju dokaj poceni, čeprav lahko greš tudi v knjigarno Strand, kjer prodajajo rabljene knjige tudi po 1 $. V glavnem, res ti toplo priporočam Barnes & Noble, lahko boš imela tako srečo, pa kako slavno osebo videla v živo.

New York je res raj za shopping, ampak če ti iskreno povem, sploh nisem toliko nakupovala, ker mi je pač zmanjkalo denarja. Hja, res lahko najdeš poceni obleke, ampak zato so pa druge stvari tako drage. Karkoli si hočeš ogledati v New Yorku, pač moraš plačati. Razne vstopnine te oderejo. :/ Pa hrana tudi.

Kar se tiče prevoza, ja, definitivno podzemna...jst sem si takrat kupila mesečno za 75 $. Res se ti ne splača vsakič posebej plačevat za podzemno. Za tedensko boš morala odšteti 24 $, kupiš jo pa kar na avtomatu. To je najboljša rešitev, ker verjetno boš kar veliko na podzemni.

Kar se tiče nevarnosti...bila sem res extremno pozitivno presenečena nad varnostjo. En mesec sem bila sama v NY-u, pa nisem imela nikakršnih problemov. Enkrat sem se ob treh zjutraj vračala iz nočnega kluba v Harlem, kjer sem imela hostel, pa me nobeden ni hotel okrasti ali nadlegovati. New York je res mesto, ki nikoli ne spi. Ob treh zjutraj je vse osvetljeno, folk se še zmeraj sprehaja po ulicah in tudi s podzemno se ljudje še zmeraj vozijo (no, zna se zgodit, da bodo ob tej uri na podzemni kadili travco). Nič strašnega nisem doživela. No, sicer so mi res nekaj ukradli, čeprav je komaj omembe vredno. Enkrat sem si kupila eno veliko vrečko čipsa, ker sem ponavadi bila zvečer lačna. Nekega dne sem zjtraj odšla iz hostla in ko sem se zvečer vrnila, moje velike vrečke čipsa ni bilo več. Hja, en je bil pač tako lačen, da se ni mogel upreti moji vabljivi vrečki čipsa. :rofl: By the way, če boš slučajno šla sama, naj te ne čudi, če te bo kdo povabil na večerjo. Meni se je večkrat zgodilo, predvsem črnci to radi počnejo. Ampak nej te ne bo nič strah, ne dotikajo se te, samo vljudno te vprašajo, če bi šla z njimi na večerjo ali v disko. Čeprav se mi je zdel New York varen, se nikoli nisem odzvala povabilom. Nikoli ne veš.

Mogoče še par nasvetkov...preden boš šla v kake muzeje ali podobno, se malo pozanimaj, ker imajo nekatere atrakcije ob določenih dnevih prost vstop (poglej si na netu). Jst sem bila v NY-u pred enim letom in takrat so imeli ob sredah prost vstop v Bronx zoo, ob petkih pa prost vstop v Museum of Modern Art. Zakaj bi plačala, če ti ni treba? Kar se tiče dostopa do interneta, pa sem vedno hodila v Apple store na 5th Avenue, kjer imajo brezplačen dostop do interneta. V večini hostlov moraš namreč plačat za internet, kar je totalna beda. Če bi ti morala povedat, kaj si moraš pod nujno ogledat v NY-U, je to Broadway musical. Brez konkurence. To je nekaj tako čudovitega, da preprosto NE SMEŠ zamudit. Temu primerna je tudi cena. Nikar ne kupuj kart po redni ceni, ker je drago za pošizit. Na dan predstave so namreč karte običajno po polovični ceni. Te znižane karte prodajajo na dveh mestih: na Times Square in South Street Seaport, prodajalne pa se imenujejo TKTS Discount Booths. Za karto sem sicer dala 60 $, kar je sicer drago, a verjemi, vredno je vsakega centa.

Upam, da te ni preveč motilo, ker sem pisala ulice oz. naslove. Verjetno si trenutno ne predstavljaš najbolje, a ko boš tam, brez zemljevida ne bo šlo. New York je pač velik.

To je to...mogoče sem dolgovezila, a hotela sem ti stvari kar najbolje opisat. Če pa te še kaj zanima, samo vprašaj. Bom sigurno odgovorila in to hitreje, kot sem na tvoja zadnja vprašanja. :P

By the way, kdaj pa greš v NY? :)
Uporabniški avatar
no angel
Cosmofrik
Cosmofrik
Prispevkov: 1614
Na forumu od: 2. 11. 2004
Kraj: vzhodno od LJ

Neprebrana objavaNapisal/-a no angel » 09. Okt. 2007 19:17

Ooo ful hvala za tak izčrpne informacije! Js grem sicer šele februarja, ampak se že zdej na vlko zanimam o vsem. :D Morm se mal pozanimat, kaj se splača videt, pa v ktere trgovine morm it pogledat, ker si nameravam privoščit en orng shopping. :cool: Sicer bo treba zdle te mesce skromno živet da bo pol dost dnarja, ampak sej itak da se splača. Drugač pa, bom šla definitivno pogledat ta Adidas originals, Skechers mam pa tud v načrtu, ker so mi njihovi čevlji čist zakon, pa tle pri nas nimajo ravne neke vlke izbire. Pa v Century 21 in Macy's grem tud 100%, aaa ka bo zakon. Sam mal me skrbi, kam bom vse te stvari dala, ker zihr bom ful vsega kupla, pa še razni spominki pa to - upam da bo plac v kovčku. :D Veš kaj me drugač še zanima, kak dolg pa traja vožnja z letalom? Pa iz kerga letališča si ti šla? Praviš, da si stanovala v Harlemu, mi bomo pa na Amsterdam Avenue, tak v bistvu čist blizu Harlema, pa me zanima, kak dolg se recimo voziš s podzemno do južnega Manhattna? Sej vem da že mal bedarije sprašujem, sam hočem vse vedet. :D
Zadnjič spremenil no angel, dne 18. Feb. 2008 12:08, skupaj popravljeno 1 krat.
little dandelion
let your heart keep time
now the clouds are gone
all of your tomorrows shine

Vrni se na Potovanja

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov