Vzgoja otrok in učiteljeva avtoriteta

Vse o politiki od svetovne do domače

Moderatorji: saarijarvi, Dioniz, Sunshine

Uporabniški avatar
*zeljka*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 814
Na forumu od: 14. 8. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a *zeljka* » 05. Maj. 2008 13:14

Hanah napisal/-a:@Bumerang: dobro povedano!

In za poslastico, letos v srednjih šolah, razen na gimnaziji, ne moreš več pasti letnika!

Juupi... pravilnik za dol past :roll:

kako ne morš past letnika? :?


drgač k je nekdo omenu male ocene, je čist res. če nisi kaznovan ne boš delu to je dejstvo (edin če si extra zaintereseran za predmet).
sam naša matarca se je znajdla, je usen mela male ocene je dala šut, če si se buniu ti je dala 3 vprašanja, če si znou ti je dala višjo oceno, če nisi je cvek ostou :)
Uporabniški avatar
Infinity
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 81
Na forumu od: 13. 11. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Infinity » 05. Maj. 2008 13:19

Jst mislim, da imajo učitelji premalo orodij za umirjanje otrok. Za moje pojme šola ne bi smela biti demokratična, pač pa do določene mere kar lepo totalitarna ustanova. Še nikomur ni škodilo, če je v otroštvu/mladostniškem obdobju spoznal, kje so meje okusnega obnašanja in še nikomur ni škodilo, če se je naučil spoštovanja do starejših od sebe ter spoštovanja do znanja. Je pa precej škodljivo, če otrok/mladostnik ne pozna mej družbeno sprejemljivega obnašanja.

Ne vem, zakaj bi bilo treba zaradi nekaj promilov psihopatskih učiteljev, ki so imeli povsem bebave učne pristope, vsem učiteljem vzeti možnost kaznovanja (v nekih sprejemljivih, jasno določenih okvirih). Na dolgi rok se itak izkaže, da imajo otroci (pa tudi odrasli) raje stroge učitelje, ki ima jasno določene meje in so pripravljeni za nespoštovanje teh meja tudi pravično kaznovati, kot pa meglene in zdrizaste ponaredke učiteljev. Otrokom včasih pač potrebno jasno pokazati, da so šli preko vseh meja in da so na področju družbeno nesprejemljivega - to pa pomeni neko obliko kazni.

Za OŠ na nek način še razumem, da se toliko govori o prijazni šoli - po drugi strani pa so to tudi vzgojne ustanove, tako da še ta pomislek v večini odpade. Srednje šole pa niso obvezne in resnično ne razumem, kako lahko nek psihopatski dijak grozi s tožbo, če krši družbene norme, hišni red in celo zakon? Srednje šole bi se lahko zavarovale tudi s podpisom pogodbe (podpisniki starši), kjer bi bil jasno razložen hišni red oz. šolska pravila, nato pa za hujše prestopke sledi opozorilo, drugič pa nepovratna izključitev iz šole.
Ferdox
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 84
Na forumu od: 28. 1. 2007
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Ferdox » 05. Maj. 2008 13:24

^^ se strinjam!

Če otrok velik del življenja preživi v šoli, je edino pravilno, da imajo učitelji pravico in dolžnost s humanimi sredstvi umiriti problematičnega dijaka in v razredu vzpostaviti red ter disciplino.

Tale sistem, ki se je začel trenutno pojavljati, se bo moral zelo hitro spremeniti, ker sicer nas čez 10-15 let čakajo v službah horde nevzgojenih, brezkompromisnih, razvajenih mladih pizdunov.
Uporabniški avatar
kr.ena
Cosmopsiho
Cosmopsiho
Prispevkov: 2627
Na forumu od: 13. 9. 2005

Neprebrana objavaNapisal/-a kr.ena » 05. Maj. 2008 14:04

Zanimivo ... včasih je bilo obratno. V šoli ni bilo demokracije, učitelj je bil bog i batina, ko si enkrat prišel v službo, si pa bil sam svoj gospod.
Danes si razvajan in imaš milijon pravic v šoli, ko pa greš v službo, pa padeš v trdo realnost ... vidiš, da je treba včasih tudi kaj potrpeti, požreti kak ponos in užaljenost in enostavno delati to, kar se od tebe pričakuje. Kar je pa najbrž težko, če ti prej nikoli ni bilo treba.
Zašto se sve to dešava
da l čovek išta rešava
il smo samo tu zbog ravnoteže među zvezdama...
Uporabniški avatar
freaky
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 871
Na forumu od: 27. 4. 2006

Neprebrana objavaNapisal/-a freaky » 05. Maj. 2008 15:40

kr.ena napisal/-a:Danes si razvajan in imaš milijon pravic v šoli, ko pa greš v službo, pa padeš v trdo realnost ... vidiš, da je treba včasih tudi kaj potrpeti, požreti kak ponos in užaljenost in enostavno delati to, kar se od tebe pričakuje. Kar je pa najbrž težko, če ti prej nikoli ni bilo treba.

Točno to. Je lepo in super, da se dijaki in učenci zanimajo za svoje pravice, da se znajo branit, če je to potrebno, vendar je žalostno, da dolžnosti pa kar pozabijo. Js recimo bi si v osnovni šoli želela bolj "trde" roke pri profesorjih, tko pa sem imela mogoče enega učitelja, ki je imel res avtoriteto. Njegov predmet me je pol tuk navdušu, da sm ga šla kr študirat. :D In vem, da je imela njegova avtoriteta (pozitevn) vpliv na izbiro faksa.

*zeljka* napisal/-a:kako ne morš past letnika?

Tko kokr js vem, je približno tako kot na faksu. Za naslednje leto si lahko pustiš predmete, ki jih nisi uspel opraviti v tekočem letu. In jih greš delat takrat, ko si želiš. Bedarija, po mojem mnenju. :wink:
How many years can some people exist before they're allowed to be free?
The answer, my friend, is blowin' in the wind.
Uporabniški avatar
*zeljka*
Kofetarica
Kofetarica
Prispevkov: 814
Na forumu od: 14. 8. 2005
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a *zeljka* » 06. Maj. 2008 7:26

to je pa res kr neki :?
prelaganje z dons na jutr...
sanjaanja
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1411
Na forumu od: 24. 10. 2007
Kraj: Gorenjska, Starost: 30 let

Neprebrana objavaNapisal/-a sanjaanja » 06. Maj. 2008 12:13

Kot je rekla kr.ena iz šole danes pridejo sami razvajenčki, v službi pa jim je potem vse pretežko, ker mislijo, da bodo tam lahko počivali brez znanja.
Uporabniški avatar
Absint
Sramežljivka
Sramežljivka
Prispevkov: 9
Na forumu od: 25. 4. 2008
Kraj: Ljubljana

Neprebrana objavaNapisal/-a Absint » 06. Maj. 2008 19:22

Ja, če maš roke zvezane, je težko klavirski koncert odšpilat.
Če ima učitelj samo dolžnosti, pa nobenih pristojnosti pri določanju kazni, učenci in dijaki pa skupaj s starši študirajo pravilnike - s specializacijo na poglavjih "pravice učencev" in "ugovor na oceno", potem je res težko bit zanimiv, spoštovan, prijazen, strokoven pa še avtoriteta.
Uporabniški avatar
softTouch
Cosmopolitanka
Cosmopolitanka
Prispevkov: 1325
Na forumu od: 16. 2. 2007

Neprebrana objavaNapisal/-a softTouch » 07. Maj. 2008 7:06

evo,jest poznam primer očeta,ki je šel že parkart v šolo (srednjo) vse učitelje od ravnatelja naprej,nadret kako si drznejo njegovemu sinu,ki btw non stop dela pizdarije,dat ukor :roll: pol pa vidiš kje smo.jest bi na njegovem mestu sinčku tako rit izprašila,da si pisnit ne bi več upal,če pa ne bi hotel več hoditi v SŠ naj gre pa za tekoči trak delat
problem je predvsem v pretirano permisivni vzgoji,starši že doma ne znajo vzpostavit avtoritete in kako bo potem šele učitelj vzpostavil spoštovanje

Vrni se na Politika

Kdo je na strani

Uporabniki, ki brskajo po tem forumu: 0 registriranih uporabnikov

cron